Žaliavalgystė – mitybos būdas, kai valgomas termiškai neapdorotas maistas. Jis gali būti kaitinamas ne aukštesnėje nei 42°C temperatūroje. Dauguma tokios mitybos šalininkų atsisako mėsos, žuvies, kiaušinių, be kurių daugelis negalėtų įsivaizduoti nė dienos. Tačiau žaliavalgių meniu gali tapti įdomiu atradimu.

 

Spalvotos salotos
100 g apie 190kcal
• 4 vyšniniai pomidorai
• 2 morkos
• Avokadas
• Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
• Baziliko lapelių papuošti

Avokadą nulupti, išimti kaulą, supjaustyti. Morkas supjaustyti, pomidorus perpjauti pusiau. Ingredientus sumaišyti, pagardinti prieskoniais. Tiekti papuošus baziliko lapeliais.

 

 

 

 

 

 

 

 

Raudonųjų paprikų sriuba
100g apie 170kcal
• 2 paprikos
• 100 ml vandens
• 50 g anakardžių
• Druskos, pipirų pagal skonį

Paprikas išvalyti, perpjauti pusiau. Vienos paprikos puselę supjaustyti, likusias paprikas bei anakardžius sutrinti trintuvu iki vientisos masės. Užpilti vandeniu, suberti paprikos gabalėlius, pagardinti druska.

 

 

Avokadais įdaryti pomidorai
100g apie 180kcal
• 10 pomidorų
• Avokadas
• 20 g šviežių petražolių
• 3 skiltelės česnako
• Pusės citrinos sulčių
• Druskos pagal skonį

Avokadą nulupti, išimti kaulą, supjaustyti. Avokadą, petražoles, česnako skilteles, citrinos sultis, druską sutrinti. Pomidorus nuplauti, nupjauti viršunėles ir atsargiai išskobti vidų. Užpildyti avokadų mase.

 

 

Džiovinta duona
100g apie 450kcal
• 200 ml vandens
• 100 g linų sėmenų
• 100 g termiškai neapdorotų grikių
• 100 g saulėgrąžų
• 2 šaukšteliai sezamų sėklų
• Šaukštas kmynų
• Druskos pagal skonį

Iš linų sėmenų trintuvu sutrinti miltus, juos užpilti vandeniu ir palikti, kad susidarytų želė. Grikius, saulėgrąžas, sezamus, kmynus trintuvu sutrinti iki vientisos masės, pagardinti druska. Sumaišyti abu mišinius ir plonu sluoksniu paskleisti ant riebalams atsparaus popieriaus. Džiovinti orkaitėje, ne didesnėje kaip 42°C.

 

 

Obuolių trupiniuotis
100g apie 480kcal
Trupiniams
• 4 obuoliai
• 50 g razinų
• 50 g migdolų
• 30 g saulėgrąžų
• 30 g sezamų sėklos
• 4 datulės
• Šaukštelis cinamono
• 3 lašeliai vanilės ekstrakto
Pagrindui
• 150 g migdolų
• 70 g datulių
• 50 g razinų

 

Migdolus sumalti iki miltų ir smulkintuvu sutrinti su datulėmis bei razinomis. Gauta mase spaudžiant iškloti formos dugną ir padėti į šaldytuvą sustingti.
Obuolius nulupti, supjaustyti. Saulėgrąžas, sezamų sėklas, razinas, datules, migdolus, cinamoną ir vanilės ekstraktą sutrinti smulkintuvu. Į gautą masę įmaišyti obuolius.
Ant sustingusio pagrindo sudėti obuolių masę ir padėti į šaldytuvą nakčiai.

 

 

Žaliasis kokteilis
100g apie 30kcal
• 2 obuoliai
• Citrina
• Agurkas
• 30 g špinatų
• 20 g imbiero šaknies
• 20 g petražolių
• 20 g saliero stiebo

Obuolius, agurką nulupti, citrinos sultis išspausti. Visus ingredientus sutrinti iki vientisos masės. Jei koktelis per tirštas, galima įpilti šiek tiek vandens.

 

 

Vaisių kokteilis
100g apie 49kcal
• 2 obuoliai
• 2 kriaušės
• 100 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
• Pusė šaukštelio cinamono
• Žiupsnelis malto muskato

Visus ingredientus sutrinti trintuvu iki vientisos masės.

 

Faktai / įdomybės:
• Žaliavalgystės šalininkai tvirtina, jog valgant neapdorotą maistą stiprėja imunitetas, jaučiamas energijos antplūdis, rečiau sergama, dingsta mieguistumas ir pan.
• Aukštesnėje nei 42°C temperatūroje kaitinami produktai praranda vertingas medžiagas, vitaminus, susidaro nuodingų junginių.
• Tapti žaliavalgiu rekomenduojama per 1–3 metus.
• Žaliavalgystė mažina širdies ligų, vėžio riziką.
• Žalias maistas padeda įveikti depresiją, gerina nuotaiką.
• Ruošiant žaliavalgių patiekalus sunku išsiversti be trintuvo ir maisto džiovintuvo.