Atėjus tikrajai žiemai mes pagaliau galime džiaugtis sniegu, šėlti jame ir, žinoma, daugiau laiko praleisti virtuvėje bei išbandyti visokių naujovių. Ypatingai savaitgaliais. Laidos „Gardu Gardu“ vedėjas, desertų karalius Ali sako, kad šeštadienis – tai tokia diena, kai gali valgyti, valgyti ir… valgyti!

 

020 (Small)

 

Šį šeštadienį kulinarijos šefas Gian Luca pasiūlys pasigaminti dar ne visiems lietuviams žinomą patiekalą – arančinus arba kitaip – ryžių kroketus. Arančinoai – tai tipiškas itališkas gatvės maistas, kilęs iš Sicilijos ir ten labiausiai populiarus. O pavadinimas kilęs nuo patiekalo panašumo į apelsiną, nes jis dažniausiai pardavinėjamas apvalios formos ir oranžinės spalvos. Ali patikins, kad jis jau yra ragavęs šių ryžių kroketų savo viešnagės Sicilijoje metu bei pasidalins šiltais prisiminimais. Tuo metu Gian Luca liks patenkintas, kad Ali patiks ir jo pagamintas paprastas šio patiekalo variantas. Toliau virtuvės vairą perims profesionalus konditeris ir atsakys į dažnai jam užduodamus klausimus, kokį skanų desertą galima pasigaminti žmonėms, netoleruojantiems glitimo. Ali iškeps sveikuoliškus sausainius su riešutais ir šokoladu. Tuos, kuriems keistai skamba, kad sveikuoliški sausainiai bus su šokoladu, Ali patikins, jog šokoladas yra pats puikiausias antidepresantas, ypač šiuo metų laiku, kai taip trūksta šilumos ir jos sukeliamų teigiamų emocijų. Gian Luca pakomentuos, kad Ali gali labai daug švelniai ir susižavėjęs kalbėti apie šokoladą lyg apie gražią moterį. Ir Ali pritars, kad jis būtent taip kalba tik apie šokoladą ir savo žmoną.

 

022 (Small)

 

Taigi daug šiltų istorijų bei naudingų patarimų, palydimų skardžiu juoku,– šeštadienį 9.30 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3!

 

Ką „Gardu Gardu“ studijoje gamins Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas?

 

Ryžių kroketai

 
  • 250 g apvalių ryžių
  • 50 g šaldytų žalių žirnelių
  • 50 g virto kumpio
  • 50 g fermentinio sūrio
  • 1–2 kiaušiniai
  • 50 g džiūvėsėlių
  • Persilado prieskoniai
  • Alyvuogių aliejus pašlakstymui
       

 

Išvirti ryžius ir atvėsinti. Delne iš ryžių formuoti plonus paplotėlius ir į jų vidurį dėti po kumpio bei sūrio riekelę, įberti keletą atšildytų žirnelių. Tada paplotėlį uždaryti ir formuoti arba apvalios arba cepelino formos kroketą. Daryti tai drėgnomis rankomis ir šiek tiek pašlakstyti vandeniu, kad ryžiai geriau suliptų. Gautą kroketą pamirkyti kiaušinio plakinyje ir apvolioti džiūvėsėliuose, sumaišytuose su persilado prieskoniais. Kroketus išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol įgaus auksinę spalvą. Skanaus!
 

Sveikuoliški sausainiai

su riešutais ir šokoladu

 

  • 100 g avižinių dribsnių
  • 50 g miltų be glitimo
  • 70 g medaus (2 kaupini valg. š.)
  • 50 g kokoso drožlių
  • 100 g graikinių riešutų
  • 50 ml vandens
  • 200 g šokolado
  • 50 g sviesto
  • Netirpi cukraus pudra
 

 

Susmulkinti graikinius riešutus. Į indą suberti avižinius dribsnius, kokoso drožles, smulkintus riešutus bei miltus be glitimo. Išmaišyti ir įpilti šlakelį vandens. Viską permaišyti, įdėti medaus ir vėl viską gerai išmaišyti. Skardoje ant kepimo popieriaus su konditeriniu žiedu arba su rankomis formuoti vienodo dydžio sausainius. Kepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Iškepusius sausainius atvėsinti. Šokoladą ištirpinti vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Įdėti į jį kambario temperatūros sviestą ir viską gerai permaišyti, kol sviestas ištirps ir masė taps blizgi. Jei reikia, dar šiek tiek pakaitinti. Atvėsusius sausainius pamirkyti šokolade, atvėsinti ir apibarstyti netirpia cukraus pudra. Skanaus!