Kai už lango vėjas pusto lapus, o vakarai ilgėja, nieko nėra jaukiau nei garuojantis patiekalas, kvepiantis šviežiomis daržovėmis. Karšti daržovių patiekalai – ne tik sveikas pasirinkimas, bet ir būdas į virtuvę įnešti spalvų bei kūrybiškumo. Nuo paprastų orkaitėje keptų daržovių iki įmantrių troškinių – kiekvienas ras savo skonį.

 

Žiedinių kopūstų sūrio sriuba

 

4 porcijos

100 ml 85 kcal

Ruošti 40 min.

 
  • Vidutinis žiedinis kopūstas (apie 600 g)
  • Nedidelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai sviesto
  • 3 šaukštai kvietinių miltų
  • 1 l daržovių sultinio
  • 250 ml pieno
  • 150 g čederio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežių petražolių puošti
 

GAMINIMAS. Žiedinį kopūstą išskaidyti žiedynais. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti.

 

Dideliame puode ištirpinti sviestą, sudėti smulkintą svogūną ir kepti apie 5 min., kol suminkštės. Įmaišyti česnaką ir pakepinti dar 1 min. Suberti miltus, maišyti, kol susigers sviestas. Po truputį nuolat maišant pilti daržovių sultinį, kad neliktų gumuliukų. Sudėti žiedinio kopūsto žiedynus. Užvirti, sumažinti kaitrą ir virti apie 20 min., kol daržovės suminkštės. Nukėlus nuo kaitros sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Supilti pieną, įmaišyti tarkuotą sūrį. Maišyti, kol šis ištirps ir sriuba taps kreminė. Pagardinti druska, pipirais. Patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis. Galima dekoruoti apkepintais žiedinio kopūsto žiedynais.

 

Delicious,Cauliflower,Cheese,Soup,In,White,Bowl,Over,Wooden,Background.

 

Lęšių troškinys

 

4 porcijos

100 g 95 kcal

Ruošti 50 min.

 
  • 250 g lęšių
  • Vidutinis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 morkos
  • 2 saliero stiebai
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • Šaukštelis džiovintų smulkintų čiobrelių
  • Šaukštelis džiovintų smulkintų raudonėlių
  • 1 l daržovių sultinio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežių petražolių ar kalendrų puošti
 

GAMINIMAS. Lęšius perplauti tekančiu vandeniu. Morkas, salierus, svogūną supjaustyti nedideliais gabalėliais, česnaką sutrinti. Dideliame puode įkaitinti aliejų, sudėti smulkintą svogūną, kepinti 4–5 min., kol suminkštės. Sudėti česnaką, morkas, salierą ir kepti dar 5 min., retkarčiais pamaišant. Suberti lęšius, smulkintus pomidorus, žoleles. Supilti sultinį, išmaišyti. Užvirus sumažinti kaitrą ir virti 30–35 min., kol lęšiai suminkštės ir troškinys sutirštės. Retkarčiais pamaišyti, prireikus įpilti dar šiek tiek vandens ar sultinio. Baigiant virti įberti druskos, pipirų. Patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis arba kalendromis. Papildomai galima pagardinti tarkuotu sūriu.

 

Lentil,Stew,With,Tomatoes,,Celery,,Carrots,,Herbs,And,Bacon.,Topped

 

Aštrus pupelių troškinys

 

4 porcijos

100 g 110 kcal

Ruošti 45 min.

 
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Vidutinis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 raudonos saldžiosios paprikos
  • Šaukštelis maltos aitriosios paprikos
  • Šaukštelis malto kumino
  • Pusė šaukštelio maltos rūkytos paprikos
  • 400 g konservuotų pupelių
  • 400 g konservuotų pomidorų
  • 250 ml daržovių sultinio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežių kalendrų puošti
 

GAMINIMAS. Dideliame puode įkaitinti aliejų. Suberti smulkintą svogūną ir kepinti 4–5 min., kol suminkštės. Sudėti trintą česnaką ir smulkiai pjaustytas paprikas, kepti dar 3–4 min. Įmaišyti prieskonius. Sudėti pupeles, smulkintus pomidorus, supilti sultinį ir gerai išmaišyti. Užvirus sumažinti kaitrą ir troškinti apie 25 min., kol padažas sutirštės. Retkarčiais pamaišyti, pabaigoje pagardinti druska, pipirais. Patiekti pabarsčius smulkintomis kalendromis.

 

Chili,Beans,On,Wooden,Table,,Top,View.,Homemade,Stewed,Vegan

 

Baklažanų apkepas

 

4 porcijos

100 g 120 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  • 2 vidutiniai baklažanai (apie 600 g)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • Šaukštelis džiovintų smulkintų raudonėlių
  • Šaukštelis džiovintų smulkintų bazilikų
  • 150 g tarkuotos mocarelos
  • 50 g tarkuoto parmezano
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežių bazilikų puošti
 

GAMINIMAS. Baklažanus supjaustyti 1,5 cm storio griežinėliais, pabarstyti druska ir palikti 20 min., kad išsiskirtų kartumas. Nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

 

Įkaitintame aliejuje kepti baklažanus iš abiejų pusių po kelias minutes, kol suminkštės. Toje pačioje keptuvėje kepinti smulkintą svogūną apie 5 min., įspausti česnaką ir trumpai pakepinti. Supilti pomidorus, pagardinti raudonėliais ir bazilikais. Troškinti apie 15 min., kol sutirštės. Pagardinti druska ir pipirais.

 

Į kepimo indą dėti sluoksnį baklažanų, užpilti dalį padažo, apibarstyti mocarela. Kartoti sluoksnius, kol neliks ingredientų. Viršų apibarstyti parmezanu. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti papuošus bazilikais.

 

Eggplant,Casserole,,Roasted,Eggplant,Dish,With,Minced,Meat,,Tomato,Sauce

 

Kepti briuseliniai kopūstai

 

4 porcijos

100 g 75 kcal

Ruošti 30 min.

 
  • 500 g briuselinių kopūstų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šakelės šviežių rozmarinų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Citrinos sulčių ir tarkuoto parmezano patiekti
 

GAMINIMAS. Didesnius briuselinius kopūstus perpjauti pusiau, pašalinti pažeistus lapelius. Sumaišyti su aliejumi, smulkintais rozmarinais, druska ir pipirais. Paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje vienu sluoksniu ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Patiekti apšlaksčius citrinos sultimis ir apibarsčius parmezanu (nebūtina).

 

Delicious,Roasted,Brussels,Sprouts,And,Rosemary,In,Baking,Dish,On

 

 

Spausdinti
 

Autorė Jūratė Survilė