Kiekvienais metais lapkričio ketvirtasis ketvirtadienis amerikiečiams yra viena didžiausių metų švenčių, gal net svarbesnė nei šv. Kalėdos. 2014 metais ji minima lapkričio 27-ąją. Daugeliui Amerika vis dar atrodo svajonių šalis, todėl ir jų šventės kasmet tampa vis populiaresnės, prisimenamos visame pasaulyje. Neatsiejama Padėkos dienos vaišių dalis – keptas kalakutas ir kiti patiekalai iš šių paukščių mėsos.

 

Kodėl tradiciniu Padėkos dienos patiekalu tapo kalakutas? Yra kelios versijos. Labiausiai tikėtina, kad pirmieji Amerikos kolonistai pietavo drauge su vampanougų genties indėnais ir vaišinosi jautiena ir paukštiena. Istoriniuose šaltiniuose nėra duomenų, kokios rūšies paukštiena jie valgė, tačiau buvo rastas piligrimo Edvardo Vinslou laiškas, kuriame jis minėjo, kad prieš puotą jie sumedžiojo kalakutą.

 

Kitoje legendoje pasakojama, kad dėkoti už kalakutą reikėtų Anglijos karalienei. XVI amžiaus Ispanijos flotilė ketino pulti Angliją, bet pakeliui nuskendo. Šią žinią Anglijos karalienė Elžbieta išgirdo pietaudama. Ji buvo taip sujaudinta naujienos, kad užsisakė dar vieną žąsį. Tačiau jai buvo patiektas kalakutas, o ne žąsis.

 

JAV prezidentas Bendžaminas Franklinas manė, kad kalakutas yra labiau amerikietiškas simbolis, nei JAV nacionalinis paukštis – baltagalvis erelis.

 

Kalakutienos suktinukai su alyvuogėmis ir sūriu

kalakutiena

  • 700 g kalakutienos filė
  • 3 saldžiosios paprikos
  • 80 g kietojo sūrio (griujerio, parmezano)
  • 100 g alyvuogių
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 30 ml balzaminio acto
  • 20 g sviesto
  • 200 ml paukštienos sultinio
  • Šakelė čiobrelių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Krapų, alyvuogių puošti
 

Gaminimas

 

Paprikas pakepinti ant grotelių iš abiejų pusių. Kai iškeps, suvynioti į foliją ir palikti atvėsti. Tada nulupti, išimti sėklas ir susmulkinti. Kalakutieną supjaustyti juostomis. Dėti sluoksnį paprikų. Pusę alyvuogių puselių. Pabarstyti tarkuotu sūriu ir čiobreliais. Suvynioti suktinukus ir surišti. Iš abiejų pusių apkepti aliejaus ir sviesto mišinyje. Supilti actą, sultinį, sudėti likusias alyvuoges be kauliukų. Uždengti ir troškinti 15 minučių. Papuošti krapais ir alyvuogėmis.

 

100 g apie 114 kcal

Paruošimo laikas:  45 min

4 porcijos

 

Keptas kalakutas su medumi ir ananasais

 
  • 1 – 2 kg kalakuto
  • Ananasas
  • 120 g obuolių sulčių
  • Skiltelė česnako
  • 0,5 šaukštelio maltų imbierų
  • 30 ml medaus
  • 30 ml sojų padažo
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kalakutieną, oda į viršų, įdėti į kepimo indą, ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 160 laipsnių apie valandą. Ananasą nulupti ir supjaustyti griežinėliais. Obuolių sultis sumaišyti su medumi, sojų padažu, imbieru ir smulkintu česnaku. Aplink kalakutieną išdėlioti ananasų griežinėlius. Mėsą aptepti sulčių ir medaus mišiniu. Vėl valandą kepti orkaitėje, dažnai mėsą apšlakstant medaus ir sulčių mišiniu.

 

100 g apie 185 kcal

Paruošimo laikas:  2 val. 30 min

16 porcijų

 

Aštrus kalakutienos troškinys

kalakutiena2

  • 500 g kalakutienos
  • 2 svogūnai
  • Aitrioji paprika
  • 1 – 2 nedideli obuoliai
  • 4 pomidorai
  • 80 g kietojo sūrio
  • 0,5 l alaus
  • 30 ml obuolių sidro acto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, pomidorų padažo pagal skonį
 

Gaminimas

 

Stambiai supjaustytą kalakutieną užpilti alumi ir palikti marinuotis pusvalandį. Svogūnus supjaustyti ir užpilti actu, skiestu vandeniu. pomidorus ir obuolius supjaustyti. Mėsą sudėti į kepimo indą. Paskaninti prieskoniais. Įdėti pomidorų padažo ir šiek tiek pakepintą aitriosios paprikos ankštį. Sudėti daržoves. Viršų pabarstyti tarkuoti sūriu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 40 minučių.

 

100 g apie 80 kcal

Paruošimo laikas: 90 min

4 porcijos

Spausdinti