Citrina – klasikinis desertų ingredientas. Ji suteikia malonios gaivos ir subtilaus lengvo rūgštumo. O kur dar tobulai geltona lyg pavasario saulė spalva…

 

Sausainėliai

 

20 vnt.

100 g 421 kcal

Ruošti 2 val.

 
  • 280 g kvietinių miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Pusė šaukštelio geriamosios sodos
  • 1/4 šaukštelio maltos ciberžolės
  • Pusė šaukštelio druskos
  • 200 g cukraus
  • 2 šaukštai tarkuotos citrinos žievelės
  • 110 g minkšto sviesto
  • Didelis kiaušinis + trynys
  • 60 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 130 g miltelinio cukraus

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, soda, ciberžole ir druska.

 

150 g cukraus sumaišyti su citrinos žievelėmis. Patrinti tarp rankų, kad cukrus prisigertų citrinos eterinio aliejaus. Sudėti sviestą ir maišyti elektriniu plaktuvu, kol išeis puri masė. Įmušti kiaušinį, supilti trynį, citrinos sultis, vanilės ekstraktą. Plakti dar apie 30 sek. Pamažu suberti miltų masę, gerai išmaišyti. Tešlą bent 1 val. dėti į šaldytuvą.

 

Atvėsintą tešlą kabinti šaukštu ir taip kiekvieną gabalėlį pirmiau apvolioti likusiu cukrumi, tada milteliniu cukrumi. Dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

 Homemade,Lemon,Crinkle,Cookies,With,Powdered,Sugar,Icing,On,Backing

 

Nekeptas sūrio pyragas

 

6 porcijos

100 g 370 kcal

Ruošti 2,5 val.

 
  • 110 g saldžių krekerių
  • 50 g sviesto
  • 25 g rudojo cukraus
  • 350 g maskarponės
  • 75 g cukraus
  • Tarkuota citrinos žievelė
  • 90 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių

GAMINIMAS. Sausainius sutrupinti. Sumaišyti su ištirpintu sviestu ir ruduoju cukrumi. Gauta mase iškloti pyrago formos dugną, gerai suspausti. Laikyti šaldytuve, kol ruošiamas įdaras.

 

Maskarponę išplakti su cukrumi, citrinos žievele ir citrinos sultimis. Paskleisti ant pagrindo. Dėti į šaldytuvą bent 2 val., kad sustingtų. Prieš patiekiant galima papuošti citrinos griežinėliais, tarkuota citrinos žievele, mėtomis ar kt.

 

 

Pieces,Of,Delicious,Homemade,Lemon,Cheesecake,With,Slices,Of,Lemon

 

 

Morenginis pyragas

 

8 porcijos

100 g 347 kcal

Ruošti 3 val.

 

TEŠLAI:

  • 175 g kvietinių miltų
  • 100 g šalto sviesto
  • Šaukštelis miltelinio cukraus
  • Kiaušinio trynys
  • Šaukštas ledinio vandens

ĮDARUI:

  • 2 šaukštai kukurūzų miltų
  • 100 g rudojo cukraus
  • 2 citrinų tarkuotos žievelės
  • 125 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 60 ml šviežiai spaustų apelsino sulčių
  • 85 g sviesto
  • Kiaušinis
  • 3 kiaušinių tryniai

MORENGUI:

  • 4 kiaušinių baltymai
  • 200 g rudojo cukraus
  • 2 šaukšteliai kukurūzų miltų

GAMINIMAS. Tešlai skirtus ingredientus maišyti elektriniu maišytuvu, kol išeis vientisa masė. Ja padengti kepimo formos dugną ir kraštus. Dugną subadyti šakute. Pridengti folija ir 1 val. dėti į šaldytuvą.

 

Ant atvėsintos tešlos (folijos nenuimti) užberti pupelių, kad kepanti tešla nekiltų, ir kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Pupeles nuimti ir kepti dar 5–8 min., kol pagrindas taps auksinės spalvos.

 

Kol pagrindas kepa, pasiruošti įdarą. Kukurūzų miltus sumaišyti su cukrumi bei citrinų žievelėmis ir lėtai kaitinti keptuvėje. Pamažu supilti citrinos sultis, su vandeniu iki 200 ml tūrio skiestas apelsino sultis ir maišant kaitinti, kol sutirštės. Nukėlus įmaišyti gabalėliais pjaustytą sviestą ir maišyti, kol ištirps. Įmaišyti trynius ir visą kiaušinį. Vėl viską lėtai kaitinti, kol sutirštės.

 

Morengui gerai išplakti baltymus, įmaišyti cukrų ir dar kartą perplakti elektriniu plaktuvu. Atsargiai įmaišyti miltus.

 

Ant pagrindo supilti įdarą, šaukštu išdėlioti morengo masę. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Pjaustyti visiškai atvėsusį.

 

 Lemon,Meringue,Pie,On,Plate,On,Grey,Wooden,Background

 

 

Šerbetas

 

6 porcijos

100 g 179 kcal

Ruošti 1 val.

 

  • 360 ml vandens
  • 200 g cukraus
  • 240 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • Šaukštas tarkuotų citrinos žievelių

GAMINIMAS. Vandenį sumaišyti su cukrumi ir kaitinti ant vidutinės kaitros, kol cukrus ištirps. Kai pravės, 20 min. laikyti šaldytuve, kad sirupas visiškai atšaltų. Kartu su likusiais ingredientais supilti į ledų gaminimo aparatą ir vadovautis jo instrukcijomis.

 

Appetizing,Waffle,Cone,With,Mint,Ice,Cream,On,A,Wooden

 

Žaliųjų citrinų putėsiai

 

10 porcijų

100 g 123 kcal

Ruošti 4 val.

 

  • 2 šaukšteliai želatinos miltelių
  • 60 ml vandens
  • 300 g cukraus
  • 4 šaukšteliai tarkuotos žaliosios citrinos žievelės
  • 160 ml šviežiai spaustų žaliosios citrinos sulčių
  • Žiupsnelis druskos
  • 6 didelių kiaušinių tryniai
  • 7 didelių kiaušinių baltymai
  • 360 ml neriebaus graikiško jogurto

GAMINIMAS. Želatiną užpilti vandeniu ir palikti kelias minutes išbrinkti. Paskui viską trumpai pakaitinti mikrobangų krosnelėje, kad želatina visiškai ištirptų.

 

200 g cukraus sumaišyti su citrinos žievelėmis, sultimis ir žiupsneliu druskos. Kaitinti ant vidutinės kaitros, kol cukrus ištirps. Nukėlus pravėsinti ir įmaišyti trynius. Vėl maišant kaitinti ant vidutinės kaitros, kol viskas sutirštės. Perplakti elektriniu plaktuvu – iš pradžių lėtais apsisukimais, paskui vis greičiau. Plakti, kol išeis tiršta, balta masė. Atsargiai įmaišyti želatiną. Plakti dar apie 5 min.

 

Atskirai išplakti baltymus su likusiu cukrumi. Įmaišyti į bendrą masę. Atsargiai įmaišyti jogurtą. Masę paskirstyti į serviravimo indelius ir bent 3 val. dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Patiekti papuošus tarkuota citrinos žievele.

 

Delicious,Lemon,Mousse.,Refreshing,And,Tasty,Dessert,-,Lime,Mousse

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė