Užtepėlės – kasdieniam ir šventiniam stalui
2024-09-15 15:06Užtepėlės – vienas greičiausiai paruošiamų, bet skoniu įmantriems receptams nenusileidžiančių patiekalų. Puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek ypatingiems užkandžiams laukiant svečių.
Morkų harisa
3 porcijos
100 g 178 kcal
Ruošti 1 val.
MORKOMS:
- 8 didelės morkos
- 1,5 šaukšto aliejaus
- Pusė šaukštelio rūkytų paprikų miltelių
- Pusė šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių
- Ketvirtis šaukštelio maltų kuminų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
UŽTEPĖLEI:
- 50 g virtų lęšių
- 50 g migdolų
- Šaukštas harisos pastos
- 2 skiltelės česnako
- Citrina
- Saujelė šviežių kalendrų
- 120 ml alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 60 ml ledinio vandens
GAMINIMAS. Morkas nuskusti ir supjaustyti vidutinio storio riekelėmis. Sumaišyti su aliejumi ir prieskoniais. Kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Atvėsusias kartu su lęšiais, migdolais, harisos pasta ir česnaku sutrinti elektriniu trintuvu. Įmaišyti citrinos sultis, smulkintas kalendras, aliejų, pagardinti druska ir pipirais. Viską vėl sudėti į elektrinį trintuvą ir trinti pamažu pilant ledinį vandenį. Turi išeiti kreminės konsistencijos užtepėlė.
Gardu su skrudinta duona, trapučiais, krekeriais, traškučiais.
Gvakamolė
4 porcijos
100 g 184 kcal
Ruošti 10 min.
- 3 gerai sunokę avokadai
- Nedidelis mėlynasis svogūnas
- 2 pomidorai
- Saujelė šviežių kalendrų
- Aitrioji paprika
- 2 skiltelės česnako
- Žalioji citrina
- Druskos pagal skonį
GAMINIMAS. Avokadų minkštimą sutrinti šakute. Įmaišyti itin smulkiai pjaustytą svogūną, pomidorus, kalendras, papriką, česnaką, citrinos sultis ir pasūdyti. Gardu su tortilijų traškučiais, skrebučiais.
Rumuniška daržovių
10 porcijų
100 g 98 kcal
Ruošti 5 val.
- 1,5 kg baklažanų
- 700 g raudonų saldžiųjų paprikų
- 200 g svogūnų
- 250 ml saulėgrąžų aliejaus
- 500 ml pomidorų pastos
- 2 šaukštai druskos
- Šaukštas maltų juodųjų pipirų
- 2 laurų lapai
GAMINIMAS. Baklažanus subadyti šakute ir kartu su paprikomis kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Pravėsusias daržoves nulupti, iš paprikų išimti sėklas. Baklažanus sudėti į kiaurasamtį ir palikti bent 2 val. nuvarvėti skysčiams. Nusunktus baklažanus kartu su paprikomis malti elektriniu trintuvu, kol išeis smulkūs gabaliukai. Susmulkintus svogūnus kepti aliejuje, kol suminkštės. Sudėti baklažanus su paprikomis. Supilti pomidorų pastą, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Troškinti ant vidutinės kaitros apie 1 val., retkarčiais pamaišyti. Keptuvę pašauti į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepti dar 2 val. Gardu su skrudinta duona.
Kreminė tunų
4 porcijos
100 g 143 kcal
Ruošti 10 min.
- 100 g kreminio sūrio
- Žiupsnelis džiovintų krapų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 180 g savo sultyse konservuotų tunų
- Keli svogūnų laiškai
GAMINIMAS. Sūrį sumaišyti su prieskoniais. Tunus nusunkti, pertrinti šakute ir įmaišyti į bendrą masę. Pagardinti smulkintais svogūnų laiškais. Užtepėlė tinka sumuštiniams ruošti.
Česnakinė varškė su žalumynais
4 porcijos
100 g 132 kcal
Ruošti 10 min.
- 300 g varškės
- 100 g kreminio sūrio
- 100 g natūralaus graikiško jogurto
- 3 skiltelės česnako
- Sauja šviežių špinatų
- Kelios šakelės šviežių krapų
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Varškę pertrinti su sūriu ir jogurtu. Įmaišyti traiškytą česnaką, smulkintus žalumynus, citrinos sultis, pagardinti prieskoniais. Gardu su skrudinta duona, krekeriais, trapučiais.
Autorius Jūratė Survilė