Jeigu norite būti sveiki šaltuoju metų laiku, tuomet turite valgyti teisingai. Išsiaiškinkime, kaip.

 

ziema

Atėję šalčiai – iššūkis mūsų organizmui. Tada jis tampa silpnesnis ir imlesnis ligoms. Pagrindinis dalykas, kurį galėtumėte padaryti, kad kūnas nesušaltų – tai tinkamai apsirengti ir gerai maitintis. Ir jei viskas daugmaž aišku, kokia turėtų būti drabužių spinta žiemą, tai subalansuota žiemos dieta nėra toks lengvas dalykas. Laikas išsiaiškinti, kaip šiuo metu geriausia maitintis!

 

Šaltojo sezono hitai

 

Sveikas maistas žiemą nėra toks brangus, kaip gali atrodyti. Ieškodami vitaminų, nereikėtų dairytis vien tik į egzotinius vaisius. Burokėliai, morkos, ridikai, rauginti kopūstai yra tikra naudingų mikroelementų saugykla. Jei nesergate skrandžio ligomis, vaisius ir daržoves galite valgyti žalius arba iš jų spausti sultis. Turintiems problemų dėl skrandžio geriau rinktis virtas, keptas, troškintas daržoves ir vaisius.

 

Šaltu oru negalima pamiršti karštų patiekalų. Sriubą reikia valgyti bent kartą per dieną. Be to, žiemą riebalų reikia daugiau nei bet kuriuo kitu metų laiku. Žiemos dietoje turėtų būti 55 % gyvūninės kilmės ir 45 % augalinės kilmės riebalų. Taip pat verta įtraukti į dienos valgiaraštį riebias žuvis – lašišą ir tuną.

 

Apskritai protinį darbą dirbantis asmuo žiemą turėtų gauti 2400 – 2600 kalorijų per dieną. Gaudamas mažiau kalorijų, kūnas tampa lengviau pažeidžiamas virusų ir infekcijų.

 

Infekcijų prevencija

 

Norėdami patikimai apsisaugoti nuo infekcijų, turite vartoti česnaką. Per dieną suvalgius vieną skiltelę česnako, jau bus užtikrinamas prevencinis ir antiseptinis poveikis. Jeigu nepatinka ilgai trunkantis česnako kvapas, galite maistą pradėti gardinti gvazdikėliais. Jautiena yra geras baltymų, geležies, cinko ir seleno šaltinis, kuris taip pat gali padėti kovoti su ligomis. Žiemą jautieną gerai derinti su česnaku ir žaliomis daržovėmis. Žiemą padidėja skydliaukės apkrova, todėl reikėtų stebėti, kad dietoje būtų pakankamas jodo kiekis. Šio elemento gausu jūrų žuvyse, persimonuose, svogūnuose. Jeigu nuolat jaučiate šaltį, nepaisant gausaus valgio ir šiltos aprangos, gali prireikti pasitikrinti geležies kiekį kraujyje. Geležies yra ankštinėse daržovėse, mėsoje, grybuose, obuoliuose.

 

Dabar apie desertus ir gėrimus. Be saldumynų sunku apsieiti, bet galite pasirinkti, kas sveikiau. Pavyzdžiui, šokolado plytelę pakeiskite bananu arba džiovintais vaisiais. Geriausi žiemos gėrimai yra žolelių arbatos ir karšti vaisių gėrimai, kuriuose yra minimalus cukraus kiekis. Dehidratacija padidina peršalimo tikimybę. Tad gerkite daugiau paprasto vandens ir gėrimų be kofeino.

 

Mityba sportuojant

 

Sportuojant žiemą ypač svarbu išlaikyti stiprų imunitetą, nes kūnas patiria papildomą stresą. Bet kokios formos vitaminai yra sportininko būtinybė. Iš jų, be abejo, pagrindinis yra vitaminas C. Natūralūs jo šaltiniai yra citrusiniai vaisiai, kiviai ir brokoliniai kopūstai. Kiti svarbūs stiprios imuninės sistemos komponentai yra cinkas, geležis, vitaminai B6 ir B12, kurių gausu mėsos produktuose.