Kryžių kalnas

 

Jurgaičių piliakalnis, dažniau vadinamas Kryžių kalnu yra unikali sakralinė ir katalikų piligrimystės vieta Šiaulių rajone. Apie šią vietą visas pasaulis sužinojo po to, kai  kai jį 1993 metais apsilankė popiežius Jonas Paulius II. Tai piliakalnis, ant kurio žmonės jau šimtmečius stato kryžius kaip maldos, tikėjimo, padėkos ar prašymų ženklą. Kryžių kalnas turi ypatingą religinę ir istorinę reikšmę – jis simbolizuoja lietuvių tikėjimą, tautos dvasią ir pasipriešinimą okupacijoms.

 
Mindaugas_Macaitis. 20. Kryziu kalnas - IMG09200 sumazinta

Kryžių kalnas, Mindaugo Macaičio nuotrauka.

 

Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Kryžių kalno vienuolynas

 

Kryžių kalno vienuolynas, oficialiai vadinamas Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Kryžių kalno vienuolynu, įsikūręs 300 metrų atstumu nuo garsiojo Kryžių kalno. Šis vienuolynas buvo pastatytas siekiant sukurti sakralinę erdvę, kurioje būtų galima melstis ir medituoti šalia svarbios piligrimystės vietos. Vienuolynas priklauso Mažesniųjų brolių ordino (pranciškonų) vienuoliams. Tai vieta skirta maldai ir susikaupimui.

 

Zoologijos sodas Dargaičiuose

 

Dargaičių zoologijos sodas vienas didžiausių mini zoologijos sodų Šiaurės Lietuvoje. Šiuo metu  čia gyvena daugiau nei 100 gyvūnų. Lankytojai galės pamatyti įvairių rūšių  naminių gyvūnų  ir pasigrožėti  egzotiškais gyvūnais . Zoologijos sode tvyro jauki ir draugiška atmosfera. Tai puiki vieta šeimoms su vaikais, norinčioms praleisti laiką gamtoje ir artimiau susipažinti su gyvūnais.

 
Dargaičių_Zoo. Raimondas_Neverdauskas

Dargaičių zoologijos sodas, Raimondo Neverdausko nuotrauka.

 

Kuršėnų dvaro sodyba

 

Kuršėnų dvaro sodyba įkurta XIX amžiuje. Pagrindinis dvaro pastatas pasižymi elegantišku architektūriniu dizainu, su ryškiais klasicizmo elementais, tokiais kaip simetriškas fasadas, kolonos ir dekoratyviniai frontonai. Šiandien Kuršėnų dvaro sodyba yra atkurta ir pritaikyta visuomenės poreikiams. Čia organizuojami įvairūs kultūriniai renginiai, parodos, šventės ir edukacinės programos.

 

Agailių koplyčia

 

Agailių koplyčia yra nedidelė, tačiau istoriškai ir architektūriškai reikšminga koplyčia, esanti Agailių kaime, Šiaulių rajone. Koplyčia išsiskiria savo paprastumu ir jaukia atmosfera, o jos interjeras pasižymi tradiciniais medžio drožiniais ir liaudiškais ornamentais. Nors koplyčia yra nedidelė, ji  tapo svarbiu  vietos bendruomenės religinio gyvenimo centru. Kada beatvyktumėte, ši šventovė visada atvira.

 
Irena_Berštienė.Agailių_Koplyčia

Agailių koplyčia, Irenos Berštienės nuotrauka.

   

Zoologijos sodas „Raiba Plunksna“

 

Zoologijos sodas „Raiba plunksna“ yra unikalus zoologijos sodas, įsikūręs Bertužių km., Kairiuose. Lankytojai gali pamatyti įvairiausių rūšių paukščių ir gyvūnų. Zoologijos sodas „Raiba plunksna“ siūlo edukacinę erdvę, kurioje lankytojai sužino daug įdomios informacijos apie gamtos įvairovę, gyvūnų gyvenimo būdą ir jų priežiūrą. Šis zoologijos sodas dalyvauja gyvūnų gelbėjimo ir išsaugojimo veikloje, bei prisideda prie biologinės įvairovės išsaugojimo Lietuvoje.

 

Naisiai ir Triušių/ Angelų sala

 

Naisiai – vieta, kur genialumas slypi paprastume. Šis paslaptingas Lietuvos kaimelis kviečia jus į nuostabią kelionę, kurioje atrasite gamtos grožį ir aktyvaus laisvalaikio galimybes. Aplankykite Baltųjų dievų pasaulį, Saulės aikštę, ugnies aikštę, gyvačių šeimos skulptūras. Triušių/ angelų sala – tai ramybės oazė, apsupta Laimės ežero vandens. Šioje saloje gyvena triušiai, todėl  galima stebėti, kaip šie pūkuoti padarėliai mėgaujasi gyvenimu gamtos apsuptyje.

 
Naisiai_Z.Budzinauskas

Naisiai, Z. Budzinausko nuotrauka.

 

Pėsčiųjų tiltas per Ventos upę

 

Ėjimas per šį tiltą yra įtraukiantis potyris, siūlantis besikeičiančius vaizdus ir sutelkiantis dėmesį į vietinius orientyrus. Tai ne tik inžinerinis stebuklas, tai pramoginis perlas, kviečiantis pažinti Kuršėnų miesto grožį. Vienas gražiausių, moderniausių ir ilgiausių Lietuvoje – 262 metrų – pėsčiųjų tiltas  jungia centrinę miesto – Lauryno Ivinskio aikštę ir Kuršėnų dvaro parką.

 
20210513_14140801.Kursenu_tiltas.Giedrė.Karkaliene

Kuršėnų tiltas, Giedrės Karkalienės nuotrauka.

Girnikų šventkalnis

 

Girnikų šventkalnis – viena vertingiausių ir lankomiausių Kurtuvėnų regioninio parko išskirtinių vertybių su populiariausia regioniniame parke apžvalgos aikštele. Tai aukščiausias kalnas Šiaulių rajone (183,4 m.). Nuo jo atsiveria Žemaitijos aukštumų, Šiaulių, Kuršėnų, Kurtuvėnų panorama.

 
default

Girnikų kalnas, Zakiro Medžidovo nuotrauka.

 

Kurtuvėnų dvaro parkas

   

Kurtuvėnų dvaras, žinomas nuo XV a., yra vienas seniausių Lietuvos dvarų ir garsus seniausiu bei didžiausiu mediniu baroko stiliaus svirnu. Autentiškai atkurtą dvaro sodybos kompleksą sudaro parkas su tvenkiniais, oficina, ratinė,  kumetynai, sodininko namas, tvartai, kalvės ir kt. Kompleksą papildo šalia esantis Kurtuvėnų piliakalnis, mūrinė XVIII a. Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia su senaisiais parapijos pastatais.

 
Kurtuvenu Dvaro sodybos svirnas.Kurtuvenu_regioninio_parko_foto

Kurtuvėnų dvaro sodybos svirnas, Kurtuvėnų regioninio parko nuotrauka.

 

Lietuvos turizmo ir laisvalaikio naujienų portalas - WeloveLithuania.com