Vakarų Europoje ir JAV gruodis laikomas vaisingiausiu metų mėnesiu. Šį mėnesį pradedami net 9 procentai kūdikių. Manoma, kad iš dalies taip yra todėl, kad šį mėnesį suvalgoma daugiau briuselinių kopūstų. Šiose žalios spalvos daržovėse apstu folio rūgšties, kuri pagerina vaisingumą ir sumažina apsigimimų ir persileidimų riziką.

 

Taip pat šios daržovės sumažina cholesterolio lygį ir gydo uždegiminius procesus.

 

 

Pikantiški briuseliniai kopūstai su šonine ir migdolais

 

  • 300 g briuselinių kopūstų
  • 100 g rūkytos šoninės
  • 100 g grietinėlės
  • 10 g migdolų drožlių
  • 10 g sviesto
  • 10 ml alyvuogių aliejaus
  • Citrinos žievelės
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Briuselinius kopūstus nupjauti nuo stiebo ir supjaustyti per pusę. Kopūstų galvutes 6 minutes virti arba troškinti garuose. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir sviestą. Sudėti šoninę su migdolais ir kepinti, kol apskrus. Tada sudėti briuselinius kopūstus ir troškinti 2 – 3 minutes, maišant. Kai šiek tiek atvės sudėti grietinėlę ir tarkuotą citrinos žievelę. Vėl užvirinti ir troškinti, kol grietinėlės sumažės. Pagal skonį įberti druskos ir pipirų, pašlakstyti citrinos sultimis ir išmaišyti.

 

100 g apie 196 kcal

 

Briuselinių kopūstų pyragas

 

  • 300 g briuselinių kopūstų
  • 100 g meksikietiško konservuotų daržovių mišinio
  • 300 g varškės sūrio
  • 200 g varškės
  • 100 g kietojo sūrio
  • 2 skiltelės česnako
  • 35 g miltų
  • 35 g grikių miltų
  • 35 g avižų dribsnių
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Elektriniame maisto trintuve sutrinti česnaką, varškės sūrį, varškę,  kiaušinį iki vientisos masės. Šaldytas daržoves atšildyti mikrobangų krosnelėje arba prieš gaminant patiekalą palikti atitirpti kambario temperatūroje. Tada sumaišyti sausus ingredientus (miltus, grikių miltus ir avižinius dribsnius) ir supilti į varškės ir sūrio masę. Išminkyti tešlą. Jei tešla per kieta, įpilti šiek tiek drungno vandens. Tešlą sudėti į kepimo indą, išteptą riebalais. Uždėti briuselinių kopūstų puseles ir meksikietiškų daržovių mišinį. Ant viršaus užtarkuoti sūrio, pagal skonį įberti druskos ir pipirų. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30 – 35 minutes.

 

100 g apie 125 kcal

Spausdinti