Kodėl sviestą valgyti sveika?
2017-10-10 11:25Nors skelbiama, kad Lietuvoje per metus sviestas pabrango 74 %, tai neturėtų tapti priežastimi jo atsisakyti. Kodėl? Paprasčiausiai dėlto, kad sviestas reikalingas gerai sveikatai ir grožiui. Galbūt aukšta šio pieno produkto kaina neturėtų labai gąsdinti, nes šio riebaus ir sveikatai naudingo produkto reikia visai nedaug!
Sviestas yra vienas iš kasdien daugelio žmonių vartojamų maisto produktų, maistingas ir vertingas. Dažniausiai vartojamas maistui, bet gali būti naudojamas ir sveikatą gerinančiuose ir kosmetiniuose namie gamintuose produktuose.
Sviestas – tai pieno riebalų koncentratas. Gaminamas tik iš pieno produktų. Gali būti gaminamas seperavimo būdu, kai atskiriamas nuo grietinėlės, bet tai ne vienintelis sviesto gamybos būdas. Jame neturėtų būti jokių priedų, įskaitant konservantus. Kartais gali būti paskaninamas druska. Sviestas turtingas oleino rūgšties, siejamos su monosacharidais, ir kitų riebiųjų rūgščių, įskaitant linoleno, linolo ir arachidono. Riebiųjų rūgščių kiekis siekia 150. Tarp jų yra ir tokių, be kurių žmogaus kūnas negali normaliai funkcionuoti. Svieste yra vitaminų (A, E, D, B2, B3, PP), mineralų (kalcio, kalio, magnio, fosforo, mangano, natrio, geležies, cinko, vario) ir nedidelis kiekis vandens.
Sviestas gali būti labai naudingas, sutrikus skrandžio veiklai. Sviestas sudaro tarsi plėvelę, todėl apsaugo skrandžio sieneles nuo pažeidimų ir skatina gijimą. Vitaminų kompleksas taip pat spartina gijimą. Tačiau reikėtų atsiminti, kad sergant kai kuriomis virškinamojo trakto ligomis, sviesto vartoti nerekomenduojama, todėl geriausia prieš pradedant jį vartoti, pasitarti su gydytoju.
Sviesto riebalų kiekis gali skirtis (nuo 72,5 % iki 82,5 %). Yra nuomonė, kad sviesto, kurio riebumas yra mažesnis negu 82 %, nereikėtų vartoti. Toks teiginys yra neteisingas. Skirtumas tarp šių produktų su skirtingų riebalų kiekiu yra vien tik produktų gaminimo technologijoje.
Sviestas turi daug naudingų savybių:
- Gali būti vartojamas kaip profilaktinė onkologinių ligų priemonė, apsauganti nuo metastezių susidarymo, kai liga jau pasireiškė.
- Suteikia kūnui energijos, padidina ištvermę ir gebėjimą dirbti.
- Skatina organų ir organizmo audinių ląstelių atsinaujinimą.
- Stiprina imuninę sistemą.
- Gerina odos, plaukų, dantų ir nagų būklę.
- Daro teigiamą poveikį regėjimui.
- Turi priešgrybelinį poveikį. Ypač laurinė rūgštis padeda naikinti Candida albicans grybelį. Žinoma, vien tik pavalgyti sviesto nepakaks, bet tai gali būti sudėtinė gydymo dalis.
- Gerina smegenų funkciją.
- Padeda gaminti serotoniną.
Sviesto negalima vartoti:
- jeigu pasireiškia alerginės reakcijos;
- jeigu organizmas netoleruoja pieno baltymų;
- jeigu kraujyje yra didelis cholesterolio kiekis;
- jeigu yra širdies veiklos ir kraujagyslių sutrikimų;
- jeigu asmuo yra nutukęs;
- jeigu yra polinkis į aknę (sutrikusi riebalų liaukų funkcija gali pabloginti odos būklę, jeigu vartojamas riebus maistas. Tokiu atveju riebalų suvartojimą rekomenduojama mažinti).
Suaugęs žmogus gali per dieną suvalgyti iki 30 g sviesto. Žiemą šį kiekį net galima padvigubinti, nes šiuo metų laiku neretai yra naudingų medžiagų trūkumas organizme ir reikia papildomos šilumos.
Vaikams iki 10 metų riebalų rekomenduojama suvartoti kur kas mažiau. Jų dienos norma neturėtų viršyti 10 g. Taip pat vaikiškos dienos normos neturėtų viršyti asmenys, kuriems leidžiama valgyti sviestą, nors jie serga širdies ir kraujagyslių, skrandžio ligomis.