Ruduo – laikas eksperimentuoti virtuvėje su moliūgais. Tai universali daržovė, iš kurios gaminamos ryškios sriubos, sotūs apkepai, net aromatingi desertai!

 

moliugai (6)

Mėsa ir daržovėmis įdarytas moliūgas

 
  • 2 kg moliūgas
  • 300 g jautienos
  • 300 g bulvių
  • Morka
  • Pomidoras
  • 15 g petražolių
  • 4 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • Šaukštas džiovintų prieskoninių žolelių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas. Nuplauti ir nusausinti moliūgą. Nupjauti viršūnėlę, išimti sėklas ir atsargiai išskobti minkštimą, kurį supjaustyti kubeliais. Supjaustyti mėsą. Nuskusti ir supjaustyti bulves, morką. Susmulkinti pomidorą. Mėsą kepinti, kol gražiai parus. Sudėti paruoštas daržoves ir kepti vis maišant apie 10 min. Įpilti 200 ml šilto vandens, sudėti nuluptas česnako skilteles, pomidorų pastą ir pagardinti prieskoniais. Gerai išmaišyti, užvirinti ir troškinti dar 10 min. ant mažos kaitros. Baigiant kepti suberti smulkintas petražoles ir išmaišyti. Į išskobtą moliūgą sudėti paruoštą įdarą, uždengti viršūnėle ir suvynioti į foliją. Kepti apie 1,5 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Iškepusį moliūgą išvynioti iš folijos ir patiekti.

 

4 porcijos

100 g 45 kcal

Ruošti 2,5 val.

 

moliugai (7)

Aštri moliūgų sriuba

 
  • 800 g moliūgo
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 50 g sviesto
  • Svogūnas
  • Šaukštelis malto imbiero
  • Aitrioji paprika
  • 2 skiltelės česnako
  • 900 ml vandens
  • Druskos, maltų kvapiųjų pipirų pagal skonį
  • Krapų puošti
 

Gaminimas. Moliūgą supjaustyti riekėmis. Kiekvieną riekę keliose vietose įpjauti, dėti ant kepimo popieriaus, apšlakstyti aliejumi, pasūdyti ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C. Puode storu dugnu išlydyti sviestą ir pakepinti svogūną su imbieru ir smulkinta aitriąja paprika. Nugramdyti moliūgo minkštimą, nulupti česnako skilteles, susmulkinti ir sudėti viską į puodą. Supilti vandenį ir virti, kol daržovės suminkštės. Sutrinti elektriniu trintuvu, pagardinti prieskoniais. Galiausiai suberti smulkintus krapus.

 

6 porcijos

100 g 53 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

moliugai (2)

Moliūgų rizotas

 
  • Moliūgas
  • 2 šaukštai sviesto
  • 1 l vandens
  • Sultinio kubelis
  • Svogūnas
  • 250 g ryžių
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
  • 250 ml baltojo sauso vyno
  • Tarkuoto parmezano pagal skonį
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 10 g petražolių
 

Gaminimas. Nupjauti moliūgo žievę ir supjaustyti minkštimą. Kepimo indą patepti sviestu, sudėti moliūgus, pagardinti prieskoniais ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.

 

Vandenį užvirinti ir ištirpinti sultinį. Susmulkintą svogūną pakepinti ir suberti ryžius. Išmaišyti ir įpilti šiek tiek sultinio. Virti apie 15 min., kol ryžiai sugers skystį. Supilti vyną ir kaitinti, kol skystis išgaruos. Supilti likusį sultinį ir palaukti, kol skysčio vėl neliks. Suberti parmezaną, moliūgus, smulkintas petražoles ir išmaišyti.

 

8 porcijos

100 g 51 kcal

Ruošti 45 min.

 

moliugai (1)

Moliūgų blynai

 
  • 500 g moliūgo
  • Svogūnas
  • 2 kiaušiniai
  • 2 skiltelės česnako
  • 60 g miltų
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas. Moliūgo minkštimą sutarkuoti. Leisti bent 10 min. pastovėti, kad išsiskirtų sultys ir nukošti. Svogūną susmulkinti, česnako skilteles išspausti ir sumaišyti su moliūgo tarke. Įmušti kiaušinius, suberti miltus, pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti. Kepti blynelius iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Riebalų perteklių nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Galima patiekti su grietine.

 

4 porcijos

100 g 111 kcal

Ruošti 1 val.

 

moliugai (5)

Moliūgų apkepas

 

Apkepui:

  • 1 kg moliūgo
  • 100 g kietojo sūrio
  • 30 g sviesto kepti

Padažui:

  • 4 skiltelės česnako
  • 600 ml riebios grietinėlės
  • Šaukštelis džiovintų čiobrelių
  • Malto muskato pagal skonį
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas. Padažui česnako skilteles išspausti ir sumaišyti su grietine, čiobreliais, muskatu, druska ir pipirais.

 

Moliūgo minkštimą supjaustyti riekelėmis. Kepimo indą patepti sviestu, sluoksniais dėti moliūgus, kad šiek tiek persidengtų. Prieš dedant kiekvieną naują sluoksnį užpilti padažo. Ant viršaus supilti likusį padažą. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Užberti tarkuotą sūrį ir kepti, kol apkepas įgaus gražų auksinį atspalvį.

 

4 porcijos

100 g 129 kcal

Ruošti 1 val.

 

moliugai (3)

Kepti moliūgai su medumi ir riešutais

 
  • 500 g moliūgo
  • Šaukštas aliejaus
  • 4 šaukštai medaus
  • Apelsinas
  • 25 g graikinių riešutų
  • 25 g migdolų
 

Gaminimas. Moliūgo minkštimą supjaustyti riekelėmis. Aliejų sumaišyti su puse medaus. Išspausti apelsino sultis ir įpilti 2 šaukštus į medaus ir aliejaus mišinį. Viską gerai išmaišyti. Nutarkuoti apelsino žievelę ir įmaišyti į medaus padažą. Paruoštą padažą supilti ant moliūgų ir išmaišyti.

 

Moliūgus sudėti ant kepimo popieriaus ir suberti riešutus. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Atvėsinti ir patiekti apliejus likusiu medumi.

 

3 porcijos

100 g 133 kcal

Ruošti 1 val.

 

moliugai (4)

Marmurinis varškės pyragas su moliūgais

 

Varškės masei:

  • 500 g varškės
  • 100 g cukraus
  • Šaukštas kukurūzų krakmolo

Moliūgų masei:

  • 500 g moliūgo
  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštas kukurūzų krakmolo
  • Tarkuotų apelsino žievelių pagal skonį
 

Gaminimas. Varškę pertrinti ir sumaišyti su cukrumi bei krakmolu.

 

Moliūgo minkštimą supjaustyti, suvynioti į foliją ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Atvėsinti ir sutrinti. Trintą moliūgą sumaišyti su cukrumi ir apelsino žievelėmis. Įmušti kiaušinius, suberti krakmolą ir išmaišyti. Indą iškloti kepimo popieriumi ir kraštus patepti riebalais. Pakaitomis dėti varškės ir moliūgų mases. Kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti atvėsusį.

 

4 porcijos

100 g 95 kcal

Ruošti 2,5 val.

 

 
Spausdinti