Šparaginės pupelės – vertingos, mažai kaloringos daržovės. Jų valgomose ankštyse yra skaidulų, kurios padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, vitaminų ir mineralinių medžiagų, būtinų sveikiems kaulams ir akims. Tačiau šparaginėmis pupelėmis praturtinti mitybą ne tik tiems, kurie rūpinasi sveikata, bet taip pat ir tiems, kurie nori ilgiau atrodyti jaunatviškai. Anot kai kurių tyrimų, antioksidantų turtingos ankštinės daržovės lėtina organizmo senėjimo procesus ir padeda išvengti raukšlių.

 

Kai trūksta vitamino C, žmogaus organizmas negali pasigaminti kolageno. Dėl jo trūkumo ne tik suglemba oda, bet ir nusilpsta jungiamasis audinys, palaikantis ir stiprinantis odą, kaulus, sausgysles ir vidaus organus. 100 g virtų šparaginių pupelių turi maždaug 13 % rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Šparaginės pupelės būna žalios ir gelsvo atspalvio. Pastarosios – švelnesnio skonio. Jos mitybą papildo augalinės kilmės geležimi ir manganu. Žaliose šparaginėse pupelėse yra daugiau vitamino A, karoteno ir liuteino. Pupelėse yra gyvybiškai svarbaus vitamino K, kuris būtinas stipriems kaulams.

 

Šparaginės pupelės dera su daugeliu daržovių ir maisto produktų. Kulinarijos specialistai rekomenduoja jas ruošti su citrinų sultimis, sviestu, krapais, bazilikais, česnakais, svogūnais, grybais, sojų padažu, migdolais ir kiauliena. Žinoma, visada galima improvizuoti ir atrasti naujus skonius.

 

Pomidorų ir šparaginių pupelių sriuba

 

pupeles

  • 400 g šparaginių pupelių
  • 4 pomidorai
  • 2 morkos
  • Svogūnas
  • 2 šaukštai sviesto
  • 1,5 l vištienos sultinio
  • Skiltelės česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, bazilikų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Susmulkintą svogūną ir morkas pakepinti svieste 5 minutes. Supilti į verdantį sultinį, sudėti supjaustytas šparagines pupeles ir česnaką. Virti 20 minučių, kol daržovės suminkštės. Sudėti pjaustytus pomidorus, bazilikus, druską ir pipirus. Išmaišyti ir dar pavirti 5 minutes.

 

100 g apie 71 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

9 porcijos

 

Šparaginių pupelių pyragas

 

  • 300 g miltų
  • 240 g sviesto
  • 200 g grietinės
  • Kiaušinis
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • Druskos, krapų pagal skonį

Įdarui:

  • 900 g šparaginių pupelių
  • 300 g pievagrybių
  • 200 g tepamo sūrio
  • 120 ml pieno
  • 4 šaukštai sviesto
  • 2 svogūnai
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, čiobrelių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Nuvalytus ir supjaustytus pievagrybius pakepinti su šaukštu sviestu. Atskirai pakepinti supjaustytas šparagines pupeles su svogūnais, kol šiek tiek suminkštės (18 – 20 minučių). Įdėti čiobrelių, druskos, pipirų, tepamo sūrio, pieno ir grybus. Troškinti, kol sūris išsilydys.

 

Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, smulkintus krapus ir druską. Sudėti kubeliais supjaustytą šaldytą sviestą ir išminkyti tešlos trupinius. Įdėti grietinės ir išmaišyti tešlą. Tešlą padalinti į dvi dalis. Vieną iš jų iškočioti ir įdėti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą indą. Tolygiai paskirstyti įdarą. Iš likusios tešlos padaryti juosteles ir išdėlioti kaip groteles ant viršaus. Aptepti kiaušinio plakiniu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, 30 – 40 minučių, kol įgaus gražią rusvą spalvą.

 

Paruošimo laikas: 70 min

8 – 10 porcijų

Spausdinti