Smaližių pasaka – naminiai saldainiai
2024-12-05 09:23Pirmieji pasaulio saldainiai ruošti senovės Egipte iš smulkintų riešutų ir vaisių, gardinti medumi. Ilgą laiką toks gardėsis buvo tik kilmingųjų privilegija. Šiandien saldainiai prieinami visiems. Maža to, kiekvienas jų gali pasigaminti namuose!
Kokosiniai
12 vnt.
100 g 480 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 200 g sutirštinto pieno
- 150 g kokosų drožlių ( + 30 g apvolioti)
- 50 g minkšto sviesto
- 12 migdolų
GAMINIMAS. Sutirštintą pieną sumaišyti su sviestu ir 100 g kokosų drožlių. Išminkyti iki vientisos masės. 30 min. dėti į šaldytuvą. Iš atvėsusios masės formuoti mažus rutuliukus. Į kiekvieno vidurį įterpti po riešutą. Paruoštus saldainius apvolioti likusiomis kokosų drožlėmis. 2 val. šaldyti.
Kakaviniai
14 vnt.
100 g 317 kcal
Ruošti 1 val.
- 10 didžiųjų datulių be kauliukų
- 300 g žemės riešutų sviesto
- 75 g avižinių dribsnių
- 3 šaukštai šokolado lašelių
- Šaukštas ispaninių šalavijų sėklų
- Žiupsnelis druskos
- 3 šaukštai kakavos + papildomai apvolioti
GAMINIMAS. Jeigu datulės sausos, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 10 min. suminkštėti. Nukošti, nusausinti ir pertrinti elektriniu trintuvu iki smulkių gabaliukų. Sudėti likusius ingredientus, išskyrus kakavą, ir vėl viską pertrinti iki vientisos konsistencijos. Įmaišyti kakavą. Iš gautos masės formuoti kamuolėlius, apvolioti kakava. 30 min. šaldyti.
Sūrūs karameliniai
25 vnt.
100 g 420 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 50 ml vandens
- 200 g cukraus
- 200 ml 35 % riebumo grietinėlės
- 100 g sviesto
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Stambios jūros druskos apibarstyti
GAMINIMAS. Vandenį ir cukrų nemaišant kaitinti ant vidutinės kaitros, kol cukrus visiškai ištirps ir įgaus auksinę spalvą (apie 10 min.). Supilti grietinėlę, maišyti, kol masė taps vientisa. Sudėti sviestą, vanilės ekstraktą ir gerai išmaišyti. Kelias minutes kaitinti ant silpnos kaitros, kol sviestas ištirps ir viskas susilies. Paruoštą masę supilti į silikonines formeles ir palikti atvėsti kambario temperatūroje. Kai visiškai atauš, 2 val. šaldyti. Patiekti apibarsčius druska.
Braziliški su riešutais
20 vnt.
100 g 460 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 250 g rudojo cukraus
- 100 ml sutirštinto pieno
- Šaukštas sviesto
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 250 g lukštentų skrudintų žemės riešutų
GAMINIMAS. Į puodą suberti cukrų ir maišant kaitinti ant vidutinės kaitros, kol ištirps, taps skysta karamele. Sumažinus kaitrą sudėti sviestą, supilti sutirštintą pieną, maišyti, kol masė taps vientisa. Įmaišyti vanilės ekstraktą ir riešutus. Paruoštą masę supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą (apie 20 x 20 cm), paviršių išlyginti. Leisti atvėsti kambario temperatūroje apie 2 val. Sustingusią masę supjaustyti į kvadratėlius.
Vaisiniai
10 vnt.
100 g 322 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 200 ml mėgstamų natūralių sulčių
- 2 šaukštai želatinos
- 100 ml vandens
- 200 g cukraus + apvolioti
- 4 šaukštai šviežiai spaustų citrinų sulčių
GAMINIMAS. Sultimis užpilti želatiną ir palikti išbrinkti. Užvirinti vandenį, suberti cukrų ir virti, kol šis ištirps ir susidarys skaidrus sirupas. Nukaitus truputį pravėsinti, paskui užpilti želatiną. Gerai išmaišyti, kad ji ištirptų, supilti citrinų sultis ir vėl išmaišyti. Paruoštą masę supilstyti į silikonines formeles arba vieną didelę formą ir dėti į šaldytuvą 1 val. Jei naudota didelė forma, sustingusią masę supjaustyti į mažus gabalėlius. Prieš patiekiant saldainius apvolioti cukrumi.
Autorius Jūratė Survilė