Balta, švelni ir saldi – grietinėlė yra tobulas desertų ingredientas. Vienuose receptuose ji tampa centrine ašimi, kitur tik maloniai papildo skonių jūrą. Bet kuriuo atveju atsispirti sunku!

 

Avietinė krembriulė

 

6 porcijos

100 g 356 kcal

Ruošti 4 val.

 

  • 625 ml riebios grietinėlės
  • Šaukštelis vanilės pastos
  • 6 kiaušinių tryniai
  • 110 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 100 g šviežių arba šaldytų aviečių
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
 

GAMINIMAS. Grietinėlę sumaišyti su vanilės pasta ir kaitinti, kol užvirs. Kiaušinius elektriniu plaktuvu išplakti kartu su cukrumi iki balkšvos kreminės masės. Pamažu maišant supilti karštą grietinėlę. Į keraminius serviravimo indelius tolygiai paskirstyti avietes, ant jų užpilti paruoštą masę. Kiekvieną indelį atskirai tvirtai uždengti folija ir 45 min. dėti į garinę orkaitę, įkaitintą iki 96 °C. Išėmus palikti atvėsti. 3 val. dėti į šaldytuvą galutinai sustingti. Prieš patiekiant tolygiai užberti rudojo cukraus ir deginti atviros ugnies degikliu, kol taps gražios auksinės spalvos.

 

 Creme,Brulee,Desserts,With,Cream,And,Cane,Sugar,With,Fresh

 

Klasikinis duonos ir sviesto pudingas

 

4 porcijos

100 g 411 kcal

Ruošti 1 val.

 

  • 250 ml pieno
  • 250 ml riebios grietinėlės
  • Vanilės ankštis
  • Žiupsnelis druskos
  • 3 kiaušiniai
  • 110 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 2 šaukštai abrikosų džemo
  • 3 kepalai baltos duonos riekelėmis
  • 2 šaukštai mirkytų razinų
 

GAMINIMAS. Pieną ir grietinėlę supilti į puodą, įmesti vanilės ankštį, pasūdyti. Kaitinti, kol užvirs. Nukelti. Elektriniu plaktuvu kiaušinius išplakti su cukrumi, pamažu įmaišyti pieno ir grietinėlės masę. Mišinį perkošti per sietelį. Duonos riekeles aptepti sviestu ir abrikosų džemu, jomis iškloti skardą. Apiberti razinomis, užpilti pieno ir grietinėlės mišiniu. Skardą dėti į didesnę, pripiltą vandens. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

Homemade,Baked,Bread,Pudding,On,The,Table

 

Kreminiai šokolado ir kavos putėsiai

 

6 porcijos

100 g 343 kcal

Ruošti 3,5 val.

 
  • 150 g juodojo šokolado (kakavos bent 70 %)
  • 30 g sviesto
  • Šaukštelis tirpiosios kavos miltelių
  • Šaukštelis cinamono
  • Šaukštelis malto kardamono
  • 2 šaukštai verdančio vandens
  • 3 kiaušiniai
  • 50 g rudojo cukranendrių cukraus
  • Šaukštelis vanilės pastos
  • Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • 125 ml plakamosios grietinėlės
 

GAMINIMAS. Šokoladą ištirpinti puode su sviestu. Kavą, cinamoną ir kardamoną sumaišyti su verdančiu vandeniu ir supilti į šokolado masę. Palikti atvėsti.

 

Kiaušinių trynius elektriniu plaktuvu išplakti su puse turimo cukraus. Įmaišyti atvėsusią šokolado masę, vanilės pastą, pipirus. Atskirame inde iki purumo išplakti baltymus. Atsargiai įmaišyti į bendrą masę. Grietinėlę sumaišyti su likusiu cukrumi ir išplakti iki standumo. Atsargiai įmaišyti į bendrą masę (šiek tiek pasilikti papuošti). Viską supilstyti į serviravimo indelius ir 3 val. dėti į šaldytuvą. Patiekti papuošus likusia grietinėle, apibarsčius tarkuotu šokoladu ar kava.

 

Italian,Chocolate,And,Coffee,Mousse,Dessert,Semifreddo,-,Half-frozen,Ice

 

Ledų sumuštiniai

 

6 porcijos

100 g 397 kcal

Ruošti 3,5 val.

 

  • 400 ml riebios grietinėlės
  • 300 ml saldinto tirštinto pieno
  • 50 g juodojo šokolado
  • Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 12 kakavinių sausainių
 

GAMINIMAS. Grietinėlę išplakti iki standumo ir atsargiai sumaišyti su tirštintu pienu, tarkuotu šokoladu ir vanilės ekstraktu. Gautą masę supilti į indą ir 3 val. dėti į šaldiklį. Po valandos permaišyti. Sušalusius ledus išėmus iš kameros, 10 min. palaikyti kambario temperatūroje. Tuomet iš jų ir sausainių formuoti ledų sumuštinius – ant sausainio dėti ledų, gražiai paskirstyti ir uždengti kitu sausainiu.

 

Ice,Cream,With,Chocolate,Between,Black,Cookies.,Trend,Sweet

 

Grietinėle įdaryti rageliai

 

10 porcijų

100 g 423 kcal

Ruošti 30 min.

 

  • Didelis lapas sluoksniuotos tešlos
  • Kiaušinis
  • 200 g sausos grietinėlės
  • Du šaukštai citrinos sulčių
  • 500 ml pieno
  • 100 g miltelinio cukraus
  • Trečdalis šaukštelio cinamono
 

GAMINIMAS. Iš kartono suformuoti kūgelius, juos apvynioti tešlos juostelėmis. Viršų aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Kai rageliai atvės, ištraukti kartoną. Likusius ingredientus išplakti iki standžios masės ir gautu kremu įdaryti ragelius. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

 

Elegant,French,Cream,Horn,Pastries.,Delicious,Cream,Horns,Filled,With

 

Autorius Jūratė Survilė