Daugelis didžiąsias metų šventes sutinka prie gausiai vaišėmis nukloto stalo. Nors ir pasižada visko paragauti tik po truputį, viskas baigiasi persivalgymu. Todėl po švenčių norisi pailsinti virškinimo sistemą ir meniu užpildyti lengvesniais patiekalais.

 

Salotos su bolivinėmis balandomis

 

4 porcijos

100 g 140 kcal

Ruošti 30 min.

 

  • 80 g bolivinių balandų
  • 80 g bulguro kruopų
  • 2 raudonieji apelsinai
  • Avokadas
  • 100 g šviežių špinatų
  • 80 g granatų sėklų
  • 40 g skrudintų lazdynų riešutų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

GAMINIMAS. Bolivines balandas išvirti, kaip nurodyta. Bulgurą užpilti verdančiu vandeniu santykiu 1:2, uždengti ir palikti apie 10 min. išbrinkti. Apelsinus ir avokadą nulupti, supjaustyti nedideliais gabalėliais. Sumaišyti su kruopomis, špinatais, granatų sėklomis ir smulkintais riešutais. Pagardinti aliejumi, citrinos sultimis ir prieskoniais, dar kartą permaišyti.

 

Winter,Salad,With,Quinoa,,Blood,Orange,,Spinach,,Avocado,,Pomegranate,,Hazelnuts

 

Špinatų blyneliai su įdaru

 

4 porcijos

100 g 183 kcal

Ruošti 40 min.

 

BLYNELIAMS:

  • 150 g šviežių špinatų
  • 2 kiaušiniai
  • 200 ml pieno
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus + kepti
  • Druskos pagal skonį
  • 100 g miltų

ĮDARUI:

  • 100 g fetos
  • 100 g varškės
  • 50 g saulėje džiovintų pomidorų
  • 30 g saulėgrąžų
  • Šaukštas smulkintų šviežių petražolių
 

GAMINIMAS. Visus tešlai skirtus ingredientus, išskyrus miltus, sudėti į elektrinį plaktuvą ir sutrinti iki vienodos konsistencijos. Palengva įmaišyti miltus, kad neliktų gumulėlių. Iškepti lietinius. Įdarui fetą sutrinti kartu su varške. Įmaišyti smulkiai pjaustytus pomidorus, saulėgrąžas (galima lengvai paskrudinti), petražoles. Ant kiekvieno blynelio dėti įdaro ir susukti į ritinėlius. Kelias minutes pašildyti keptuvėje.

 

Savory,Spinach,Pancakes,Stuffed,With,Feta,Cheese,,Curd,,Sun,Dried

 

Įdaryti moliūgai

 

2 porcijos

100 g 269 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  • 100 g per naktį mirkytų avinžirnių
  • 500 ml vištienos sultinio
  • 60 g bolivinių balandų
  • 40 ml saulėgrąžų aliejaus
  • Svogūnas
  • Morka
  • Raudona paprika
  • 80 g pievagrybių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Kelios šakelės šviežių petražolių
  • 2 mažieji moliūgai
 

GAMINIMAS. Avinžirnius suberti į verdantį sultinį, sumažinti kaitrą ir kartkartėmis pamaišant virti apie 10 min. Suberti bolivines balandas ir virti dar apie 20 min. Išvirus sultinį nupilti. Kol avinžirniai ir kruopos verda, smulkiai supjaustyti svogūną, nedideliais kubeliais susmulkinti papriką ir morką. Viską kepti su šlakeliu aliejaus, kol truputį suminkštės ir lengvai apskrus. Sudėti riekelėmis raikytus pievagrybius ir pakepti dar 5 min. Sumaišyti su virtais avinžirniais ir bolivinėmis balandomis. Pagardinti prieskoniais ir smulkintomis petražolėmis (truputį pasilikti). Moliūgams nupjauti viršūnėles, išskobti vidų ir pridėti įdaro. Uždėti nupjautas viršūnėles ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti papuošus likusiomis petražolėmis.

 

Roasted,Hokkaido,Pumpkin,Stuffed,With,Chickpeas,,Quinoa,,Mushrooms,And,Pepper

 

Žuvies kotletai su daržovėmis

 

4 porcijos

100 g 167 kcal

Ruošti 45 min.

 

KOTLETAMS:

  • 500 g menkės arba lydekos filė
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • Kiaušinis
  • 3 šaukštai maltų džiūvėsėlių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Šaukštas smulkintų šviežių petražolių

DARŽOVĖMS:

  • 200 g briuselinio kopūsto
  • 2 morkos
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

GAMINIMAS. Žuvį sumalti mėsmale. Svogūną smulkiai supjaustyti, česnaką sukapoti. Įmaišyti į žuvies masę. Įmušti kiaušinį, suberti džiūvėsėlius, prieskonius, gerai išmaišyti. Suformuoti kotletus. Briuselinį kopūstą pasmulkinti, morkas supjaustyti stambiais griežinėliais. Daržoves sumaišyti su aliejumi ir prieskoniais. Suberti į skardą. Ant viršaus sudėti kotletus. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.

 

Delicious,Baked,Fish,Cutlets,With,Carrots,,Onion,,Brussel,Sprouts,In

 

Kopūstų lazanija

 

6 porcijos

100 g 176 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

LAZANIJAI:

  • Vidutinio dydžio kopūstas (apie 1 kg)
  • 300 g pievagrybių
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Kelios šakelės šviežių petražolių
  • 200 g pomidorų tyrės
  • 150 g tarkuotos mocarelos

BULVIŲ KOŠEI:

  • 800 g bulvių
  • 2 šaukštai sviesto
  • 100 ml pieno
  • Druskos pagal skonį
 

GAMINIMAS. Išorinius kopūsto lapus nuimti ir išmesti. Likusius atsargiai atskirti, kad nesulūžtų. Sudėti į verdantį sūdytą vandenį, kad apsemtų, ir virti 3 min., kol lapai suminkštės. Išėmus nusausinti.

 

Smulkiai supjaustyti grybus, svogūną ir česnaką. Daržoves pakepinti iki auksinės spalvos. Suberti grybus, pagardinti druska, pipirais, petražolėmis ir kepti apie 10 min., kol grybai suminkštės, beveik neliks išsiskyrusio skysčio. Sudėti pomidorų pastą, išmaišyti.

 

Bulves nulupti, susmulkinti ir virti sūdytame vandenyje, kol suminkštės (apie 20 min.). Nukošti, su sviestu ir pašildytu pienu sutrinti iki tolygios masės. Pasūdyti.

 

Sluoksniuoti lazaniją: į skardą dėti sluoksnį kopūstų lapų, ant jų paskirstyti grybų įdarą, tada ploną bulvių košės sluoksnį ir lengvai apibarstyti sūriu. Kartoti sluoksnius, kol baigsis visi ingredientai. Viršutinis sluoksnis turi būti iš kopūstų lapų – jį apiberti likusiu sūriu. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

Traditional,Savoy,Cabbage,Lasagne,With,Mashed,Potatoes,And,Mushrooms,Served

   
Spausdinti
 

Autorius Jūratė Survilė