Natūralūs transriebalai visais laikais buvo sveikos mitybos pagrindas. Šios maistinės medžiagos gaunamos iš atrajojančių galvijų ir ant produktų pakuočių žymimos kaip 2 – 5 % riebumas pieno produktuose ir 3 – 9 % riebumas jautienoje ir ėrienoje. Dirbtiniai transriebalai, dažnai vadinami pramoniniais, yra riebalai, kai maisto produktai yra perdirbami, norint pailginti jų galiojimo laiką, bet jie labai kenkia sveikatai.

 

transriebalai

2 transriebalų rūšys:

 
  • Natūralūs transriebalai. Naujausi tyrimai rodo, kad gyvūninės kilmės riebalai, randami jautienoje ir pieno produktuose, gali net sumažinti diabeto, širdies ligų ir nutukimo riziką.
 
  • Dirbtiniai transriebalai. Jie yra labai pavojingi sveikatai, todėl reikėtų stengtis jų vartoti kuo mažiau.
 

Ligos, kurios gresia, vartojant per daug transriebalų:

 
  • Širdies ligų rizika. Tyrimai rodo, kad didelis transriebalų vartojimas didina koronarinės širdies ligos ir insulto riziką. Skaičiuojama, kad sumažėjus transriebalų vartojimui nuo 1985 iki 1995 metų galėjo sumažėti mirties nuo šios koronarinės širdies ligos rizika net 23 %. Tai lygu 4600 iš 20 tūkst. mirties atvejų nuo koronarinės širdies ligos.
 
  • Kraujagyslių ligų ir vėžio rizika. Kai gerieji riebalai pakeičiami transriebalais, jau per 4 savaites gerojo cholesterolio lygis sumažėja 21 %. Gebėjimas arterijoms plėstis sumažėja 29 %. Vėžio rizika taip pat didėja.
 
  • Diabeto rizika. Tyrimai dėl transriebalų ir diabeto ryšio dar nebaigti, bet, nors tiesioginis ryšys dar nėra įrodytas, bet atlikta didžiulė daugiau nei 80 tūkst. moterų analizė leidžia daryti prielaidą, kad tos moterys, kurios vartojo daugiau transriebalų, turėjo 40 % didesnę diabeto riziką.
 
  • Uždegimų rizika. Bet kokie uždegimai neigiamai atsiliepia gyvenimo kokybei, priverčia stabdyti darbus ir gulėti lovoje, kenčiant skausmą ir kitus negalavimus. Tyrimai rodo, kad transriebalų vartojimas didina įvairių uždegimų riziką.
 
  • Antsvorio rizika. Blogieji transriebalai visada sukelia svorio augimą. Net jeigu suvartojama tiek pat kalorijų, kiek ir valgant geruosius riebalus, svoris vis tiek labiau auga. Todėl svarbu ne tik kontroliuoti per dieną suvartojamų kalorijų kiekį, bet ir išbraukti transriebalus iš savo mitybos. Tada būsite ne tik puikios fizinės formos, bet ir sumažės cholesterolio lygis.
 
  • Gastroezofaginio refliukso rizika. Transriebalai gali sukelti arba paaštrinti refliuksą. Labai svarbu vartoti geruosius riebalus, kurių yra avokaduose, graikiniuose riešutuose ir alyvuogių aliejuje.
 

Geri patarimai, kaip išvengti transriebalų:

 
  • Vengti tam tikrų maisto produktų. Vengti tokių maisto produktų kaip: šaldyti maisto produktai, žemės riešutų sviestas, margarinas, spurgos, mėsainiai, majonezas, krekeriai. Geriau vengti pirkti konservuotą maistą, pusfabrikačius. Margariną visada keisti sviestu, nes margarine yra labai daug transriebalų, o sviestas yra pieno produktas.
 
  • Skaityti maisto produktų etiketes. Kai kurie maisto gamintojai deda į maisto gaminius transriebalų, norėdami pailginti produktų galiojimo laiką. Labai dažnai šie transriebalai išgaunami iš pigaus palmių aliejaus. Rekomenduojama įgyti įprotį skaityti maisto produktų etiketes ir rinktis maistą, kuriame yra natūralių riebalų, o transriebalų kiekis yra mažesnis nei 0,1 g 100 g produkto arba < 0,1 %.
 
  • Gaminti iš šviežių maisto produktų ir pradėti į darbą ar studijas neštis pietus dėžutėje. Sveikai maitintis nėra labai sunku. Reikia tik daugiau pasidomėti apie tas viešojo maitinimo įstaigas, kuriose maisto gaminimui naudojami kokybiškos sudedamosios dalys ir kurios maistą gamina sveikiau. Be abejo, geriausia pradėti daugiau ir dažniau gaminti namie. Į darbą galima pasiimti namuose ruoštų pietų dėžutę.