Košė – ypatingas patiekalas iš grūdų ir kai kurių ankštinių augalų. Gali atrodyti, kad ją išvirti paprasta, bet toks įspūdis klaidingas. Reikia žinoti keletą gudrybių, kad košė išeitų ne bet kokia, o tokia, kurią smagu patiekti ir gardu valgyti.

 

košės (3)

Perlinių kruopų košė

 
  • 200 g perlinių kruopų
  • 400 g jautienos
  • 200 g pievagrybių
  • 100 g žaliųjų žirnelių
  • Svogūnas
  • Morka
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • 1 l vandens
 

GAMINIMAS. Mėsą supjaustyti ir kepti, kol paruduos. Sudėti žirnelius, smulkintus pievagrybius, svogūną, tarkuotą morką ir nuplautas kruopas. Paskaninti prieskoniais. Užpilti vandeniu ir troškinti 2,5 val. Kai košė bus paruošta, palikti dar 20 min. pastovėti.

 

8 porcijos

100 g 114 kcal

Ruošti 3,5 val.

 

košės (4)

Avižinių dribsnių košė su parmezanu

 
  • 50 g avižinių dribsnių
  • 150 ml migdolų pieno
  • Šaukštelis druskos
  • 10 g sviesto
  • 30 g parmezano
  • 25 ml espreso kavos
  • Kedrinių pinijų pagal skonį
 

GAMINIMAS. Dribsnius sumaišyti su migdolų pienu ir užvirinti ant mažos kaitros. Išjungti, sudėti minkštą sviestą, tarkuotą parmezaną ir išmaišyti. Pasūdyti. Kavą supilti į košę ir išmaišyti. Pagardinti sausoje keptuvėje kepintomis kedrinėmis pinijomis.

 

1 porcija

100 g 204 kcal

Ruošti 30 min.

 

košės (2)

Moliūgų košė su soromis

 
  • 300 g moliūgo
  • 200 ml vandens
  • 150 g sorų
  • 1,5 l pieno
  • Cukraus, sviesto pagal skonį
 

GAMINIMAS. Nupjauti moliūgo žievę, pašalinti sėklas, minkštimą supjaustyti nedideliais kubeliais. Sumesti į puodą, užpilti vandeniu. Kai užvirs, suberti soras ir virti apie 20 min. Supilti pieną. Virti apie 45 min. ant mažos kaitros. Paskaninti cukrumi ir sviestu, išmaišyti.

 

2 porcijos

100 g 119 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

košės (5)

Grikių košė su kreivabudėmis

 
  • 300 g grikių
  • 300 g kreivabudžių
  • 2 morkos
  • Svogūnas
  • 4 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Svogūną nulupti ir susmulkinti. Morkas nuskusti ir supjaustyti, kaip ir grybus. Česnaką nulupti ir sutraiškyti. Svogūną kepinti iki rusvai auksinio atspalvio. Sudėti morkas ir troškinti 3 min. Suberti grybus ir česnaką, paskaninti prieskoniais, troškinti dar 2 min. ir suberti grikius. Įpilti tiek vandens, kad apsemtų grikius, uždengti ir virti, kol suminkštės. Kelis sykius pamaišyti.

 

4 porcijos

100 g 86 kcal

Ruošti 40 min.

 

košės (1)

Kuskusas su cukinijomis ir sūriu

 
  • 150 g kuskuso
  • Maža cukinija
  • 150 g ožkų sūrio
  • Česnako skiltelė
  • 40 g moliūgų sėklų
  • 3 mėtų šakelės
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
 

GAMINIMAS. Kuskusą užpilti verdančiu vandeniu santykiu 1:1, uždengti ir palaukti 5 min. Plonai pjaustytą cukiniją pakepinti iki rusvai auksinio atspalvio. Atvėsinti. Sumaišyti su kuskusu, suberti moliūgų sėklas, smulkintą česnaką, ožkų sūrį ir mėtų lapelius. Paskaninti prieskoniais. Išmaišyti ir apšlakstyti likusiu aliejumi.

 

2 porcijos

100 g 121 kcal

Ruošti 30 min.

 

košės (6)

Polenta su krevetėmis

 
  • 500 g krevečių
  • 200 g kukurūzų kruopų
  • 100 g rūkytos šoninės
  • 100 g maskarponės
  • 100 g fetos
  • 2 cm šviežio imbiero
  • 50 g svogūnų laiškų
  • Šaukštas sviesto
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Pusė šaukštelio maltos rūkytos raudonos paprikos
  • Aitriųjų paprikų padažo pagal skonį
 

GAMINIMAS. Išlukštenti krevetes. Imbierą nuskusti ir sutarkuoti. Susmulkinti svogūnų laiškus. Šoninę supjaustyti kubeliais ir pakepinti su sviestu. Riebalų perteklių nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Į tą pačią keptuvę sudėti krevetes ir kepti po 1,5 min. iš kiekvienos pusės. Užberti imbiero ir svogūnų laiškų, pakepinti dar minutę ir nukelti. Laikyti šiltai. Kukurūzų kruopas išvirti sūdytame vandenyje, kaip nurodyta. Į paruoštą košę įmaišyti maskarponę ir trupintą fetą, pagardinti prieskoniais. Sudėti krevetes ir keptą šoninę. Patiekti su aitriųjų paprikų padažu.

 

4 porcijos

100 g 105 kcal

Ruošti 40 min.

 

Shutterstock nuotraukos

 
Spausdinti