Liaudies išmintis byloja – parodykite savo lėkštės turinį, pasakysiu, kas esate. Iš tiesų mėgstamas maistas gali atskleisti ne tik tai, ar žmogus paiso sveikos gyvensenos įpročių, bet ir tai, kas būdinga jo charakteriui bei gyvenimo būdui. Todėl kartais susitikę papietauti su naujai pažįstamu žmogumi turėtumėte atidžiai klausyti ne tik tai, ką jis sako, bet ir išanalizuoti jo lėkštės turinį.

 

ka valgai, tas esi

Ką rodo valgymo įpročiai?

 

20 m. trukę tyrimai liudija, kad žmonių valgymo įpročiai gali atskleisti esminius jų būdo bruožus.

 

Valgantys lėtai. Šie žmonės įprastai mėgaujasi rutina. Monotonija jiems siejasi su saugumu ir komfortu. Tokios asmenybės net mažose smulkmenose geba aptikti ką nors naujo ir tuo mėgautis. Valgymas joms – pažinimo procesas, kuris leidžia pasilepinti įvairiais skoniais ir jų deriniais. Lėtai valgantys stengiasi pajusti tikrą valgymo malonumą. Tai – tikriausi gurmanai. Anot tyrėjų, šioms asmenybėms būdingas stiprus užsispyrimas. Jeigu ką nors sumąsto, perkalbėti tikrai nepavyks. Net jeigu kieno nors kito idėja būna geresnė, nusileisti lėtai valgantiems atrodo negarbinga ir prieštarauja jų principams. Įprastai tokie asmenys savo interesus laiko svarbesniais. Be to, yra egoistai.

 

Valgantys greitai. Tokie žmonės – tarsi degtukai, kuriems stinga harmonijos ir ramybės. Jie pirma ką nors padaro, tik paskui pagalvoja, kokių pasekmių gali sulaukti. Tokioms asmenybėms sunku susikaupti, joms nesiseka kruopštumo ir atidos reikalaujančios užduotys. Be to, keblumų kyla renkantis gyvenimo prioritetus: vieną dieną aukštinami vieni, kitą – kiti. Tačiau greitai valgantys nepralenkiami ten, kur reikia greitai įvykdyti užduotis ir pasiekti tuoj pat matomų rezultatų.

 

Maišantys maistą. Jeigu prieš valgydami visą maistą jį sumaišote į vieną didelį chaosą, jums būdingas kūrybiškumas ir nenoras pritapti prie visuomenėje galiojančių normų. Maišantiems maistą sunku apsispręsti ir priimti svarbius sprendimus. Chaosas dažnai vyrauja ne tik tokių žmonių lėkštėje, bet ir gyvenime. Jiems būdingas bohemiškas gyvenimo būdas. Teigiamas tokių asmenybių bruožas – jos nebijo prisiimti atsakomybės ir pripažinti savo klaidų.

 

Valgantys viską iš eilės. Tie žmonės, kurie pirmiausia suvalgo salotas, tuomet kepsnį, galų gale prie jo patiektas bulves, yra labai kryptingi ir atkakliai siekia tikslo. Jie mėgsta gyventi pagal pačių susikurtas taisykles. Šios asmenybės nemėgsta pokyčių ir naujovių, nes jos siejasi su nesaugumu bei gąsdina. Taip valgantiems asmenims trūksta lankstumo prisitaikant įvairiose situacijose. Jie nelinkę į kompromisus.

 

Prieš valgydami supjaustantys maistą. Tai – logiškai mąstančios ir praktiškos asmenybės. Kad ir ko imtųsi, turi iš anksto paruoštą strategiją. Tokie žmonės nelinkę rizikuoti ir visada apgalvoja galimus rezultatus. Taip pat mėgsta laiko patikrintus dalykus ir yra konservatyvūs. Jausmų pasaulis jiems – svetimas. Kai prireikia atvirauti, jaučiasi nejaukiai. Nepaisant to, moka išklausyti kitus ir visuomet randa paguodos žodį.

 

Mėsa, žuvis, daržovės ar…?

 

Mėsa. Jeigu neįsivaizduojate savo mitybos be mėsos, esate kietas riešutėlis. Perprasti šiuos žmones sunku, nes skirtingose situacijose įgauna nevienodas kaukes. Kol su jais elgiamasi maloniai, murkia ir glaustosi kaip katinai. Tačiau reikia tik išdrįsti tokioms asmenybėms paprieštarauti arba papriekaištauti, ir jos išskleidžia aštrius nagučius. Savigarbą mėsos mėgėjai pasiryžę atkakliai ginti. Pastebėta, kad tokiems žmonėms dažnai kyla problemų dėl negebėjimo rasti aukso viduriuko tarp dvasinių ir materialių vertybių. Dar viena mėsos mėgėjų neigiama charakterio savybė – neorganizuotumas. Jie bando visus darbus atlikti vienu metu, o nepavykus susinervina ir viską meta. Blogiausia, kad negeba priimti aplinkinių pagalbos.

 

Žuvis ir jūrų gėrybės. Pamenate, kaip gera ramiai susiglaudus kopose ir žiūrint į jūrą palydėti bangose skęstančią saulę? Taip pat ramu, gera ir jauku būti žmonių, mėgstančių žuvį ir jūrų gėrybes, draugijoje. Pastebėta, kad šiam maistui pirmenybę teikiančios asmenybės yra labai harmoningos ir ramios. Per gyvenimą jos eina atsipalaidavusios ir tokią pat aplinką kuria. Tai supratingi, tolerantiški ir visiškai nekonfliktiški žmonės. Tačiau juos supykdyti įmanoma. Tuomet primena audros siūbuojamą jūrą. Dar vienas šių asmenybių bruožas – atvirumas. Kartais aplinkinius jis glumina, nes žuvies ir jūrų gėrybių mėgėjai išsako netgi skaudžiausią tiesą. Nieko neslepia ir apie save, visuomet pripažįsta klydę.

 

Vaisiai ir daržovės. Sakoma, kad vegetarai – itin taikūs ir nė lašo agresijos neturintys žmonės. Pastebėta, kad vaisius bei daržoves valgantys žmonės labai tolerantiški ir be menkiausios ironijos arba patyčių geba priimti netikėtus požiūrius bei gyvensenas. Jiems visi lygūs. Galbūt dėl to turi šimtus pažįstamų ir būrį gerų bičiulių. Be to, šie žmonės – tikri altruistai, kurie mielai savo interesus aukoja dėl kitų. Neretai susidomi savanoryste. Tokioms asmenybės svarbiausia – dvasinis tobulėjimas, o ne materialinės vertybės. Visgi vaisių ir daržovių mėgėjai nėra tokie romūs, kaip iš pirmo žvilgsnio atrodo. Jie – itin energingi.

 

Grūdiniai produktai. Jeigu neįsivaizduojate dienos be košės, makaronų arba duonos, greičiausiai esate protu, o ne jausmais besivadovaujantis žmogus. Grūdiniams produktams pirmenybę teikia racionalūs, praktiški ir šiek tiek konservatyvūs asmenys. Jie labai atsakingi, darbštūs ir atkakliai siekia tikslo. Gali būti itin užsispyrę ir nesukalbami, bet iš prigimties yra draugiški bei taikūs. Tai – optimistai, apdovanoti subtiliu humoro jausmu, žavinčiu aplinkinius ir padedančiu rasti bendraminčių. Saugiausiai grūdinių produktų mėgėjai jaučiausi gyvendami rutinoje. Didžiausios vertybės jiems tos, kurias galima paliesti arba pamatyti. Dvasiniu gyvenimu domisi mažai.

 

Bulvių patiekalai. Tai paprasti, sukalbami, draugiški, bet itin didelių ambicijų gyvenime turintys žmonės. Siekti užsibrėžtų tikslų jiems nėra sunku, nes yra itin disciplinuoti ir kryptingi. Be to, pasižymi puikiais organizaciniais gebėjimais. Pareigos jiems – kur kas svarbesnės negu malonumai. Tai – smulkmeniški pedantai. Aplinkiniams bulvių patiekalų gerbėjai gali pasirodyti nuobodūs, užsisklendę arba net nedraugiški. Iš tiesų jie šilti, jausmingi, mieli, bet jautriąją jų pusę pažįsta tik artimieji. Šeima jiems – didelė vertybė, nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti kitaip.

 

Pienas ir jo produktai. Tokias asmenybes galima vadinti niekada neužaugančiais vaikais, kad ir kiek metų būtų. Tai žaismingi, linksmi, vienoje vietoje negalintys nustygti asmenys. Į gyvenimą žiūri kūrybingai ir gyvena šia diena. Pieno ir jo gaminių mėgėjams trūksta konkretumo, gebėjimo apsispręsti ir pastovumo. Jie ilgai blaškosi, kol gyvenime randa savirealizacijai tinkamą vietą. Šios asmenybės trokšta, kad už jas spręstu ir atsakomybę prisiimtų kiti. Tai bene nesavarankiškiausi žmonės. Užtat labai draugiški bei nuoširdūs, todėl turi daug gerų bičiulių, kurie juos myli ir vertina.

 

Saldumynai. Įrodyta, kad smaližiai – maloniausi ir komunikabiliausi žmonės. Jie neištvertų nė dienos vienatvės. Mėgsta megzti naujas pažintis su kuo įvairesniais žmonėmis. Šioms asmenybėms itin smalsu pažinti kitų kultūrų atstovus. Aplinkiniai saldumynų gerbėjus mėgsta, nes jie visada gerai nusiteikę, paslaugūs, supratingi bei gerbia pašnekovą, kad ir koks jis būtų. Smaližiams derėtų būti šiek tiek atsargesniems, nes jie pernelyg patiklūs ir pasiduoda aplinkinių įtakai. Šioms asmenybėms būdingas vaikiškas naivumas. Kai kurių psichologų teigimu, saldumynus mėgsta tie, kuriems gyvenime trūksta meilės, šilumos ir artumo. Galbūt tai tiesa, nes smaližiams kitų žmonių buvimas šalia ir jų supratimas būtini kaip oras.

 

Sūrūs arba aštrūs užkandžiai. Velnio nešti ir pamesti – šis posakis idealiai apibūdina sūrių bei aštrių užkandžių mėgėjus. Jų gyvenimas kupinas rizikos ir adrenalino. Tokios asmenybės nė dienos negali ištverti be nuotykių, naujovių ir avantiūrų. Joms patinka priimti įvairius iššūkius, varžytis ir išmėginti save naujame amplua. Sūrių užkandžių mėgėjai pirma ką nors daro, tik paskui pagalvoja. Dėl to dažnai pakliūva į keblias situacijas. Tuomet kaltina kitus, nes jiems stinga atsakomybės jausmo. Bičiuliautis su šiais smarkuoliais nepaprasta, nes nemėgsta stipresnių už save. Netgi draugams nurodinėja, prikaišioja savo nuomonę ir negeba nusileisti. Tai – tikriausi egoistai, neturintys sąžinės. Tačiau itin mėgstami priešingos lyties atstovų, nes yra aistringi ir kūrybingi meilužiai.

 

Kava ar arbata?

 

Ką geriate ryte – kavą ar arbatą? Pagal tai galima labai daug nuspėti apie žmogaus asmenybę. Manoma, kad arbatos mėgėjai geriausiai jaučiasi gerai pažįstamoje ir jaukioje aplinkoje. Jiems priimtinas ramus laisvalaikis su artimaisiais. Spragsinti židinio liepsna, puodelis gardžios arbatos, filmas ir keli mieli bičiuliai – ko dar gali trūkti? Kavos mėgėjai visiškai kitokie. Sėdėti namie jiems nuobodu. Tokios asmenybės trokšta susipažinti su naujais žmonėmis ir patirti smagių nuotykių, kuriuos gali smagiai aptarti su draugais prie kavos puodelio.

 

Arbatos ir kavos mėgėjai skirtingai žiūri ne tik į laisvalaikį, bet ir į meilę. Teikiantys pirmenybę arbatai svajoja apie džentelmeną arba damą, todėl santykius apgaubia romantikos šydu. Šie žmonės idealizuoja jausmingus pasimatymus degant žvakėms ir atvirus pokalbius. Partneris turi būti ne tik meilužis ar mylimasis, bet ir geriausias draugas. Arbatos mėgėjai vengia vienos nakties nuotykių ir nieko nežadančių pažinčių. Jų vertybė – šeima. Mėgstantiems kavą romantikos nereikia. Jie ieško linksmo, azartiško ir pašėlusio partnerio, galinčio suteikti naujų pojūčių. Šiems žmonėms priimtinas seksas be meilės, bet meilė be sekso – ne. Tikrosios gyvenimo meilės kavos gėrėjai ieško ilgai, todėl delsia kurti šeimą.

 

Kavos ir arbatos mėgėjai skirtingai elgiasi ir profesinėje srityje. Pastariesiems priimtinos profesijos, kuriose vyrauja rutina, stabilumas ir atsakomybė krinta ant vieno žmogaus pečių. Tokios asmenybės dirba nuosekliai, kruopščiai ir kantriai. Jos visuomet laikosi terminų ir stengiasi užduotis įvykdyti kuo kokybiškiau. Karjeros aukštumų nesiekia, mieliau būna pavaldiniai, negu vadovauja patys. Kavos mėgėjai turi kur kas didesnių ambicijų. Jie – lyderiai, kurie nemėgsta paklusti taisyklėms ir trokšta kūrybingo darbo. Jų galvose nuolatos kirba šimtai naujų idėjų. Šios asmenybės nebijo iššūkių ir nepanikuoja užklupus sunkumams.

 

Įdomu

 

  • Anot britų mokslininkų, greitai valgantys žmonės turi didesnę riziką priaugti svorio.
  • Dažnas amerikietis per dieną suvalgo ir išgeria 14 skirtingos rūšies maisto bei gėrimų.
  • 18 % žmonių per dieną suvalgo bent vieną užkandį, 41 % – du, 24 % – tris, 13 % – keturis, 4 % – penkis ir daugiau.
  • Tik trečdalis žmonių nuolatos pusryčiauja.

 

Specialistės komentaras

Astrologė Daiva Kristina Markauskienė

 

Maistas neabejotinai daro įtaką žmogaus savijautai, sveikatai ir būdui. Jau vien dėl to, kad nuo sunkiai virškinamo maisto asmuo apsunksta, organizmas išeikvoja daug energijos jam įsisavinti. Tai akivaizdu, vertinant fiziologiniu aspektu, tačiau yra ir dvasinis. Šiuo metu Vakaruose gana plačiai paplitusi joga. Taigi Rytų mokymai neatrodo mistika. Mintis, kad žmogus turi septynis kūnus, iš kurių fizinis yra grubiausias, vakariečiams jau nebeatrodo tokia keista. Natūralu manyti, kad subtiliems (jausmų, minčių, karminiam ir dvasiniam) žmogaus kūnams valgomas maistas taip pat daro įtaką. Vienas aktualiausių mitybos klausimų – mėsos vartojimas. Keista, kad dauguma jautrių, atjaučiančių žmonių nesusimąsto, kodėl kasdien maitinasi nužudytomis būtybėmis. Juolab kad žmogaus žarnynas ir dantų struktūra akivaizdžiai yra ne mėsėdžio gyvūno. Budistai tiki, jog būtybės nuolatos persikūnija, kad polinkis valgyti mėsą skatina agresiją, gašlumą, bukumą ir gali paskatinti atgimti plėšrūnu, nekalbant apie tai, jog teks patirti gyvos būtybės valgymo pasekmes – būti patiems suvalgytiems (taip veikia karmos – priežasties ir pasekmės – dėsnis). Mano pačios bei daugybės pažįstamų patirtis rodo, kad mėsos atsisakymas – visai nesudėtingas ir malonus procesas, gerinantis sveikatą, savijautą bei sąmonės būseną (žinodami skeptikų nuomonę, specialiai atlikome tyrimus, pavyzdžiui, kraujo. Jie akivaizdžiai pagerėjo ir dabar yra puikūs). Aišku, pereiti prie augalinės mitybos reikia subręsti. Naudinga pasitelkti kvėpavimo ir dvasines praktikas. Tai įrodė Vydūnas. Keisdamas mitybą, gyvenimo būdą, atsisakęs mėsos, pasitelkęs kvėpavimo praktikas išsigydė tuo metu „mirtiną“ ligą (džiovą) ir išgyveno, būdamas sveiko kūno bei aiškaus proto, daugiau nei 80 m. vietoj gydytojų žadėtų keliolikos. Vydūnas teigė, kad perėjimas prie augalinio, sveiko maisto vyksta pamažu. Pirmiausia atsisakoma raudonos mėsos, paskui – baltos mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno. Žmogui, išsivaliusiam organizmą, patinka aiškesnė sąmonės būsena, jis nenori organizmo apkrauti sunkiai virškinamu gyvuliniu maistu. Mirties programos, baimė, likusi nužudytų gyvūnų mėsoje, veikia ne tik mūsų kūną, bet ir sielą: kelia įtampą, baimę, ankstyvą senatvę. Asmuo, kuris maitinasi augaliniu maistu, priartėja prie maitinimosi Saulės bei Žemės energijomis.