Užtepėlės – vienas greičiausiai paruošiamų, bet skoniu įmantriems receptams nenusileidžiančių patiekalų. Puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek ypatingiems užkandžiams laukiant svečių.

 

Morkų harisa 

 

3 porcijos

100 g 178 kcal

Ruošti 1 val.

 

MORKOMS:

  •  8 didelės morkos
  •  1,5 šaukšto aliejaus
  •  Pusė šaukštelio rūkytų paprikų miltelių
  •  Pusė šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių
  •  Ketvirtis šaukštelio maltų kuminų
  •  Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

UŽTEPĖLEI:

  •  50 g virtų lęšių
  •  50 g migdolų
  •  Šaukštas harisos pastos
  •  2 skiltelės česnako
  •  Citrina
  •  Saujelė šviežių kalendrų
  •  120 ml alyvuogių aliejaus
  •  Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  •  60 ml ledinio vandens

GAMINIMAS. Morkas nuskusti ir supjaustyti vidutinio storio riekelėmis. Sumaišyti su aliejumi ir prieskoniais. Kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Atvėsusias kartu su lęšiais, migdolais, harisos pasta ir česnaku sutrinti elektriniu trintuvu. Įmaišyti citrinos sultis, smulkintas kalendras, aliejų, pagardinti druska ir pipirais. Viską vėl sudėti į elektrinį trintuvą ir trinti pamažu pilant ledinį vandenį. Turi išeiti kreminės konsistencijos užtepėlė.

 

Gardu su skrudinta duona, trapučiais, krekeriais, traškučiais.

 

Homemade,Vegan,Harissa,Carrot,And,Lentil,Spread,Or,Dip,With

 

Gvakamolė

 

4 porcijos

100 g 184 kcal

Ruošti 10 min.

 
  •  3 gerai sunokę avokadai
  •  Nedidelis mėlynasis svogūnas
  •  2 pomidorai
  •  Saujelė šviežių kalendrų
  •  Aitrioji paprika
  •  2 skiltelės česnako
  •  Žalioji citrina
  •  Druskos pagal skonį

GAMINIMAS. Avokadų minkštimą sutrinti šakute. Įmaišyti itin smulkiai pjaustytą svogūną, pomidorus, kalendras, papriką, česnaką, citrinos sultis ir pasūdyti. Gardu su tortilijų traškučiais, skrebučiais.

 

Bowl,Of,Delicious,Guacamole,,Nachos,Chips,And,Ingredients,On,Grey

 

 

Rumuniška daržovių

 

10 porcijų

100 g 98 kcal

Ruošti 5 val.

 
  •  1,5 kg baklažanų
  •  700 g raudonų saldžiųjų paprikų
  •  200 g svogūnų
  •  250 ml saulėgrąžų aliejaus
  •  500 ml pomidorų pastos
  •  2 šaukštai druskos
  •  Šaukštas maltų juodųjų pipirų
  •  2 laurų lapai

GAMINIMAS. Baklažanus subadyti šakute ir kartu su paprikomis kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Pravėsusias daržoves nulupti, iš paprikų išimti sėklas. Baklažanus sudėti į kiaurasamtį ir palikti bent 2 val. nuvarvėti skysčiams. Nusunktus baklažanus kartu su paprikomis malti elektriniu trintuvu, kol išeis smulkūs gabaliukai. Susmulkintus svogūnus kepti aliejuje, kol suminkštės. Sudėti baklažanus su paprikomis. Supilti pomidorų pastą, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Troškinti ant vidutinės kaitros apie 1 val., retkarčiais pamaišyti. Keptuvę pašauti į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepti dar 2 val. Gardu su skrudinta duona.

 

Zacusca,-,Romanian,Vegetable,Spread,,With,Fish,,Roasted,Eggplant,,Onions

     

Kreminė tunų

 

4 porcijos

100 g 143 kcal

Ruošti 10 min.

 
  •  100 g kreminio sūrio
  •  Žiupsnelis džiovintų krapų
  •  Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  •  180 g savo sultyse konservuotų tunų
  •  Keli svogūnų laiškai

GAMINIMAS. Sūrį sumaišyti su prieskoniais. Tunus nusunkti, pertrinti šakute ir įmaišyti į bendrą masę. Pagardinti smulkintais svogūnų laiškais. Užtepėlė tinka sumuštiniams ruošti.

 

Delicious,Homemade,Tuna,Spread,With,Chives,On,Whole,Wheat,Bread

   

Česnakinė varškė su žalumynais

 

4 porcijos

100 g 132 kcal

Ruošti 10 min.

 
  •  300 g varškės
  •  100 g kreminio sūrio
  •  100 g natūralaus graikiško jogurto
  •  3 skiltelės česnako
  •  Sauja šviežių špinatų
  •  Kelios šakelės šviežių krapų
  •  Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
  •  Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Varškę pertrinti su sūriu ir jogurtu. Įmaišyti traiškytą česnaką, smulkintus žalumynus, citrinos sultis, pagardinti prieskoniais. Gardu su skrudinta duona, krekeriais, trapučiais.

 

Spinach,Appetizer,Or,Dip,With,Bread,,Top,View,,Dark,Background,

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė