Manoma, kad šis patiekalas turi prancūziškas šaknis. Pagal vieną recepto kilmės versiją, jį XIX a. pirmą kartą užrašė prancūzų išradėjas ir virtuvės šefas Nicolasas Appertas. Tačiau pradinis pavadinimas cotelettes de volaille seniai nugrimzdo užmarštin. Dabar garsėja kaip Kijevo kotletai. Jų gaminimo variantų išties apstu!

 

kijevo kotletai (1)

Klasikiniai

 
  • 4 vištų krūtinėlių filė
  • 180 g sviesto
  • 6 šakelės petražolių
  • 3 kiaušiniai
  • 50 g miltų
  • 20 g maltų džiūvėsėlių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Sviestą supjaustyti į 4 dalis ir padėti į šaldiklį. Atidėti nedaug vištienos. Likusią perpjauti taip, kad atsiverstų lyg knyga. Uždengti maistine plėvele ir pamušti. Ištrinti prieskoniais. Petražoles susmulkinti ir jose apvolioti sviesto gabalėlius. Į filė vidurį dėti sviestą, ant viršaus uždėti po atidėtą mėsos gabalėlį. Gerai suvynioti, apvynioti maistine plėvele ir 10 min. laikyti šaldiklyje. Miltus ir džiūvėsėlius suberti į dubenėlius. Lengvai išplakti kiaušinius. Kotletus nusausinti popieriniu rankšluosčiu, apvolioti miltais, pamirkyti kiaušinių plakinyje ir apvolioti džiūvėsėliais. Vėl pamirkyti plakinyje ir apvolioti džiūvėsėliais. 10 min. palaikyti šaldiklyje. Keptuvėje apkepti apie 3 min., perdėti į skardą ir kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

 

4 porcijos

100 g 268 kcal

Ruošti 1 val.

 

Su pomidorais

 
  • 4 vištų krūtinėlių filė
  • 180 g sviesto
  • 2 vidutiniai pomidorai
  • Šaukštas pomidorų tyrės
  • 4 kiaušiniai
  • Šaukštas miltų
  • 20 g maltų džiūvėsėlių
  • 3 skiltelės česnako
  • 5 šakelės petražolių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Vištieną uždengti maistine plėvele ir pamušti. Pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti ir supjaustyti. Sviestą, pomidorų tyrę, pjaustytus pomidorus, česnaką ir petražoles susmulkinti elektriniu trintuvu iki tyrės. Mėsą ištrinti prieskoniais. Ant filė uždėti pomidorų masės ir susukti. Apvolioti miltais, kiaušinių plakiniu ir džiūvėsėliais. Keptuvėje apkepti apie 3 min., perdėti į skardą ir kepti 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

 

4 porcijos

100 g 314 kcal

Ruošti 1 val. 

 

Su grybais

 
  • 1 kg vištų krūtinėlių filė
  • 150 g maltų džiūvėsėlių
  • 150 g sviesto
  • Svogūnas
  • 2 kiaušiniai
  • 300 g pievagrybių
  • 2 skiltelės česnako
  • 25 g krapų
  • 100 ml pieno
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Kambario temperatūros sviestą sumaišyti su traiškytu česnaku ir smulkintais krapais. Suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldiklį. Kai sustings, supjaustyti gabaliukais.Vištieną uždengti maistine plėvele ir pamušti. Ištrinti prieskoniais. Svogūną ir grybus susmulkinti, kepti, kol suminkštės. Į filė vidurį sudėti sviestą ir su svogūnu keptų grybų. Gerai suvynioti. Apvolioti miltais, kiaušinių ir pieno plakiniu, džiūvėsėliais. Keptuvėje apkepti apie 3 min., perdėti į skardą ir kepti 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

 

6 porcijos

100 g 281 kcal

Ruošti 1 val.

 

kijevo kotletai (2)

Iš maltos mėsos

 
  • 400 g maltos vištienos
  • Kiaušinis
  • 60 g sviesto
  • 10 g krapų
  • Česnako skiltelė
  • 3 šaukštai miltų
  • 5 šaukštai maltų džiūvėsėlių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Kambario temperatūros sviestą sumaišyti su traiškytu česnaku ir smulkintais krapais. Suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldiklį. Kai sustings, supjaustyti gabaliukais.Mėsą pagardinti prieskoniais. Formuoti paplotėlius. Į vidurį dėti po gabalėlį sviesto su žalumynais ir padaryti kotletus. Apvolioti miltais, kiaušinio plakiniu ir džiūvėsėliais. Keptuvėje apkepti apie 3 min., perdėti į skardą ir kepti apie 7 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

 

4 porcijos

100 g 290 kcal

Ruošti 45 min.

 

Vegetariški

 
  • 675 g konservuotų raudonųjų pupelių
  • Poras
  • Saliero stiebas
  • 25 g sviesto
  • Kiaušinis
  • 150 g maltų džiūvėsėlių
  • 2 šakelės petražolių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

Įdarui:

  • 100 g sviesto
  • 3 skiltelės česnako
  • Petražolių šakelė
 

GAMINIMAS. Kambario temperatūros sviestą sumaišyti su traiškytu česnaku ir smulkintomis petražolėmis. Suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldiklį. Kai sustings, supjaustyti gabaliukais.Pupeles sutrinti ir sumaišyti su puse džiūvėsėlių. Baltąją poro dalį, petražoles ir saliero stiebą smulkiai supjaustyti. Porą su salieru kepti apie 4 min. Į keptas daržoves sukrėsti pupelių tyrę, sudėti smulkintas petražoles ir išmaišyti. Pupelių faršą padalyti į keturias dalis, formuoti paplotėlius. Į vidurį dėti po gabalėlį sviesto su žalumynais ir padaryti kotletus. Apvolioti miltais, kiaušinio plakiniu ir džiūvėsėliais. Kepti, kol gražiai apskrus.

 

4 porcijos

100 g 200 kcal

Ruošti 1 val.

 

 
Spausdinti