Esate nusiminę? Suvalgykite gabalėlį sūrio! Jaučiatės pakylėtai ir esate draugų būryje? Suvalgykite gabalėlį sūrio! Gabalėlis sūrio išsklaido blogą nuotaiką ir padeda vėl gyvenime pamatyti šviesias spalvas. Sūris – tai maistas, tinkantis bet kuriam metų laikui, visoms progoms ir visokiai nuotaikai. Toliau pateikiamas sūrių sąrašas, tinkančių kiekvienai nuotaikai.

 

"sūrio patiekalai"

Liūdna? Slegianti nuotaika? Laikas save palepinti kažkuo ypatingu. Pavyzdžiui, burgundišku karvių pieno sūriu epuasu (pranc. Epoisses) rausva plutele arba kiti kreminiai, sodraus skonio sūriai, kuriuos galima kabinti šaukšteliu.

 

Jaučiatės laimingi? Tada galima rinktis šviežią mocarelos arba buratos sūrį. Šie sūriai yra tarsi specialiai sukurti dalinti ir tinka beveik prie visko: nuo šviežių pomidorų su bazilikais iki figų su medumi.

 

Jaučiatės susijaudinę? Jaučiant stiprias emocijas maisto skoniui neteikiama pirmenybė. Tačiau kažko užkąsti vis tiek norisi. Tuomet labiausiai tinka klasikiniai olandiški sūriai: edamas ir gouda.

 

Dėl ko nors pykstate? Įsiaudrinusias emocijas nuraminti padės mančego, ementalio, griujero ir punskietis prancūziškas Comté sūris. Riešutinis ir umami skonis akimirksniu pagerins nuotaiką ir suteiks palengvėjimo jausmą. Šį sūrį galima valgyti su šviežiu prancūzišku batonu arba juo gardinti troškinius, sriubas bei kitus patiekalus.

 

Esate vieniši? Jeigu nieko daugiau nėra, o jums, kaip niekada anksčiau, reikia geros kompanijos, bent jau pasimėgaukite kokybiškais sūriais: bri, „Brillat Savarin“, „St Andre“ – turtingo skonio, riebiais, bet pernelyg nepretenzingais sūriais. Mažo gabalėlio pakaks, kad pajustumėte kažką gero darantys dėl savęs…

 

Kepta vištiena su brokoliais ir sūriu

 

  • 300 g vištienos krūtinėlių
  • 250 g brokolinių kopūstų
  • 100 g sūrio
  • Šaukštas grietinėlės
  • Šaukštas sviesto
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, raudonų paprikų dribsnių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Vištieną supjaustyti. Pabarstyti druska, pipirais, paprikų dribsniais. Apšlakstyti aliejumi, sumaišyti ir palikti marinuotis. Atskirti brokolinių kopūstų žiedynus ir porą minučių apvirti pasūdytame vandenyje. Brokolius išgriebti iš vandens, nuvardinti skysčių perteklių ir smulkiai supjaustyti. Įdėti smulkiai supjaustytą sūrį ir grietinėlės šaukštą, išmaišyti. Sūrį stambiai sutarkuoti. Karščiui atsparų indą patepti aliejumi, sudėti pusę vištienos krūtinėlių. Pabarstyti sūriu. Tolygiai paskirstyti brokolius. Vėl pabarstyti sūriu. Šiek tiek sūrio atskirai sumaišyti su išspausta česnako skiltele ir druska. Uždengti likusiomis vištienos krūtinėlėmis. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 30 min. Po to atidaryti orkaitės dureles, vištieną aplieti susidariusiomis sultimis ir pabarstyti česnakiniu sūriu. Uždaryti dureles ir vėl kepti, kol taps gražiai auksinės spalvos.

 

2 žmonėms

100 g apie 160 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Sūrio ir morkų sriuba

 

  • 100 g čederio
  • 25 g sviesto
  • 150 ml pieno
  • 5 morkos
  • Bulvė
  • Svogūnas
  • 1,2 l vištienos arba daržovių sultinio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Duonos skrebučių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Keptuvėje išlydyti sviestą ir pakepinti stambiai supjaustytą svogūną ir susmulkintas morkas bei bulves apie 10 minučių. Tada sudėti į sultinį ir virti ant mažos ugnies, kol daržovės suminkštės, apie 20 minučių. Sriubą sutrinti elektrininiu trintuvu. Sumaišyti su sūriu ir vėl pertrinti. Tada sumaišyti su pienu, pašildyti. Paskaninti prieskoniais. Patiekti su šiltais duonos skrebučiais.

 

4 žmonėms

100 g apie 250 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Lengvi sūrio sausainiai

 

  • 120 g miltų
  • 120 g margarino
  • 120 g čederio
  • Pusė šaukštelio garstyčių miltelių

 

Gaminimas

 

Visus ingredientus sumaišyti rankomis, kol gausis vientisa tešla. Iškočioti 5 mm storio tešlą. Supjaustyti norima forma. Sausainius sudėti į miltais pabarstytą skardą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 170 laipsnių, 10 – 15 minučių arba tol, kol taps gražios auksinės spalvos ir traškūs.

 

20 vienetų

100 g apie 367 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti