Netikėti desertai su… daržovėmis!
2024-06-25 09:55Kai žiūrime į daržoves ir galvojame, ką iš jų pagaminti, galvoje sukasi įvairių troškinių, garnyrų, sriubų receptai. Apie desertus tikrai nesusimąstome, o be reikalo! Iš kai kurių daržovių galima paruošti maloniai nustebinančius skanėstus.
Braunis su burokėliais
15 porcijų
100 g 322 kcal
Ruošti 50 min.
- 500 g virtų burokėlių
- 100 g sviesto
- 200 g juodojo šokolado (bent 70 % kakavos)
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 250 g rudojo cukraus
- 3 kiaušiniai
- 100 g miltų
- 25 g nesaldintos kakavos miltelių
GAMINIMAS. Burokėlius sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Jeigu sunkiai trinasi, įpilti šlakelį vandens. Sviestą išlydyti su šokoladu, sumaišyti su burokėlių mase. Vanilės ekstraktą ir cukrų išplakti elektriniu plaktuvu su kiaušiniais iki purios masės. Įmaišyti į tešlą. Suberti persijotus miltus, kakavą ir gerai išmaišyti. Tešlą supilti į riebalais pateptą skardą ir kepti 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Prieš pjaustant leisti visiškai atvėsti.
Moliūgų pyragas
10 porcijų
100 g 277 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 400 g miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Šaukštelis cinamono
- Pusė šaukštelio malto imbiero
- Ketvirtadalis šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 3 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- Pusė šaukštelio druskos
- 160 ml aliejaus
- 425 g moliūgų minkštimo
- 50 g graikinių riešutų
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir druska, supilti į miltų masę. Įmaišyti aliejų (šiek tiek pasilikti ištepti skardą). Moliūgą smulkiai sutarkuoti ir sudėti į tešlą. Gerai išmaišyti ir supilti į aliejumi išteptą skardą. Kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Prieš patiekiant papuošti graikiniais riešutais.
Avižiniai sausainiai su morkomis
12 porcijų
100 g 314 kcal
Ruošti 35 min.
- 100 g avižinių dribsnių
- 100 g avižinių miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Šaukštelis cinamono
- Kiaušinis
- 3 šaukštai kokosų aliejaus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 100 ml klevų sirupo
- 100 g smulkiai tarkuotų morkų
GAMINIMAS. Sumaišyti sausus ingredientus. Kitame dubenyje išplakti kiaušinį su aliejumi, vanilės ekstraktu ir klevų sirupu. Supilti į miltų mišinį. Įmaišyti morkas. Iš tešlos šaukštu formuoti sausainėlius ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Palikti atvėsti, kad sutvirtėtų.
Citrininis cukinijų keksas
6 porcijos
100 g 289 kcal
Ruošti 1 val.
- 500 g cukinijų
- 3 kiaušiniai
- 250 g cukraus
- 100 ml saulėgrąžų aliejaus
- 50 g sviesto
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 2 šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
- 300 g miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
GAMINIMAS. Cukiniją smulkiai sutarkuoti, nuspausti susidariusį skystį. Kiaušinius išplakti su cukrumi, įmaišyti aliejų, lydytą sviestą, citrinos sultis ir žieveles, vanilinį cukrų. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Išmaišyti bendrą tešlą. Supilti į riebalais teptą kekso formą ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 170 °C. Patiekti atvėsintą.
Špinatų ledai
4 porcijos
100 g 258 kcal
Ruošti 5 min.
- 75 g špinatų
- 240 ml riebaus pieno
- 2 šaukštai vanilinio cukraus
- 240 ml riebios grietinėlės
- 80 g medaus
- 500 g ledo kubelių
GAMINIMAS. Visus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Patiekti nedelsiant.
Autorius Jūratė Survilė