Iš kopūstų galima gaminti ne tik kopūstų salotas ar balandėlius. Tačiau dauguma žmonių vargiai galėtų išvardyti 10 receptų, kuriuos naudojama ši lietuvių pamėgta daržovė. Kopūstų yra labai daug rūšių, todėl kiekvienas gali rasti, kuri jam labiausiai patiks. Vieni labiausiai mėgsta baltagūžius kopūstus, kiti – savojinius, treti – raudonuosius, o dar kiti – žiedinius, brokolinius ar briuselinius kopūstus.

 

kopūstai

Kopūstų maistinė vertė yra labai didelė. 100 g kopūstų yra rekomenduojama vitamino C dienos norma, daug vitamino K ir antocianų, kurie gerina protinę funkciją ir dėmesio koncentraciją. Kopūstai turi mažai kalorijų, riebalų, bet daug dietinių skaidulų. 100 g kopūstų yra maždaug 33 kcal. Taip pat kopūstuose yra sieros, kuri reikalinga keratino, reikalingo sveikai odai, plaukams ir nagams, gamybai. Mokslinėje literatūroje rašoma, kad kopūstai mažina vėžio, opų susidarymo riziką, „blogojo“ cholesterolio lygį.

 

Kopūstai yra nebrangūs, todėl idealiai tinka papildyti taupančiųjų meniu. Įdomu, kad kopūstų sriuba gali būti puikus rūgštinio lietaus testas. Kopūstų sriuba yra rūgščių ir šarmų (pH) indikatorius, nes įdėjus į ją rūgšties, ji pakeis spalvą. Jeigu joje yra daug rūgščių, kopūstų sriuba taps rožinio atspalvio, o jeigu šarmų – melsvo. Jeigu spalva nepakis – reiškia, kad lietus, laistęs kopūstų derlių, buvo neutralus, ne rūgštinis.

 

Kopūstų galima dėti į sriubas ir troškinius, iš jų gaminti suktinukus. Juos galima vartoti virtus, keptus, troškintus, raugintus ir marinuotus. Tai labai universali daržovė. Be to, kopūstų sultimis galima skiesti kitas vaisių ir daržovių sultis – taip jos taps dar sveikesnės.

 

Ruošiantis kepti ar troškinti kopūstą reikia supjaustyti labai smulkiai ir palikti pastovėti 5 – 10 minučių, kad atsiskleistų geriausios jo skonio savybės. Raudonąjį kopūstą rekomenduojama pjaustyti nerūdijančio plieno peiliu ir troškinti aliuminio arba ketaus induose. Raudonųjų kopūstų ryškią spalvą pavyks išsaugoti, prieš gaminimą kopūstus sumaišius su šiek tiek šviežių citrinų sulčių. Kopūstai ilgiau išlieka švieži ir traškūs, jeigu prieš gaminimą, jie būtų šiek tiek palaikomi šaltame vandenyje.

 

Troškinti raudonieji kopūstai su obuoliais ir graikiniais riešutais

 
  • Raudonasis kopūstas
  • Obuolys
  • Graikinių riešutų pagal skonį
  • 25 g sviesto
  • 100 ml obuolių sidro acto
  • 25 g cukranendrių cukraus
  • 3 gvazdikėliai
  • Lauro lapas
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kopūstą smulkiai supjaustyti ir sudėti į troškintuvą su sviestu, tarkuotu obuoliu be žievelės. Troškinti nuolat pamaišant, kol kopūstai šiek tiek apvys. Supilti actą ir troškinti, kol beveik išgaruos. Įdėti cukraus ir maišyti, kol visiškai ištirps. Stebėti, kad neapdegtų. Pabarstyti graikiniais riešutais.

 

8 porcijų

100 g apie 84 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Indiškas kopūstų troškinys

 
  • Kopūstas
  • Svogūnas
  • Pusės citrinos sultys
  • 4 šaukštai vynuogių kauliukų arba rapsų aliejaus
  • 0,25 šaukštelio kuminų sėklų
  • 0,5 šaukštelių pankolių sėklų
  • Šaukštelis sezamų sėklų
  • Maltos Kajeno paprikos pagal skonį
  • Šaukštelis universalaus prieskonių mišinio „Garam masala“
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti prieskonius. Tada sudėti supjaustytus svogūnus ir kepti, kol svogūnai taps aromatingi ir matiniai. Sudėti smulkiai supjaustytą kopūstą ir troškinti apie 6 minutes, kol šiek tiek paruduos. Tada suberti „Garam masala“ prieskonių mišinį, Kajeno papriką ir toliau kepti 6 – 7 minutes, kol kopūstas suminkštės ir taps permatomas. Sumaišyti su citrinų sultimis ir patiekti.

 

4 – 6 porcijų

100 g apie 90 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Kopūstų maltinukai

 
  • 1,2 kg kopūstų
  • Svogūnas
  • 30 g sviesto
  • 80 g baltos duonos
  • 150 ml pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 100 ml aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kopūstą smulkiai supjaustyti, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 20 minučių pastovėti. Svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepinti svieste, kol taps permatomas. Baltą duoną išmirkyti piene. Kopūstą ir duoną nusausinti. Kopūstą, svogūną sumalti su mėsmale. Gautą masę sumaišyti su druska, pipirais, kiaušiniais, mirkyta balta duona ir formuoti maltinukus. Apkepti iš abiejų pusių įkaitintame aliejuje, kol taps gražiai auksinės spalvos.

 

4 porcijų

100 g apie 162 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Spausdinti