Paskutinė akimirka pagalvoti apie kalėdines dovanas! Geriausios staigmenos yra tos, kurias galime padaryti patys. Mūsų artimiesiems tai bus geriausias įrodymas, kad apie juos nuoširdžiai pagalvojome ir į dovanų ruošimą įdėjome visą širdį. Štai keletas įdomiausių ir, žinoma, skaniausių kalėdinių staigmenų idėjų!

 

valgomos dovanos

1- Naminė žolelių druska

 

1 dalis druskos ir 2 dalys kitų ingredientų:

 
  • rupios jūros arba Himalajų druskos,
  • šviežių ir džiovintų prieskoninių žolelių,
  • česnakų,
  • tarkuotos citrinos žievelės,
  • džiovintų grybų,
  • juodųjų ir baltųjų pipirų,
  • maltų džiovintų paprikų arba aitriųjų paprikų dribsnių.
 

Papildomai:

 
  • gražūs steriliai išvalyti ir išdžiovinti stiklainiai,
  • etiketės, atspausdintos ant lipnaus arba paprasto popieriaus.
 

Keli receptai (proporcijos vienam stiklainiui)

 

Druska su rozmarinais, čiobreliais ir česnakais

 
  • 100 g jūros druskos
  • 3 česnako skiltelės
  • 15 g šviežių rozmarinų
  • 15 g šviežių čiobrelių
 

Druska su džiovintais grybais, čiobreliais ir juodaisiais pipirais

 
  • 100 g jūros druskos
  • 40 g džiovintų grybų, pavyzdžiui, baravykų
  • 10 g šviežių čiobrelių
  • Šaukštas juodųjų pipirų
 

Druska su aitriąja paprika

 
  • 100 g jūros druskos
  • 15 g aitriųjų paprikų dribsnių
  • 15 g džiovintų raudonų paprikų
 

Druska su krapais, citrinos žievele ir pankoliais

 
  • 100 g jūros druskos
  • 50 g krapų
  • 5 tarkuotų citrinų žievelių
  • Šaukštas pankolių sėklų
 

Gaminimas

 

Sudėti visus ingredientus, išskyrus druską į elektrinį trintuvą ir susmulkinti. Tada sumaišyti su druska. Sutrinti iki norimos konsistencijos: stambesnės arba labai smulkios. Tada gautą mišinį suberti ant kepimo popieriaus ir džiovinti 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 100 ℃. Džiovinimo metu 1 – 2 kartus prieskonius pamaišyti. Kai visiškai atvės, jeigu mišinys buvo pagamintas iš šviežių ingredientų (česnakų ir žalumynų) vėl permalti, supilti į švarų indelį ir užsukti. Priklijuoti etiketę ant stiklainio. Kvapnią druską galima naudoti visus metus.

 

Druskoje ir alyvuogių aliejuje marinuotos citrinos

 
  • 6 citrinos
  • 3 susmulkinti valgomieji svogūnėliai
  • 3 susmulkintos česnako skiltelės
  • 73 g jūros druskos
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1 – 2 šaukšteliai ypač tyro alyvuogių aliejaus
 

Gaminimas

 

Užkaisti vandenį. Įdėti citrinų, po 1 – 2 min. išimti ir nuplauti, kad pašalintumėte vaškinį sluoksnį. Nusausinti, nupjauti galus ir supjaustyti plonais griežinėliais, pašalinti kauliukus. Viename dubenyje sumaišyti valgomuosius svogūnėlius ir česnakus, kitame – cukrų ir druską. Citrinos griežinėlius sudėti ant plataus, žemo stiklainio ar kito indo dugno. Tada užberti svogunėlių ir česnakų mišiniu, tada – cukraus ir druskos. Dėti kitą citrinų sluoksnį ir taip kartoti, kol produktai pasibaigs. Ant viršaus turėtų būti cukrus ir druska. Sandariai užsukti ir laikyti šaldytuve 3 dienas. Po vienos dienos stiklainį apversti, o kitą dieną vėl apversti, kad marinuotųsi tolygiai. Išėmus citrinas iš šaldytuvo sudėti ant sietelio ir palaikyti 15 – 20 min., kol nutekės išsiskyrusios sultys. Sudėti į steriliai išvalytą stiklainį, įpilti aliejaus tiek, kad apsemtų vaisius. Citrinų pagardą galima valgyti iškart arba galima dėti į šaldytuvą ir laikyti mėnesį. Dera su žuvimi arba su ant grotelių kepta kiauliena.

 

3- Imbieriniai sausainiai

 
  • 600 g miltų
  • Kiaušinis
  • 250 g sviesto
  • 250 g natūralaus medaus
  • 150 cukraus
  • 50 g kakavos
  • Šaukštelis sodos
  • Meduolių prieskonių pagal skonį

Glaistui:

  • Kiaušinio baltymas
  • 130 – 195 g miltelinio cukraus
 

Gaminimas

 

Išvirti medų su sviestu ir cukrumi. Atvėsinti ir sumaišyti su kiaušiniu. Į išsijotus miltus suberti sodą, kakavą, meduolių prieskonius, medaus masę ir išminkyti. Tešlą valandą palaikyti šaldytuve.. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočioti apie 5 mm storio tešlą ir išpjauti norimų formų sausainius. Plastikiniu šiaudeliu išpjauti skylutes, pro kurias vėliau bus galima įkišti virvelę ir pakabinti sausainius ant kalėdinės eglutės. Sausainius vėl valandą palaikyti šaldytuve, po to sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Atvėsinti.

 

Paruošti glaistą: išplakti baltymą su milteliniu cukrumi. Glaistas labai greitai džiūsta, todėl iš karto juo dekoruoti sausainius. Paskuit teliks gražiai supakuoti ir įteikti.

 
Spausdinti