Vasario 8-ąją kinai švenčia Naujuosius metus. Kodėl ta proga nepasivaišinus gardžiais kinų patiekalais? Štai 3 patiekalų idėjos, kurios tarsi nukels į Tolimąją Aziją. Verta išbandyti!

 

"Kiniški patiekalai"

„Char siu“ koldūnai

 
  • 675 g miltų
  • 115 g cukraus
  • 30 g mielių
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,25 šaukštelio sodos
  • Šaukštelis druskos
  • 340 ml kambario temperatūros vandens
  • Šaukštas kukurūzų aliejaus

Įdarui:

  • 600 g kiaulienos arba vištienos
  • 3 šaukštai cukraus
  • 2 šaukšteliai druskos
  • Šaukštas šviesaus sojos padažo
  • 0,5 šaukštelio tamsaus sojos padažo
  • 2 šaukšteliai austrių padažo
  • 450 ml vandens
  • 0,5 šaukštelių sezamų sėklų aliejaus
  • 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
  • Kalendrų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Cukrų ištirpinti vandenyje. Sudėti mieles ir palikti pastovėti 10 – 15 minučių, kol susidarys putos. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, soda bei druska. Pamažu, maišant mediniu šaukštu, supilti aliejų ir vandenį su mielėmis bei cukrumi. Išminkyti tešlą ant miltuoto paviršiaus. Paskui tešlą įdėti į dubenį, uždengti su drėgnu rankšluosčiu ir palikti 90 minučių arba kol tešla padidės du kartus. Paminkyti tešlą ir palikti kilti dar 20 – 30 minučių. Vėl išminkyti tešlą ir suformuoti du ritinius, iš kurių kiekvienas būtų 4 cm skersmens. Supjaustyti ritinius 2 cm riekėmis. Suploti kiekvieną tešlos riekelę, į vidų dėti įdaro ir užlankstyti kampus. Įdarą paruošti taip: mėsą pabarstyti druska, cukrumi, sojų padažais. Palikti marinuotis porą valandų arba per naktį šaldytuve. Tada iškepti mėsą ant grotelių arba orkaitėje. Kai atvės, smulkiai supjaustyti. Skystį, išsiskyrusį kepant mėsą, sumaišyti su austrių padažu, sezamų aliejumi ir krakmolu ir kaitinti. Kai užvirs, sumaišyti su mėsa ir smulkintomis kalendromis. Palikti atvėsti. Virti garuose 12 minučių.

 

8 žmonėms

100 g apie 165 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 20 min

 

„Gong bao“ vištiena

 
  • 2 vištienos krūtinėlės
  • 2 laiškiniai svogūnai
  • 5 cm šviežio imbiero
  • 2 skiltelės česnako
  • Šaukštas aliejaus
  • Džiovintos aitriosios paprikos pagal skonį
  • Skrudintų žemės riešutų pagal skonį

Padažui:

  • 100 ml vištienos sultinio
  • Šaukštas ryžių vyno acto
  • 2 šaukštai tamsaus sojų padažo
  • 2 šaukšteliai rudojo cukraus
  • Šaukštas kukurūzų krakmolo
 

Gaminimas

 

Sultinį, cukrų, ryžių vyno actą, sojų padažą ir krakmolą sumaišyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti supjaustytą vištieną, kol taps gražios auksinės spalvos. Išimti vištieną ir toje pačioje keptuvėje pakepinti didžiąją dalį smulkintų laiškinių svogūnų, imbierą, česnaką ir aitriąją papriką apie 2 minutes, kol išsiskleis aromatai. Sudėti žemės riešutus ir troškinti dar 2 minutes, kol taps gražia auksinės spalvos. Sudėti vištieną ir užpilti padažu. Maišant troškinti 3 – 4 minutes, kol padažas sutirštės ir taps blizgantis, o vištiena bus visiškai iškepusi. Viršų pabarstyti likusiais laiškiniais svogūnais ir aitriąja paprika. Patiekti su virtais ryžiais.

 

2 žmonėms

100 g apie 193 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Kiniški suktinukai (springrolsai) su bananais

 
  • 4 springrolsų tešlos lakštai
  • 2 bananai
  • 2 šaukštai sūdyto sviesto
  • 4 šaukšteliai cukraus
  • Malto cinamono pagal skonį
  • Miltelinio cukraus puošti
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Bananus perpjauti išilgai. Po to kiekvieną dalį dar kartą perpjauti išilgai. Turi gautis 4 bananų dalys. Sviestą ištirpinti ir į jį sudėti bananus, cukrų ir cinamoną. Bananus suvynioti į tešlos lakštus. Galus patepti aliejumi, kad neišsivyniotų. Kepti įkaitintame aliejuje, kol taps gražios, rusvai auksinės, spalvos. Išgriebti iš keptuvės ir sudėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių. Po to pabarstyti milteliniu cukrumi ir cinamonu.

 

4 žmonėms

100 g apie 235 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Spausdinti