Tradiciškai pradėdami laidą su įprastiniais ryto ritualais, laidos „Gardu Gardu“ vedėjai iš karto kibs į darbą, nes ketina nustebinti žiūrovus, mėgstančius ilgiau pasikuisti virtuvėje. O įgudusios laidos gerbėjų akys pastebės, kad patiekaluose jau persipina lietuviškos ir itališkos virtuvės tradicijos bei laidos vedėjai nejučia perima vienas kito nacionalinius bruožus.

 

gg20171108_002m (Small)

 

Šį šeštadienį Gian Luca papasakos, kad jo senelis sugebėdavo per 9 minutes išimti visus triušo kaulus ir pradžiugindavo šeimą įspūdingu patiekalu – įdarytu triušiu. Kulinarijos šefas prisipažins, kad pats to padaryti, deja, negali, bet pagamins ne ką prastesnį patiekalą – pomidorų padaže troškintas triušio kojeles. Skamba beveik lietuviškai, bet visi priedai bus itališki, skonis – taip pat. O Ali desertas iš pirmo žvilgsnio atrodys itališkas, tačiau turės lietuviško rūgštoko skonio. Ne veltui modernios konditerijos pradininku Lietuvoje tituluojamas konditeris, inspiruotas itališko deserto tiramisu, pagyvins jį lietuvių mėgstama rūgštele ir pagamins maskarponės kremo desertą su damų piršteliais bei citrinos želė. Tuo tarpu Gian Luca liks labai patenkintas ir papasakos istoriją, kad būtent damų piršteliai yra kilę iš Turino, jo gimtojo miesto.

 

gg20171108_003m (Small)

 

Kokį konditerinį mitą paneigs Ali ir dar daug naudingų patarimų galėsite išgirsti bei pamatyti šio šeštadienio TV3 televizijos laidoje „Gardu Gardu“!

 

gg20171108_004m (Small)

 

Ką „Gardu Gardu“ studijoje gamins Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas?

 

gg20171108_005m (Small)

 

Pomidorų padaže troškinta triušiena

su polenta

 

  • 600 g triušienos
  • 1 skardinė konservuotų smulkintų pomidorų
  • 1 svogūnas
  • 1 skiltelė česnako
  • 2 valg. š. miltų
  • Druskos, pipirų
  • Persilado prieskonių
  • Sultinio
  • 250 g kukurūzų kruopų – polentos
  • 2 valg. š. kreminio mėlynojo pelėsio sūrio
  • Alyvuogių aliejaus kepimui
  • Baltojo balzaminio acto

 

 

 

Miltus sumaišyti su druska bei pipirais ir gautame mišinyje apvolioti triušienos gabaliukus. Keptuvėje įkaitinti aliejų, įberti persilado ir apkepinti triušienos gabaliukus. Kai mėsa apskrunda, suberti pusžiedžiais pjaustytą svogūną, nesmulkintą nuluptą česnako skiltelę ir pakepinti 5 minutes. Tada supilti smulkintus pomidorus, vėl pakepinti 5 minutes ir visą keptuvės turinį suversti į kepimo indą, užpilti sultiniu, kad apsemtų, uždengti ir troškinti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 2–2,5 val.

Išvirti polentą ir įmaišyti 2 šaukštus kreminio mėlynojo pelėsio sūrio. Patiekti kartu su troškinta triušiena ir pomidorų padažu, pašlakstyti baltuoju balzaminiu actu. Skanaus!

 

Maskarponės kremo desertas

su citrinų želė

 

  • 1–2 pakuotės damų pirštelių
  • 1 puodelis atvėsusios stiprios juodos kavos

Kremas:

  • 150 g kiaušinių trynių (7 didelių kiaušinių tryniai)
  • 70 g cukraus
  • 500 g maskarponės sūrio

 

Želė:

 

  • 220 g citrinų tyrės arba sulčių
  • 3 lakštai želatinos
  • 500 ml šalto vandens

 

Papuošimas:

  • Kakavos miltelių

 

 

 

Želatinos lakštus pamerkti į šaltą vandenį. Citrinų tyrę arba sultis užvirti, įdėti į ją iš vandens ištrauktus išbrinkusius želatinos lakštus ir maišyti, kol ištirps ir dar kartą užvirs. Nukelti nuo ugnies ir plonu sluoksniu išpilti į kokį nors platesnį indą. Atvėsinti ir leisti šaldytuve sustingti.

Damų pirštelius perpjauti per pusę, pamirkyti kavoje ir išdėlioti stačius formelės krašto viduje. Formelių dugną užbarstyti damų pirštelių trupiniais.

Kiaušinių trynius kartu su cukrumi išplakti plaktuvu iki purios masės. Perskirti trynių masę per pusę ir į vieną dalį po truputį dėti maskarponės sūrį bei plakti kartu su trynių mase. Po to suversti likusius trynius ir šluotele išmaišyti iki vientisos masės.  Gauta mase ištepti damų pirštelių vidinę pusę, o likusią masę suversti į konditerinį maišelį. Sustingusią želė „išdraskyti“ su šluotele ir įdėti po sluoksnį į formelių vidų. Tada naudojant konditerinį maišelį užpildyti formeles kremu ir suformuoti bokštelius. Paviršių užbarstyti kakavos milteliais. Išimti iš formelių ir patiekti. Skanaus!