Voveraitės gavo tokį pavadinimą tikriausiai dėlto, kad jų spalva primena šių šoklių graužikų kailį. Tai skanūs ir vertingi grybai, kurie ypač mėgstami dėlto, kad beveik niekada nebūna sukirmiję. Lietuvoje voveraičių sezonas prasideda nuo vasaros pradžios ir tęsiasi iki rudens. Paplitusios spygliuočių ir mišriuose miškuose, beržynuose. Voveraitės, kaip ir kiti valgomieji grybai, turtingi vitaminų ir mineralų. Ryški, geltona spalva rodo didelį karoteno kiekį.

 

"voveraičių pyragas"

Voveraičių preparatai naudojami gydyti kepenų ligas ir hepatitą C. Vitaminų, aminorūgščių ir mikroelementų turtingi grybai taip pat rekomenduojami žmonėms, sergantiems akių ligomis. Vitamino A yra daugiau negu morkose. Kinijoje voveraičių ekstraktas naudojamas gydyti vištakumą (blogą matymą tamsoje). Iš voveraičių išgaunami organiniai junginiai, naudojami gydyti nutukimą. Voveraitės stiprina imuninę sistemą. Voveraitėse randama A, B grupės, PP vitaminų, vario, kalio ir cinko. Voveraitės turi unikalių organinių junginių, padedančių šalinti radionuklidus iš organizmo, didina organizmo atsparumą radiacijai.

 

Liaudies medicinoje voveraitės nuo seno naudojamos gydyti furunkulus, pūlinius ir anginą, taip pat naikinti žarnyno parazitus. Moksliškai įrodyta, kad šiuose grybuose yra antibiotinių medžiagų, kurios naikina tuberkuliozę sukeliančias bakterijas.

 

Voveraičių taip pat rekomenduojama vartoti, jei pasireiškia šios ligos ir simptomai: mažakraujystė, galvos svaigimas, itin didelis irzlumas, nuovargis, vidurių pūtimas, sumažėjęs apetitas.

 

Voveraitės – universalūs grybai, kuriuos paruošti galima įvairiai: kepti, virti, troškinti, džiovinti arba marinuoti. Šie grybai išverda per maždaug 20 minučių.

 

Įdomu, kad valgomąsias voveraites labai lengva supainioti su kitais, panašiais į jas grybais, vadinamosiomis „netikrosiomis voveraitėmis“. Ji yra nuodinga. Nuo valgomų grybų skiriasi spalva ir forma. Jų net kvapas kitoks. Prieš ruošiantis į mišką grybauti, būtina pasidomėti, kaip atskirti tikrąsias voveraites nuo netikrųjų, kad nebūtų nelaimingų atsitikimų.

 

Pastaba! Voveraitės, kaip ir kiti grybai, yra gana sunkiai virškinamas, sunkus maistas. Ne visų organizmas jį gerai toleruoja. Voveraičių geriau vengti nėščioms ir krūtimis žinančioms moterims, vaikams iki trijų metų, sergantiems virškinamojo trakto ligomis ir dėl individualaus šio maisto produkto netoleravimo.

 

Voveraičių ir porų pyragas

 

  • 200 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 60 – 80 ml šalto vandens
  • 15 g kepimo miltelių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Įdarui:

  • 450 g voveraičių
  • 3 porai
  • 3 šaukštai riebios grietinėlės
  • 40 sviesto
  • 90 g tarkuoto sūrio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, čiobrelių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska, sudėti kambario temperatūros sviestą, supilti vandens ir išminkyti tešlą. Iš tešlos suformuoti rutulį, uždengti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą 30 min. Paruošti įdarą: keptuvėje išlydyti sviestą, sudėti smulkintus porus ir patroškinti, kol suminkštės. Sudėti nuvalytas ir supjaustytas voveraites ir virti, kol išsiskirs sultys, apie 5 – 10 minučių. Įdėti prieskonių, grietinėlės ir viską sumaišyti. Tešlą iškočioti ir įdėti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą formą. Viršų pabarstyti tarkuotu sūriu. Tada sudėti voveraičių ir porų įdarą ir vėl pabarstyti likusiu sūriu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 30 minučių.

 

100 g apie 189 kcal

Paruošimo laikas: 120 min

6 – 8 žmonėms

 

Omletas su voveraitėmis

 

  • 80 g voveraičių
  • 3 kiaušiniai
  • 50 ml pieno
  • 40 g sūrio
  • Svogūnas
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Sviesto kepti
  • Žalumynų puošti

 

Gaminimas

 

Kiaušinius išplakti su pienu ir prieskoniais. Keptuvėje išlydyti sviestą, sudėti nuvalytas ir supjaustytas voveraites, smulkintą svogūną ir pakepinti. Tada supilti plaktus kiaušinius, uždengti dangčiu, ir troškinti, kol suminkštės. Likus minutei sudėti tarkuotą sūrį. Papuošti žalumynais.

 

 

Voveraičių paštetas

 

  • 500 g voveraičių
  • Nedidelis svogūnas
  • 150 g 33 – 35 % riebumo grietinėlės
  • 50 g sviesto
  • 45 ml aliejaus
  • 3 šakelės čiobrelių
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Voveraites nuvalyti, nuplauti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti voveraites, smulkintą svogūną ir česnaką su čiobreliais, kol suminkštės. Tada išgriebti čiobrelius ir supilti grietinėlę. Kai išgaruos vanduo, nukelti nuo ugnies. Tada masę sutrinti elektriniu trintuvu su sviestu, druska ir pipirais. Paruoštą paštetą galima tepti ant duonos riekelių.

 

100 g apie 150 kcal

Paruošimo laikas: 50 min

6 žmonėms

Spausdinti