Lyg aksomas švelni rikota
2024-10-09 09:01Itališkas sūris rikota jau seniai užkariavęs lietuvių širdis (o gal tiksliau skonio receptorius). Švelniai kreminei tekstūrai tiesiog neįmanoma atsispirti. Dažnai iš rikotos gaminami desertai, bet jis ne mažiau tinka ir pagrindiniams patiekalams ruošti.
Gardi lazanija
8 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 2 val.
POMIDORŲ PADAŽUI:
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- 2 pomidorai
- Šaukštas pomidorų tyrės
- Šaukštelis smulkintų džiovintų raudonėlių
- 2 šaukšteliai daržovių sultinio miltelių
ĮDARUI:
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 150 g svogūnų laiškų
- 125 g laiškinių česnakų
- 3 skiltelės česnako
- 125 g špinatų
SŪRIO PADAŽUI:
- 1 kg rikotos
- Kiaušinis
- 50 g čederio
LAZANIJAI:
- 9 lakštai
- 50 g mocarelos
- 50 g čederio
GAMINIMAS. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų ir kepti smulkiai pjaustytą svogūną. Kai suminkštės, sudėti smulkintus pomidorus, pomidorų tyrę, raudonėlius ir sultinio miltelius. Maišant troškinti 20–30 min., kol sutirštės. Įdarui atskiroje keptuvėje įkaitinti aliejų ir apkepti smulkintus svogūnų laiškus, laiškinius česnakus, smulkintą česnaką. Maždaug po 10 min. įmaišyti špinatus ir maišant apkepinti, kol jie sukris. Sūrio padažui rikotą elektriniu plaktuvu išplakti su kiaušiniu, kol masė taps lengva ir puri. Įmaišyti tarkuotą čederį. Sluoksniuoti lazaniją. Po vieną lakštus pamirkyti šaltame vandenyje, kad truputį suminkštėtų – ne ilgiau nei 30 sek., jog neištižtų. Pirmais trimis lakštais iškloti indo dugną. Supilti trečdalį pomidorų padažo, jį tolygiai paskirstyti. Sudėti trečdalį rikotos masės, o ant jos – špinatų mišinį. Dėti antrą sluoksnį ir pakartoti procesą. Viršuje turi būti rikotos sluoksnis. Lazaniją pridengti folija ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Nuimti foliją ir kepti dar 30 min., kol viršus gražiai apskrus.
Užkepti makaronai
4 porcijos
100 g 322 kcal
Ruošti 30 min.
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 4 skiltelės česnako
- 800 g konservuotų vyšninių pomidorų
- 350 g mėgstamos formos makaronų
- 250 g rikotos
- 150 ml riebios grietinėlės
- Trečdalis šaukštelio malto muskato
- Saujelė šviežių bazilikų
- 60 g parmezano
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Įkaitinti aliejų ir 30 sek. apkepti smulkintą česnaką. Sudėti pomidorus, pasūdyti ir troškinti ant mažos kaitros apie 15 min. Sūdytame vandenyje išvirti makaronus – minute trumpiau, nei nurodyta. Rikotą sumaišyti su grietinėle, muskatu, pagardinti druska ir pipirais. Išvirusius makaronus sumaišyti su pomidorų padažu. Pusę masės dėti į kepimo indą, užpilti puse rikotos padažo, ant viršaus dėti likusius makaronus ir likusį padažą. Kepti 5 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Patiekti papuošus bazilikais.
Pusryčių kišas
10 porcijų
100 g 269 kcal
Ruošti 1,5 val.
PAGRINDUI:
- 240 g miltų
- Druskos pagal skonį
- Didelis kiaušinis
- 100 g sviesto
- 2 šaukštai šalto vandens
ĮDARUI:
- 5 kiaušiniai
- 120 ml riebios grietinėlės
- 280 g špinatų
- 250 g rikotos
- 100 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
- 200 g vyšninių pomidorų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Trečdalis šaukštelio malto muskato
- 2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
GAMINIMAS. Sumaišyti visus pagrindo ingredientus ir išminkyti minkštą tešlą. Ją 30 min. dėti į šaldytuvą. Įdarui kiaušinius išplakti su grietinėle, įmaišyti špinatus, rikotą, smulkintas alyvuoges, pomidorus, pagardinti prieskoniais. Iš atvėsintos tešlos iškočioti apvalų lakštą, juo iškloti skardos dugną ir kraštus. Sudėti įdarą. Viršų apiberti džiūvėsėliais. Kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Virtinukai malfatti
4 porcijos
100 g 288 kcal
Ruošti 35 min.
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 500 g špinatų
- 250 g rikotos
- 50 g maltų džiūvėsėlių
- 50 g tarkuoto parmezano
- 2 dideli kiaušiniai
- Šaukštas manų
- Ketvirtis šaukštelio malto muskato
- Druskos pagal skonį
PADAŽUI:
- 60 g sviesto
- 25 g šviežių šalavijų
GAMINIMAS. Įkaitintame aliejuje 2–3 min. apkepti špinatus (jei reikia, susmulkinti). Nusunkti išsiskyrusį skystį ir palikti atvėsti. Paruoštus špinatus sumaišyti su rikota, džiūvėsėliais, parmezanu. Įmušti kiaušinius, suberti manus, pagardinti prieskoniais. Išmaišyti – turi išeiti lipni masė. Iš jos formuoti rutuliukus. Sudėti į verdantį sūdytą vandenį ir pavirti porą minučių, kol iškils į paviršių. Padažui ištirpinti sviestą, sudėti šalavijus ir maišant kepinti, kol taps traškūs. Paruoštą padažą užpilti ant virtinukų. Papildomai galima užtarkuoti parmezano.
Cukinijų užkandėlė
4 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 40 min.
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus (+ papildomai apšlakstyti)
- 2 šaukštai sviesto
- 2 mažos cukinijos
- Vienos citrinos tarkuota žievelė
- Žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 70 g rikotos
- 50 g anakardžių
- Sauja šviežių mėtų
GAMINIMAS. Įkaitinti aliejų ir sviestą, apkepinti plonais griežinėliais pjaustytas cukinijas, pagardintas citrinos žievele ir prieskoniais, kol gražiai apskrus. Iškepusias dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Paruoštas cukinijas išdėlioti lėkštėje, ant jų šaukštu paskirstyti rikotą, sausoje keptuvėje skrudintus anakardžius ir mėtas. Apšlakstyti trupučiu aliejaus.
Autorius Jūratė Survilė