Dar nebandyta! Desertai su kataifi tešla
2024-12-13 08:58Teko girdėti apie kataifi tešlą? Jeigu ne, pats metas su ja susipažinti, nes tai tobulas ingredientas desertams. Ši tešla itin plona, smulki, primenanti siūlus. Daugiausia naudojama Viduržemio jūros ir Artimųjų Rytų virtuvėse – ne tik desertams, bet ir pikantiškiems patiekalams ruošti. Kiek primena filo tešlą, tik vietoj plonų lakštų supjaustoma plonais siūlais.
Krepšeliai su pistacijomis
12 vnt.
100 g 320 kcal
Ruošti 40 min.
- 250 g kataifi tešlos
- 100 g tirpinto sviesto
- 200 g maskarponės
- 3 šaukštai miltelinio cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 50 g pistacijų
- 100 ml cukraus sirupo
GAMINIMAS. Tešlą atskirti ir suformuoti mažus lizdelius, siūlus sukant apie pirštą. Išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kiekvieną gausiai aptepti tirpintu sviestu. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol taps auksinės spalvos.
Pasiruošti kremą: maskarponę sumaišyti su cukrumi, vanile.
Atvėsintus lizdelius įdaryti kremu. Kad būtų gražiau, galima naudoti konditerinį maišelį. Papuošti smulkintomis pistacijomis, apšlakstyti cukraus sirupu.
Pyragėliai su medumi
12 vnt.
100 g 350 kcal
Ruošti 50 min.
- 250 g kataifi tešlos
- 100 g tirpinto sviesto
- 100 g pistacijų + puošti
- 200 g medaus
- 50 ml vandens
- Šaukštelis citrinos sulčių
GAMINIMAS. Tešlą atskirti nedideliais pluošteliais. Pusę jų sudėti į sviestu pateptą kepimo indą (apie 20 x 20 cm), paspausti suformuojant tolygų pagrindą. Užberti smulkintų pistacijų sluoksnį. Ant jų uždėti likusią tešlą ir stipriai suspausti. Gausiai aptepti likusiu sviestu. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol paviršius taps auksinis.
Medų sumaišyti su vandeniu ir citrinos sultimis. Virti ant vidutinės kaitros apie 5 min., kol truputį sutirštės. Kai atvės, gausiai sulieti iškepusią tešlą su įdaru. Supjaustyti kvadratėliais, papuošti smulkintomis pistacijomis. Norint daugiau saldumo, galima papildomai apšlakstyti skystu medumi.
Kreminiai dubenėliai
4 porcijos
100 g 290 kcal
Ruošti 2,5 val.
KATAIFI SLUOKSNIUI:
- 200 g kataifi tešlos
- 100 g tirpinto sviesto
- 2 šaukštai cukraus
PIENO KREMUI:
- 500 ml pieno
- 3 šaukštai cukraus
- 3 šaukštai kukurūzų krakmolo
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 200 ml plakamosios grietinėlės
PAPUOŠIMUI:
- 50 g smulkintų pistacijų
- Šaukštas medaus
GAMINIMAS. Tešlą atskirti ir šiek tiek susmulkinti. Keptuvėje įkaitinti sviestą ir suberti tešlą. Kepti maišant, kol taps auksinio atspalvio. Suberti cukrų, išmaišyti ir palikti atvėsti.
Kremui pieną supilti į puodą, suberti cukrų, krakmolą ir maišant kaitinti iki užvirimo. Nukėlus įmaišyti vanilę, leisti pravėsti. Iki standžių putų išplakti grietinėlę ir atsargiai įmaišyti į kremą.
Į desertinius indelius pirmiausia dėti dalį skrudintos tešlos. Ant jos kremo sluoksnį, tada užberti dar šiek tiek skrudintos tešlos, viską užberti pistacijomis. Galima pagardinti medumi. Desertą bent 2 val. dėti į šaldytuvą sutvirtėti.
Šokoladas su įdaru
10 porcijų
100 g 477 kcal
Ruošti 2 val.
- 2 šaukštai sviesto
- 150 g kataifi tešlos
- 120 g nesaldinto pistacijų kremo
- 450 g juodojo šokolado
GAMINIMAS. Sviestą ištirpinti, sudėti išskaidytą tešlą ir maišant kepti, kol įgaus auksinį atspalvį, taps traški. Kai atvės, sumaišyti su pistacijų kremu.
Šokoladą išlydyti ir padengti silikoninio indo dugną, kraštus. Bent 15 min. dėti į šaldiklį sustingti. Tolygiai paskirstyti įdarą, užpilti likusį šokoladą. Bent 1 val. dėti šaltai, kad viskas sustingtų.
Šokoladinis tortas
8 porcijos
100 398 kcal
Ruošti 3,5 val.
PAGRINDUI:
- 170 g trapių šokoladinių sausainių
- 80 g sūdyto sviesto
ĮDARUI:
- 100 g kataifi tešlos
- 230 g pistacijų kremo
VIRŠUI:
- 60 g juodojo šokolado
- 60 g pieninio šokolado
- 100 ml riebios grietinėlės
- 30 g sūdyto sviesto
GAMINIMAS. Pagrindui sausainius sutrinti elektriniu trintuvu iki smulkių trupinių. Gerai išmaišyti su lydytu sviestu. Gauta mase padengti indo dugną, šiek tiek kraštus ir suslėgti, kad būtų tvirtas. Bent 30 min. dėti į šaldytuvą sutvirtėti.
Įdarui tešlą supjaustyti maždaug 1 cm dydžio gabalėliais. Pirštais atskirti gijas. Kepinti sausoje keptuvėje, kol tešla taps traški, auksinio atspalvio. Išėmus iš keptuvės atvėsinti ir sumaišyti su pistacijų kremu. Paruoštą įdarą paskleisti ant pyrago pagrindo. Vėl bent 30 min. dėti į šaldytuvą.
Viršui laužytą šokoladą, grietinėlę ir sviestą lėtai kaitinti, kol šokoladas ištirps, bet neleisti užvirti. Gautu mišiniu aplieti pyragą. Galima papuošti lydytu baltuoju šokoladu. Paruoštą pyragą bent 2 val. laikyti šaldytuve.
Autorius Jūratė Survilė