Šventinį savaitgalį reikia švęsti ir smagiai praleisti laiką, tad šeštadienio rytas pats tinkamiausias metas pažiūrėti, pasak Ali Gadžijevo, nuotaikingiausią kulinarijos ir konditerijos laidą „Gardu Gardu“ bei pasisemti gardžių idėjų šventiniams pietums.

 

GG_20180119_023m (Small)

 

Šį šeštadienio rytą Gian Luca pratęs žiūrovų supažindinimą su klasikiniais, gilią istoriją turinčiais itališkais patiekalais. Pasak kulinarijos šefo, nors patiekalas buvo pradėtas gaminti medžiotojų dar gilioje senovėje, miškuose ant laužo, tačiau ir šiais laikais jis yra tarp mėgstamiausių ir populiariausių Italijoje. Gian Luca pagamins daržovių padaže troškintą medžiotojų vištieną ir savo išsamiu pasakojimu padrąsins kiekvieną šeimininkę nebijoti improvizuoti bei keisti ingredientus. Paragavę senovinio itališko patiekalo laidos vedėjai pereis prie saldžiosios dalies ir Ali iškeps burnoje tirpstančius kakavinius sausainius su balzaminio acto įdaru. Gian Lucai tie sausainiai išvaizda primins tradicinį Itališką desertą „Baci di Dama“ (lietuviškai – Damų bučiniai), o Ali atsakydamas kolegai pašmaikštaus, kad tai yra „Baci di Ali“.

 

GG_20180119_024m (Small)

 

Kokią mėsą galima naudoti medžiotojų troškiniui, kaip teisingai nuvalyti daržoves, kokią kakavą svarbiausia pasirinkti tobulam desertui ir daug kitų naudingų maisto gaminimo patarimų – televizijos laidoje „Gardu Gardu“ šeštadienį 9.30 val per TV3!

 

Ką „Gardu Gardu“ studijoje gamins Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas?

 

Medžiotojų vištienos troškinys

 
  • 250 g ryžių
  • 20 g sviesto
  • 600 g vištienos blauzdelių be sąnario
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 1 didelė morka
  • 1 saliero stiebas
  • 1 svogūno galva
  • 1–2 skiltelės česnako
  • Alyvuogių aliejus kepimui
  • Šlakelis balzaminio acto
  • Žiupsnelis druskos
  • Žiupsnelis vištienos prieskonių
  • Šviežio rozmarino šakelė
 

 

Daržoves nuskusti, nulupti ir supjaustyti stambesniais gabaliukais. Troškintuve įkaitini aliejų, įmesti neluptą česnako skiltelę ir trumpai pakepinti, kad paskleistų kvapą. Tada ant didelės kaitros apskrudinti vištienos blauzdeles iš visų pusių ir gausiai pašlakstyti balzaminiu actu. Suberti daržoves ir maišant pakepinti. Tada supilti smulkintų konservuotų pomidorų tyrę, sumažinti kaitrą, įpilti porą samčių verdančio vandens, įberti vištienos prieskonių ir druskos. Viską gerai išmaišyti, uždengti troškintuvą dangčiu ir troškinti ant silpnos kaitros apie 40 minučių. Pasūdytame vandenyje išvirti ryžius, nukošti ir sumaišyti su sviestu. Patiekti su vištienos troškiniu, apibarstyti šviežiu rozmarinu. Skanaus!
 

 

Kakaviniai sausainiai

su balzaminio acto įdaru

 

Sausainiai:

 
  • 80 g kiaušinių trynių masės (4 tryniai)
  • 80 g cukraus (4 valg. š.)
  • 100 g sviesto
  • 100 g miltų
  • 1 valg. š. 100 proc. kakavos
  • 2 arb. š. kepimo miltelių
   

Įdaras:

 
  • 150 g grietinėlės
  • 150 g juodo šokolado
  • 50 g sviesto
  • 2 arb. š. balzaminio acto

 

Sumaišyti birius produktus: miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi iki purios masės. Tada po truputį pilti į sviesto masę kambario temperatūros trynius ir gerai išmaišyti iki vientisos masės. Suberti birius produktus ir gerai išmaišyti. Konditeriniu maišeliu išspausti vienodo dydžio rutuliukus ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Iškepusius atvėsinti.

Užvirti grietinėlę ir supilti ją ant šokolado apipilto balzaminiu actu. Gerai išmaišyti, kol šokoladas ištirps. Tada po truputį dėti kambario temperatūros sviestą ir gerai išmaišyti iki blizgios masės. Atvėsinti iki kambario temperatūros. Konditeriniu maišeliu pertepti sausainių puseles ir formuoti sausainukus iš dviejų dalių. Skanaus!