Orchidėjos – nuostabios gėlės, iš visų kambarinių augalų žydi ilgiausiai, išsiskiria didžiausia žiedų ir rūšių įvairove, todėl simpatija joms niekada neblėsta. Deja, įsigijus ar gavus dovanų šį augalą ne visada pavyksta ilgai džiaugtis įspūdingais žiedais, o kartais net tenka atsisveikinti su šia palangių gražuole. Taip nutinka dėl kelių klaidų, kurias daro ne vienas orchidėjų augintojas.

 

Naudinga žinotiColorful,Orchids,Phalaenopsis.,Blooming,Orchids.,Gardening,Hobby.,Purple,,Pink,,Orange,

 

Orchidėjų rūšių pasaulyje gausu. Mokslininkai skaičiuoja jas dešimtimis tūkstančių ir kasmet egzotiškuose atogrąžų miškuose atranda naujų. Viena populiariausių ir lietuviams geriausiai pažįstamų – falenopsiai (Phalaenopsis). Ši gėlė priklauso gegužraibinių šeimos augalų genčiai, sudarytai iš 60–70 rūšių, natūraliai paplitusių Pietryčių Azijoje, Filipinuose ir Indonezijoje. Tai augalai epifitai, kurie gamtoje auga natūraliai prisitvirtinę orinėmis šaknimis ant medžių kamienų. Falenopsiai labiausiai stebina dideliais įvairiaspalviais žiedais (jų dydis gali siekti 3–14 cm), šiek tiek primenančiais drugelį. Taip pat pasižymi tvirtais ir plačiais lapais, išaugusiais ant trumpo stiebo. Mėsingomis orinėmis šaknimis maitinasi ir tvirtinasi prie medžių šakų. Orchidėjų sėklų parduotuvėse nėra. Taip yra todėl, kad nepakanka į žemę įmesti orchidėjos sėklą ir tikėtis, jog ši išdygs. Daiginti sunku, nes subrendusioje orchidėjos sėklų dėžutėje būna tūkstančiai dulkės dydžio sėklyčių. Ir jos natūraliai sudygsta tik tuomet, kai tinkamoje dirvoje susijungia su tam tikromis mikroskopinių grybelių rūšimis. Europoje orchidėjos sudaigintos tik 1922-aisiais. Tai padarius sukurta daugybė hibridinių rūšių, kurios daug lengviau, nei augančios laukinėje gamtoje, prisitaiko prie namų sąlygų. Būtent tokių išvestinių rūšių įsigyjama prekybos centruose. Jos neabejotinai pakantesnės sausam orui ir saulės stygiui. Visgi visos orchidėjos gana lepios. Tad būtina specifinė priežiūra. Patyrę augintojai sako, kad laikantis tam tikrų taisyklių šiuos augalus auginti ne tik malonu, bet ir palyginti lengva.

 

Kaip išsirinkti ir kur laikyti?

 

Perkant falenopsį verta ieškoti sveiko, gausiai žydinčio, turinčio sveikus lapus ir šaknis. Toks augalas lengviau prisitaikys prie namų aplinkos, temperatūros, apšvietimo. Geriausia įsigyti šiltuoju metų laiku, o gabenant namo vengti blogo oro, skersvėjų, darganos. Iš pažiūros trumpas atstumas nuo parduotuvės iki automobilio kartais pražūtingas. Norint gausaus žydėjimo, falenopsį vertėtų įsigyti su bent 5 prasiskleidusiais žiedais ir dar daugiau neprasiskleidusių pumpurų. Toks augalas genetiškai užprogramuotas žydėti didelėmis kekėmis. Turintys 3–4 prasiskleidusius žiedus ir keletą pumpurų visada žydės negausiai, tačiau gali būti išskirtinės spalvos ar rašto. Taip pat verta atidžiau apžiūrėti šaknis – įvertinti, ar nėra puvinio požymių. Puvinį, beje, išduoda ir specifinis kvapas. Jei vazonėlyje žemė drėgna, o lapai vis tiek susiraukšlėję, greičiausiai šaknys negeba perduoti vandens lapams. Vargu ar toks augalas ilgai išgyvens. Svarbu įvertinti lapų spalvą: tamsiai žali rodo, kad augalui trūksta šviesos, raudono atspalvio – per daug saulės. Parsigabenus namo privalu prisiminti apie stabilumo būtinybę. Visos orchidėjos, netgi nelepieji falenopsiai, mėgsta šilumą, šviesą ir drėgną orą. Be to, negali pakęsti skersvėjų. Svarbu užtikrinti, kad orchidėja gautų nemažai saulės šviesos, bet nestovėtų ant pietinės palangės, nes čia, ypač vasarą, lapai gali nudegti. Iš esmės geriausia augalą palikti ramybėje. Kuo mažiau oro judėjimo, mažesni temperatūrų pasikeitimai, tuo geriau. Ideali vieta orchidėjai – šviesios svetainės viduryje stovintis stalas ar retai vėdinamas, bet gerai apšviestas vonios kambarys.

 

Laistymas, tręšimas ir dažna problema

 

Orchidėjų lapai stori ir mėsingi, tad geba gerai išlaikyti vandens rezervus. Visgi ne viskas taip paprasta. Laistyti derėtų tuomet, kai substratas vazonėlyje visiškai išdžiūsta, o šaknys tampa pilkšvos spalvos. Lieti rekomenduojama kas 1–2 savaites, atsižvelgiant į aplinkos drėgnumą. Jeigu sunku perprasti, kada augalui iš tiesų reikia vandens, pravers drėgnomatis, kuris parodo, kada gruntas drėgnas, o kada jau sausas. Svarbu prisiminti, kad šie augalai nelaistomi per vazono viršų. Falenopsiai merkiami į didelį dubenį su vandeniu ir palaikomi 30–40 min. Tuomet ištraukiami, nuvarvinami ir grąžinami į nuolatinę vietą. Laistymui tinka filtruotas ar virintas, taip pat lietaus ar sniego tirpsmo vanduo, kambario temperatūros, apie 20–22 ºC. Vandens kokybė itin svarbi, nes porą kartų paliejus paprastu vandeniu iš čiaupo teks išvysti, kad augalo lapai ne tokie blizgūs. Norint džiaugtis ne tik dailiais lapais, bet ir gausiais žiedais, verta laikytis tręšimo taisyklių. Žydinčios orchidėjos netręšiamos. Nesilaikant tręšimo ritmo galima kilti nepageidaujamų padarinių. Patręštas žydinis augalas patiria stresą ir greičiau peržydi. Trąšos geriausiai veikia žiedus tada, kai jų užuomazgos būna pačioje vystymosi stadijos pradžioje. Todėl falenopsius derėtų specialiomis trąšomis lepinti iki šiems pradedant krauti pumpurus. Daugelis orchidėjų augintojų pastebi, jog falenopsis, netgi dažnai atsukamas į šviesą, laikui bėgant pradeda augti į vieną pusę. To pakeisti, deja, beveik neįmanoma. Šis augalas natūraliai auga kaskadomis žemyn, taip apsaugodamas jas nuo užsiliekančio vandens, kuris galėtų sukelti puvinį.

 

Žiedai ir persodinimas

 

Orchidėja žiedais gali džiuginti nuo 2 iki 6 mėn. Žiedų formavimąsi paskatina temperatūrų skirtumas. Dieną laikyti 15 ºC temperatūroje, o naktį pernešti į 10 ar 11 ºC patalpą. Laikant žemesnėje temperatūroje, reikia riboti laistymą. Nukritus žiedams stiebą rekomenduojama nukirpti iki narelio, kuris prieš tai žydėjo. Taip pažadinami miegantys pumpurai. Jeigu stiebas vysta, iškirpti visą – tuomet orchidėja išaugina naują su didesniais žiedais. Tačiau naujo stiebo auginimas gali užtrukti 3–9 mėn. Įsigijus pirmąją orchidėją baugu taip drastiškai apkarpyti augalą. Visgi kartais būtent to ir reikia. Ypač tuomet, kai pradeda gelsti lapai. Dažnai senieji apatiniai lapai pamažu nugelsta ir nukrenta. Tai tiesiog senėjimo požymis ir rūpintis tuo nereikia. Tačiau jeigu šis procesas apima aukščiau augančius lapus, vadinasi, tai priežiūros klaida. Galbūt lapų pažastyse netyčia ilgiau laikėsi vanduo, galbūt per kaitri saulė. Tad augalą reikėtų gerai apžiūrėti ir ištaisyti priežiūros klaidas. Orchidėjos persodinamos maždaug kas 2 m. arba kai indas tampa per mažas. Suskubti persodinti derėtų, jeigu pradeda pelyti ar pūti šaknys. Persodinant pašalinamos suminkštėjusios šaknys. Paruoštas augalas sodinamas į naują permatomą vazoną, su specialiu substratu. Nuo šaknų iki vazono atbrailos turi likti maždaug 2 cm tarpas. Svarbu leisti šaknims patogiai išsirangyti ir augalą tinkamai palaistyti. Falenopsis išaugina mažų ataugų, kuriomis galima pasidauginti augalą. Atskiriamos nuo motininio augalo, kai turi šaknelių ir gali maitintis. Perkėlus sodinuką į vazoną, svarbu reguliariai laistyti.

 

Įdomu

 
  •  Orchidėjas puola bakterinės ir grybinės ligos. Bakterinių ligų požymiai pasireiškia šlapiomis dėmėmis ant lapų ir žiedų. Grybinės ligos ženklas – sausos arba šlapios rudos dėmelės. Pastebėjus tokių požymių, būtina pašalinti pažeistas augalo dalis ir rečiau laistyti.
  •  Dažniausi kenkėjai – erkės, miltuotieji skydamariai. Tokiu atveju naudojami insekticidai.
  •  Žiemą ant palangės laikomas augalas gali nušalti. Šaltymečiu orchidėjas derėtų perkelti į šviesią ir nuolat šiltą vietą.
 

Autorius Eglė Stratkauskaitė