Ar ragavote pastaruoju metu Lietuvoje išpopuliarėjusio buratos sūrio? Subtilaus, kreminio, aksominio skonio pieno produktas patinka daugeliui. Jo skonį sunku apibūdinti, į galvą ateina tik vienas žodis – dangiškas. Tai, ko gero, skaniausias sūris, kurį gali pasiūlyti Italija, be to, jis labai sveikas!

 

burata (3)

Visame pasaulyje

 

Burata – puikus mocarelos ir grietinėlės derinys. Pavadinimas kilęs iš itališko žodžio „burro“, reiškiančio sviestą. Kiekvienas buratos rutuliukas yra mocarelos maišelis, užpildytas įdaru. Ir nors buratos istorija ne tokia įspūdinga kaip mocarelos, bet taip pat yra įdomių faktų. Buratos tėvynė – Italijos plokščiakalnis Murgija. Sūrio istorija prasidėjo 1920 m. (kai kurių šaltinių duomenimis – 1900 m.) Andrijos mieste. Bianchini šeima jį gamino savo ūkyje. Tris dešimtmečius šis sūris džiugino tik vietinius. Receptas sugalvotas kaip paprastai kaime, t. y. reikėjo kur nors panaudoti produktų likučius. Tada kaimo gyventojams kilo mintis sumaišyti „pasta filata“ sūrį ir grietinėlę, o masę įvynioti į mocarelą. Buratos populiarumas Italijoje padidėjo XX a. penktajame dešimtmetyje, kai pieninės pradėjo jį gaminti ir pardavinėti. Nors sūris gaminamas iš mocarelos likučių, jį pardavinėjo kaip aukščiausios kokybės produktą. Atsižvelgiant į tai, skirtingose gamyklose pagaminto sūrio skonis šiek tiek skiriasi. Burata išpopuliarėjo rytinėje JAV pakrantėje, kur gyveno daug italų imigrantų.

 

Nauda sveikatai

 

Gerina miegą. Šiais laikais daug žmonių vargina įvairūs miego sutrikimai, nemiga. Todėl verta žinoti, kas padėtų pagerinti miego kokybę. Štai 100 g buratos yra 15 g aukštos kokybės baltymų ir esminių aminorūgščių. Baltymai ir aminorūgštys padeda atkurti ir palaikyti raumenis bei išskirti neuromediatorius, kurie reguliuoja nuotaiką ir miegą. Valgant buratos miego kokybė gali pagerėti.

 

Sveika smegenims. Ar žinojote, kad kasdienis gabalėlis sūrio gerina pažinimo funkcijas vyresniame amžiuje? Labai svarbu smegenis kuo ilgiau išsaugoti sveikas. Todėl derėtų atidžiai rinktis maisto produktus. Normaliai funkcionuojančioms smegenims reikia riebiųjų ir aminorūgščių. Viso to yra buratoje.

 

Kontroliuoja apetitą. Sūris ir svorio metimas? Iš pirmo žvilgsnio tai nesuderinami dalykai. Tačiau burata yra išimtis. Valgant šio itališko sūrio galima numesti svorio. Taip yra dėl didelės buratos maistinės vertės. Baltymų gausa suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą. Burata – sotesnė už daugelį kitų sūrių, todėl ją drąsiai galima įtraukti į valgiaraštį. Suvalgius šiek tiek buratos, ko gero, pavyks išvengti užkandžiavimų dieną. Be to, buratoje gausu fosforo, kuris gerina virškinimą.

 

Stiprina dantis ir kaulus. Piene ir jo produktuose yra daug kalcio, vitamino D. Šie du mikroelementai ypač svarbūs kaulams augti ir formuotis. Deja, šiuolaikinių žmonių mityboje kalcio ir vitamino D dažniausiai trūksta. Todėl rekomenduojama į dienos valgiaraštį įtraukti buratą, kuri yra ne tik skani, bet ir papildo šių mikroelementų atsargas organizme, kad kaulai ir dantys būtų sveiki.

 

Saugo širdį. Geros žinios sūrio mėgėjams! Saikingai vartoti sūrį, ypač buratą, sveika tiek širdžiai, tiek visam kūnui. Taip yra dėl to, kad buratoje gausu sveikųjų riebalų, kurie reikalingai sveikai širdžiai ir kraujagyslėms. Be to, šiame sūryje randama kalio, fosforo ir magnio, kurie taip pat neatsiejami nuo puikios širdies ir kraujagyslių sveikatos. Šie mikroelementai netgi gali atitolinti širdies priepuolius!

 

Naudingosios medžiagos 100 g
Angliavandeniai 2 g
Baltymai 8 g
Riebalai 24 g
Sočiosios riebalų rūgštys 15 g
Vitaminas A 128,6 µg
Kalcis 537,5 mg
Natris 303,6 mg
100 g  256 kcal

 

Živilė Bielskienė

Specialistės komentaras

„Antėja“ šeimos gydytoja Živilė Bielskienė 

 www.anteja.lt

„Antėja laboratorija“ archyvo nuotrauka

 

Populiarėjant vegetariškai mitybai daugelis renkasi pieno produktus kaip baltymų šaltinį. Ypač mėgstami sūriai, pvz., šviežias itališkas sūris burata. Šis sūris iš kitų pieno produktų išsiskiria proteinų ir kalcio gausa.

 

100 g buratos yra maždaug 17,8 g baltymų ir sunkiai pakeičiamų aminorūgščių. Todėl šis produktas rekomenduojama sportininkams ar dirbantiems intensyvų fizinį darbą, nes dėl jo greičiau atkuriamas raumenų darbas. Taip pat burata – vitaminų A, E ir B grupės šaltinis. Šios medžiagos reikalingos gerai regai, sveikai odai ir stipriai imuninei sistemai, o buratoje esantys riebalai padeda geriau organizmui įsisavinti šiuos riebaluose tirpius vitaminus. Be to, kaip ir visi kiti pieno produktai, buratoje gausu kalcio, kuris būtinas stipriems kaulams ir augantiems vaikams.

 

Iškeitus mėsą į buratą kyla nemenka rizika sulaukti ir neigiamų pasekmių. Pirmiausia burata yra riebus ir sunkiai virškinamas produktas, todėl be saiko valgant šį sūrį gali padidėti svoris ir išaugti cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Taip pat burata nerekomenduojama žmonėms, susiduriantiems su virškinimo problemomis dėl sūryje esančios laktozės. Švieži pieno produktai, tokie kaip burata, turi daug laktozės, todėl jos netoleruojantiems asmenims gali sutrikti virškinimas, kuris pasireiškia pilvo pūtimu, raugėjimu, viduriavimu ar skausmingais skrandžio spazmais. Priklausomai nuo laktozės toleravimo lygio, simptomai gali skirtis, todėl susidūrus su paminėtais simptomais būtina atlikti maisto netoleravimo tyrimus, o rezultatus aptarti su šeimos gydytoju, kuris padėtų pasirinkti tinkamą mitybą.

 

burata (1)_800x532

 

Keptų moliūgų ir buratos salotos

 

  • 250 g kambario temperatūros buratos
  • 700 g kvapiojo moliūgo
  • 2 šakelės rozmarinų
  • 2 šakelės čiobrelių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti

 

Gaminimas. Moliūgo žievę nupjauti, sėklas pašalinti, minkštimą supjaustyti riekelėmis. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir sumaišyti su smulkintais čiobreliais, rozmarinais. Sudėti ant kepimo popieriaus ir pagardinti prieskoniais. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Patiekti su nusausinta burata.

 

2 porcijos

100 g 149 kcal

Ruošti 50 min.

 

burata (2)_800x533

Buratos ir pomidorų salotos

 

  • 200 g kambario temperatūros buratos
  • 4 pomidorai
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šakelės bazilikų
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas balzaminio acto
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas. Pomidorus, česnaką supjaustyti ir sumaišyti su skabytais bazilikų lapais. Pasūdyti, supilti aliejų, balzaminį actą ir išmaišyti. Patiekti su nusausinta burata.

 

2 porcijos

100 g 100 kcal

Ruošti 15 min.

 

 

Spausdinti