Senais laikais buvo tikima iš Pietų Azijos kilę baklažanai yra nuodingi ir atimą protą. Pamažu šie įtarimai buvo paneigti ir žmonės juos pradėjo naudoti maistui. Baklažanai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai, todėl jų bent retkarčiais valgyti rekomenduojama visiems!

 

baklazanai

5 įdomūs faktai apie baklažanus:

 
  • Baklažanai yra turtingi mikroelementų – mangano, geležies, cinko. Todėl šių daržovių rekomenduojama valgyti asmenims, kenčiantiems nuo anemijos. B grupės vitaminai, esantys daržovėse, stiprina nervų sistemą, padeda įveikti depresiją ir nemigą.
 
  • Baklažanai – puikus produktas lieknėjantiems. 100 g daržovių yra tik 30 kalorijų. Skaidulų daržovėse yra labai didelis kiekis. Skaidulos padeda šalinti toksinus iš organizmo ir nesuvirškinto maisto likučius. Tačiau svarbu nepamiršti, kad keptas aliejuje baklažanas nustoja būti dietiniu produktu, nes jis labai gerai sugeria visus riebalus. Aliejaus baklažanai sugers mažiau, jei prieš kepimą bus išmirkyti pasūdytame vandenyje.
 
  • Kartų skonį baklažanams suteikia nikotino rūgštis, esanti sėklose. Tačiau nereikėtų baimintis, kad baklažanai gali pakenkti sveikatai: tam, kad gautumėte tokį pat kiekį nikotino kaip vienoje cigaretėje, reikėtų suvalgyti 10 kg baklažanų!
 
  • Baklažanai – labai universali daržovė. Ji dera praktiškai prie visko: mėsos, kitų daržovių patiekalų, rauginto pieno produktų (sūrių, jogurtų, varškės.
 
  • Šias daržoves galima ilgai išlaikyti šviežias, jeigu jos yra tinkamai supakuotos. Baklažanų nereikėtų vynioti į polietileno plėvelę, bet į popierių – tada jie galės „kvėpuoti“ ir išliks švieži ir naudingi ilgiau.
 

Musaka

 
  • 800 g baklažanų
  • 800 g maltos jautienos arba avienos
  • 300 g pomidorų
  • 180 g sauso, baltojo vyno
  • 50 g kietojo sūrio
  • Svogūnas
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • 500 ml pieno
  • 30 g miltų
  • 40 g sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • Druskos, muskatų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Paruošti padažą. Sviestą ištirpinti keptuvėje, supilti miltus ir maišant pakepinti. Pašildyti pieną, bet neužvirinti. Karštą pieną maišant pamažu supilti į keptuvę. Paskaninti druska, muskatais. Kai užvirs, sudėti tarkuotą sūrį. Palaikyti ant ugnies, kol sūris išsilydys, tada nukelti nuo ugnies. Atskirai išplakti kiaušinius, supilti į padažą ir gerai išmaišyti.

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Svogūną supjaustytą pusžiedžiais, nulupti odelę nuo pomidorų ir sutrinti minkštimą. Supjaustyti pasūdytame vandenyje išmirkytus baklažanus ir pakepinti aliejuje iš abiejų pusių. Po to sudėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių. Maltą mėsą pakepinti su svogūnais. Įpusėjus kepimui supilti baltąjį vyną ir kepti, kol skystis išgaruos. Sudėti pomidorus, įberti druskos, pipirų ir palikti kepti dar kelias minutes. Sudėti keptą mėsą į kepimo formą ir ant viršaus sudėti baklažanus. Užpilti padažu ir pabarstyti tarkuotu sūriu. Kepti orkaitėje 30 – 40 minučių.

 

6 porcijų

100 g apie 120 kcal

Paruošimo laikas: apie 100 min

Spausdinti