Virtuvėje karaliauja pavasaris!
2020-04-29 08:19Nors pavasaris jau skaičiuoja paskutines savaites, mėgautis šio sezono gėrybėmis niekada nevėlu. Iš gausybės daržovių, vaisių ir uogų pagaminti patiekalai prie stalo pakvies visą šeimą ir privers apsilaižyti pirštus.
Žali makaronai
100 g 281 kcal
Ruošti 45 min.
4 porcijos
- 400 g spagečių
- 130 g žirnių
- 250 g brokolinių kopūstų
- 150 g špinatų
- 2 skiltelės česnako
- 130 ml baltojo vyno
- 2 šaukšteliai mėtų
- 200 g fetos
- 30 g parmezano
- Sviesto kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Makaronus išvirti sūdytame vandenyje. Daržoves susmulkinti ir pakepinti. Supilti vyną, sudėti makaronus, pagardinti prieskoniais ir viską gerai išmaišyti. Patiekti apibarsčius tarkuotais sūriais ir mėtomis.
Vegetariška lazanija
100 g 264 kcal
Ruošti 1,5 val.
4 porcijos
- 30 g sviesto
- 30 g miltų
- 360 ml pieno
- 350 ml vandens
- 2 cukinijos
- 80 g smidrų
- 2 svogūnai
- 100 g špinatų
- 250 g rikotos
- 10 lazanijos makaronų lakštų
- 350 g vyšninių pomidorų
- 240 g žirnių
- 30 g bazilikų lapų
- 130 g parmezano
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Sviestą pakaitinti ir suberti miltus. Po minutės nukelti nuo ugnies ir nuolat maišant supilti pieną. Užkelti ant ugnies ir kaitinti apie 3 min., kol sutirštės. Gautą padažą pagardinti prieskoniais. Vandenį užvirinti, pasūdyti, suberti smulkintas cukinijas, smidrus, svogūnus ir virti apie 2 minutes. Sudėti špinatus ir virti apie 1 minutę. Daržoves sumaišyti su rikota ir pagardinti prieskoniais. Makaronus išvirti sūdytame vandenyje. Kepimo indą ištepti padažu, sluoksniais dėti makaronus, daržoves. Ant viršaus užtepti likusį padažą, sudėti smulkintus pomidorus, žirnius, apibarstyti tarkuotu sūriu ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti apibarsčius bazilikais.
Vištienos salotos su mangais
100 g 139 kcal
Ruošti 35 min.
4 porcijos
- 500 g vištienos filė
- 500 ml vandens
- Mangas
- Šaukštelis aitriųjų paprikų padažo
- 2 šaukšteliai žuvies padažo
- 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
- Avokadas
- 60 g rėžiukų
- 80 g lapinių salotų
- 30 g kedrinių pinijų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų
Gaminimas
Vandenį užvirinti, pasūdyti, sudėti vištieną ir virti apie 10 minučių. Nusausinti ir atvėsinti. Padažus sumaišyti su aliejumi. Vištieną susmulkinti, sumaišyti su smulkintu mangu, avokadu, rėžiukais ir salotomis. Viską apšlakstyti padažu, pagardinti prieskoniais ir sumaišyti. Patiekti apibarsčius riešutais.
Lašiša su gražgarsčių salotomis
100 g 243 kcal
Ruošti 1,5 val.
4 porcijos
- 800 g lašišos filė
- 70 g gražgarsčių
- Šaukštelis rudojo cukraus
- 2,5 šaukštelio raudonėlių
- 2,5 šaukštelio česnako miltelių
- Šaukštelis aitriųjų paprikų drožlių
- Šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 0,5 šaukštelio muskato miltelių
- Raudonasis svogūnas
- 8 vyšniniai pomidorai
- 80 g lapinių salotų
- 2 šaukšteliai citrinos sulčių
- Šaukštelis acto
- 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
- Aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Cukrų, raudonėlius, česnako miltelius, aitriąsias paprikas, pipirus, cinamoną ir muskatus sumaišyti. Gautu mišiniu ištrinti lašišą ir marinuoti apie 1 valandą. Pakepinti. Citrinos sultis sumaišyti su actu ir aliejumi. Daržoves supjaustyti, sumaišyti su gražgarstėmis ir gautu padažu. Pagardinti prieskoniais. Salotas patiekti su lašiša.
Trupininė uogų užkepėlė
100 g 204 kcal
Ruošti 45 min.
4 porcijos
- 500 g šaldytų uogų
- 4 obuoliai
- 2 šaukšteliai cukraus
- 12 sausainių
- 50 g kokosų drožlių
- 2 šaukšteliai miltų
- 40 g sviesto
Gaminimas
Smulkintus obuolius, uogas, cukrų sumaišyti ir kepti 10–12 minučių. Sausainius sutrupinti, sumaišyti su kokosais ir miltais. Tada sumaišyti su kambario temperatūros sviestu iki trupinių konsistencijos. Uogų mišinį sudėti į kepimo indą, užberti trupinius ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti papuošus mėtų lapais.
Vaisinis kuskusas
100 g 196 kcal
Ruošti 25 min.
4 porcijos
- 200 g kuskuso
- 380 ml vandens
- 110 g medaus
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 100 g aviečių
- 2 kiviai
- Mangas
- 2 persikai
- 150 g ananaso
Gaminimas
Į verdantį vandenį sudėti medų, cinamoną ir gerai išmaišyti. Gautu skysčiu apšlakstyti kuskusą ir laikyti uždengus apie 5 minutes. Vaisius supjaustyti kubeliais ir sumaišyti su kuskusu. Galima patiekti papuošus bazilikų lapais.
Obuolių trupiniuotis
100 g 231 kcal
Ruošti 45 min.
4 porcijos
- 130 ml klevų sirupo
- 80 g sviesto
- 4 obuoliai
- 130 g maskarponės
- 150 ml grietinėlės
Tešlai:
- 150 g miltų
- 100 g sviesto
- 2 šaukšteliai miltelinio cukraus
- 3 šaukšteliai vandens
Gaminimas
Tešlai skirtus ingredientus sumaišyti ir išminkyti. Gauta tešla iškloti kepimo indą, subadyti ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.
Sirupą ir sviestą pakaitinti. Mišiniui pradėjus burbuliuoti, sudėti skiltelėmis pjaustytus obuolius ir kepti apie 5 minutes. Maskarponę sumaišyti su plakta grietinėle ir sudėti ant tešlos.
Sudėti atvėsusius obuolius ir patiekti.
Virtos kriaušės
100 g 239 kcal
Ruošti 45 min.
4 porcijos
- 4 kriaušės
- 1 l vandens
- Vanilės ankštis
- 2 cinamono lazdelės
- 0,5 šaukštelio muskato miltelių
- 350 g rudojo cukraus
Gaminimas
Į vandenį sudėti vanilės ankštį, cinamono lazdeles, muskato miltelius, cukrų ir pakaitinti. Mišiniui užvirus, sumažinti ugnį, sudėti nuskustas kriaušes ir virti 18–20 minučių. Atvėsinti ir patiekti.
Obuolinis gėrimas
100 ml 104 kcal
Ruošti 25 min.
4 porcijos
- 2 obuoliai
- 2 žaliosios arbatos maišeliai
- Cinamono lazdelė
- 480 ml vandens
- 2 šaukšteliai apelsino žievelės
- 2 šaukšteliai medaus
- 30 g mėtų
- 700 ml mėgstamo limonado
- Ledo kubelių pagal skonį
Gaminimas
Arbatos maišelius, cinamono lazdelę užpilti verdančiu vandeniu ir laikyti 5–7 minutes. Išimti maišelius, suberti žievelę ir sudėti medų. Mišiniui atšalus, sudėti smulkintus obuolius, mėtas ir supilti limonadą. Patiekti su ledo kubeliais.
Abrikosų ir medaus kokteilis
100 ml 119 kcal
Ruošti 10 min.
4 porcijos
- 3 abrikosai
- Šaukštas medaus
- 480 ml migdolų pieno
- 400 g jogurto
Gaminimas
Abrikosus sutrinti. Supilti pieną, jogurtą, lydytą medų ir viską gerai išplakti. Galima patiekti papuošus mėtų lapais.
Uogų atgaiva
100 ml 65 kcal
Ruošti 15 min.
4 porcijos
- 3 juodosios arbatos maišeliai
- 700 ml vandens
- 480 ml mėgstamo limonado
- 240 ml obuolių sulčių
- 100 g aviečių
- 100 g mėlynių
- Ledo kubelių pagal skonį
Gaminimas
Arbatos maišelius užpilti verdančiu vandeniu ir laikyti apie 5 minutes. Išimti, arbatą atšaldyti. Supilti limonadą, sultis, suberti uogas ir gerai išmaišyti. Patiekti su ledo kubeliais.