Ryškios voveraitės, augančios birželio – spalio mėnesiais, patinka, ko gero, visiems. Šie grybai labai maistingi: juose vitamino B daugiau negu baravykuose ar ūmėdėse. Beje, prieš gaminant kažką iš voveraičių patariama jas susmulkinti – taip jos bus lengviau virškinamos. Jos tinka daugelyje patiekalų.

 

voveraites

Troškintos voveraitės su grietine

 

  • 600 g voveraičių
  • 200 g sviesto
  • Svogūnas
  • Sviesto pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Grybus nuplauti, nusausinti, didesnius supjaustyti. Į keptuvę įdėti sviesto ir jame pakepinti smukintą svogūną, kol įgaus auksinį atspalvį. Tada sudėti grybus. Paskaninti druska ir pipirais, sumaišyti su svogūnais. Troškinti 20 – 25 ant didelės ugnies, kol sumažės skysčio. Kartais pamaišyti. Kai vanduo išgaruos, sumažinti ugnį, įdėti grietinės ir išmaišyti. Ant mažos ugnies patroškinti dar 10 – 12 minučių.

 

3 porcijų

100 ml apie 160 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Polenta su voveraitėmis

 

  • 120 g voveraičių
  • 50 g šviežių kukurūzų
  • 100 g kukurūzų kruopų
  • 300 ml pieno
  • 20 g parmezano
  • Šaukštas sviesto
  • Skiltelė česnako
  • Alyvuogių aliejaus pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Piene išvirti kukurūzų kruopas (virti kaip manų košę: pamažu beriant į pieną). Įdėti prieskonių, šviežių kukurūzų. Virti košę 15 minučių. Sudėti tarkuotą parmezano sūrį. Voveraites apkepti svieste, įdėti skiltelę česnako (baigiant kepti – česnaką išimti). Kukurūzų košę dėti į lėkštę. Ant viršaus uždėti voveraičių padažo. Aplieti alyvuogių aliejumi.

 

4 porcijų

100 ml apie 198 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Kreminė voveraičių sriuba

 

  • 150 g voveraičių
  • 100 g grietinėlės
  • 30 g „Borodino“ duonos
  • Svogūnas
  • 20 g sviesto
  • 20 g grietinės
  • 5 g šalavijų
  • 5 g čiobrelių
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Grybus virti pasūdytame vandenyje. Praėjus 5 minutėms po virimo nupilti vandenį, nuplauti ir vėl užvirti (paruošti grybų nuovirą). Svieste pakepinti smulkintą svogūną ir grybus. Nemažinant ugnies įdėti šalavijų, čiobrelių ir kubeliais supjaustytos duonos be plutos. Supilti grybų nuovirą ir grietinėlę. Virti, uždengus dangčiu, 5 – 7 minutes. Po to viską sudėti į elektrinį trintuvą ir sutrinti. Patiekti su grietine.

 

4 porcijų

100 ml apie 186 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti