Tolimuosiuose rytuose imbieras laikomas universaliu vaistu. Sakoma, kad jis padeda pasveikti nuo 30 ligų. Imbierų šaknų arbata gerina virškinimą, sušildo, kai šalta, neturi diuretinio poveikio, bet valo organizmą nuo kenksmingų medžiagų. Klasikinė imbiero arbata dažniausiai pagardinama citrinų arba apelsinų sultimis bei juodaisiais pipirais.

 

imbieras

Imbiero arbata su jonažolėmis, didžiąją alpinija ir mėlynių žole padeda nuo viduriavimo. Imbierų arbata su rabarbarais ir saldymedžiu turi vidurius laisvinantį poveikį. Imbieras su kardamonu ir cinamonu apsaugo nuo širdies ligų, gerina kraujotaką.

 

Džiovintų imbierų milteliai, sumaišyti su vandeniu iki košelės konsistencijos gali būti naudojami kaip priemonė nuo slogos. Šiek tiek imbierų masės užtepti ant nosies sparnelių ir po 30 minučių nuplauti. Taip pat skiesta imbierų šaknų miltelių košele galima pamasažuoti krūtinę ir nugarą, jei kamuoja peršalimo infekcijos arba krečia šaltis.

 

Liaudies išmintis byloja, kad peršalus reikia eiti miegoti su vilnonėmis kojinėmis, į kurias įberti lygiomis dalimis maltų džiovintų imbierų ir sausų garstyčių.

 

Ajurvedoje teigiama, kad galima išgydyti bet kokią ligą pakramčius imbiero šaknį ir išspjovus nesukramtytus likučius.

 

Aromatingas prieskonis dažnai naudojamas kulinarijoje.

   

Apverstas karamelinis pyragas su imbieru

 
  • 2 – 3 kriaušės
  • 2 kiaušiniai
  • 400 g cukraus
  • 150 g sviesto
  • 120 ml pieno
  • 120 g miltų
  • Pusė šaukštelio malto imbiero
  • Pusė šaukštelio malto cinamono
  • Šaukštelis kepimo miltelių
 

pyragas

Gaminimas

 

Pusę cukraus sumaišyti su 2 šaukštais vandens ir pakaitinti ant mažos ugnies. Kai cukrus ištirps, sudėti trečdalį sviesto, išmaišyti. Nukelti nuo ugnies ir palaikyti, kol sirupas šiek tiek sutirštės. Kriaušių skilteles išdėlioti ant kepimo popieriumi iškloto indo. Ant viršaus užpilti sirupą. Pasigaminti tešlą: sumaišyti miltus, maltą imbierą, cinamoną ir kepimo miltelius. Likusį lydytą sviestą ištrinti su cukrumi. Po vieną, maišant įmušti kiaušinius. Tada maišant pamažu supilti sausąjį miltų mišinį ir šiltą pieną. Tešlą tolygiai paskirstyti ant kriaušių su sirupu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 35 – 40 minučių. kai pyragas šiek tiek atvės, dėti ant kepimo indo viršaus lėkštę ir į ją apversti pyragą.

 

Idėja: pyragas bus dar skanesnis, jeigu bus dedama dvejų rūšių cukraus: 200 g baltojo ir 200 g karamelinio.

 

100 g apie 289 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

8 porcijos

 

Vištienos ir ryžių sriuba su imbieru

  • 1, 2 l vištienos sultinio
  • 400 g vištienos krūtinėlės
  • 65 g ryžių
  • 90 g špinatų
  • 3 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, imbiero šaknies pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į vištienos sultinį sudėti smulkintą česnaką, imbiero šaknį ir virti ant vidutinės ugnies. Sudėti vištienos krūtinėlę ir ryžius. Kai vištiena išvirs, išgriebti iš puodo. Uždengti dangčiu ir virti, kol ryžiai suminkštės. Virtą vištieną supjaustyti, vėl sudėti į puodą kartu su špinatais. Išmaišyti, pagardinti druska ir pipirais.

 

100 g apie 53 kcal

Paruošimo laikas: 35 min

4 porcijos

Spausdinti