Normalu per dieną netekti 50 – 100 plaukų. Tačiau jeigu jų iškrenta daugiau, nereikia panikuoti: vešlią šukuoseną galima išsaugoti, pakoregavus gyvenimo būdą ir atsisakius tam tikrų įpročių. Plaukai vėl žvilgės ir džiugins didele apimtimi!

 

plaukai

9 kasdieniai įpročiai dėl kurių galima nuplikti:

 
  • Šiandien labai populiari šukuosena – aukštai surištas kuodas – gali būti plaukų slinkimo ir net plikimo priežastis. Norint turėti sveikus ir tankius plaukus nerekomenduojama plaukų stipriai rišti, pinti ir sukti. Tai traumuoja plaukų augimo liniją. Dėl nuolatinio tempimo gali prasidėti plaukų slinkimas, mediciniškai vadinamas traukos alopecija.
 
  • Daug sportuojantiems ir vartojantiems baltyminius kokteilius vyrams gresia nuplikti. Baltyminiuose kokteiliuose yra tam tikrų sudedamųjų dalių, kurie skatina testosterono ir chemikalo DHT išsiskyrimą, kurie yra siejami su plaukų netekimu. Baltyminiuose kokteiliuose dažnai yra augimo hormonų (kreatino ir DHEA), kurie ne tik didina raumenų masę, bet ir testosterono lygį kraujotakoje.
 
  • Tam tikrų vaistų vartojimas taip pat gali paskatinti plaukų slinkimą. Tai tokie vaistai kaip statinai, antidepresantai, vaistai nerimo sutrikimams gydyti, vaistai nuo hipertenzijos, hormonai (pavyzdžiui, skydliaukės). Šie medikamentai gali sutrikdyti normalų plaukų augimo ciklą, plaukai pereina į poilsio fazę ir galiausiai iškrenta negrįžtamai.
 
  • Negydomas alerginis rinitas taip pat gali būti plaukų slinkimo priežastimi. Moksliniai tyrimai parodė, kad didžiausią plaukų slinkimo riziką turėjo asmenys nuo 60 metų, kenčiantys nuo alerginės slogos. Pristabdyti plaukų slinkimą ir pagerinti jų būklę jiems galėtų padėti antihistamininių vaistų vartojimas.
 
  • Tikra ir dirbtinė saulė gali skatinti plaukų slinkimą. Net jeigu saule mėgaujamasi saikingai, yra tikimybė, jog plaukams pakenks ultravioletiniai spinduliai ir jie taps silpnesni bei ne tokie elastingi. Dėl ilgalaikio saulės spindulių poveikio plauko kutikulės sluoksniai nusilpsta ir pradeda lūžinėti. Plaukai tampa labai trapūs ir gali pradėti slinkti. Nuo ultravioletinių spindulių apsaugo galvos dangalai arba nenuplaunami kondicionieriai su apsauga nuo saulės.
 
  • Galvos odos kasymas irgi gali būti alopecijos priežastimi. Galvos oda gali pradėti niežtėti dėl seborėjinio dermatito ir gali sukelti plaukų slinkimą, nes dėl intensyvaus kasymosi pažeidžiami plaukai. Kai kutikulė yra pažeidžiama, plaukai tampa labai silpni ir gali pradėti kristi. Niežulį malšina specialiai jautriai odai kurti šampūnai ir galvos odos serumai, kuriuose yra raminančių, uždegimą slopinančių medžiagų, pavyzdžiui, cinko, seleno, levandų, arbatmedžio aliejaus.
 
  • Kontraceptinių tablečių vartojimas, ypač jeigu jos parinktos netinkamai, gali sukelti hormonų veiklos svyravimus bei alopeciją. Tabletės, kuriose yra androgenų, gali sukelti plaukų slinkimą moterims, kurių organizmas netoleruoja šių vyriškų hormonų.
 
  • Plaukai yra patys pažeidžiamiausi ir labiausiai linkę lūžinėti, kai yra šlapi ir plaukų žvyneliai, saugantys plauką, yra šiek tiek atsivėrę. Šukuojant šlapius plaukus, agresyviai juos sausinant rankšluosčiu juos pažeisti lengviausiai. Plaukus rekomenduojama nusausinti švelniai. Geriau ne su rankšluosčiu, o su švariais, švelniais medvilniniais marškinėliais.
 
  • Dietų laikymasis. Kai organizmui trūksta maisto, kūnas pradeda taupyti energiją ir skiria ją tik būtiniausioms funkcijoms atlikti (širdžiai ir smegenims, o ne plaukams auginti). Iš tiesų vienas iš anoreksijos simptomų yra slenkantys plaukai. Plaukai augs stiprūs ir sveiki, į dienos valgiaraštį įtraukus liesus baltymus (žuvis, vištieną, lęšius ir pupas). Plaukai sudaryti daugiausiai iš baltymų. Kai jų trūksta, plaukai gali pradėti lūžinėti ir slinkti. Kasdien rekomenduojama suvartoti 46 g baltymų (25 – 30 % visos dienos kalorijų normos).