Atostogomis kvepiantys citrusinių vaisių desertai
2024-05-31 09:01Citrusiniai vaisiai primena atostogas egzotiškuose kraštuose. Malonus jų aromatas tarsi specialiai subalansuotas vasarai. Tokie pat ir desertai su šiais vaisiais – subtiliai saldūs, su rūgštele ir gaiva.
Citrininis keksas
8 porcijos
100 g 357 kcal
Ruošti 1,5 val.
TEŠLAI:
- 180 g miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Trečdalis šaukštelio druskos
- 275 g natūralaus jogurto
- 3 kiaušiniai
- 125 g cukraus
- 2 šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės
- Pusė šaukštelio vanilės esencijos
- 120 ml saulėgrąžų aliejaus
SIRUPUI:
- 75 ml citrinų sulčių
- 65 g cukraus
GLAJUI:
- 240 g miltelinio cukraus
- 2 šaukštai citrinų sulčių
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Kitame dubenyje sumaišyti jogurtą, cukrų, kiaušinius, citrinos žievelę ir vanilę. Miltų mišinį palengva įmaišyti į jogurto masę. Maišant supilti aliejų ir viską gerai permaišyti. Tešlą supilti į riebalais išteptą skardą ir kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Paruošti sirupą: citrinų sultis sumaišyti su cukrumi ir kaitinti ant nedidelės kaitros, kol cukrus ištirps. Truputį pravėsusį sirupą supilti ant dar šilto kekso. Palikti kepinį visiškai atvėsti. Glajaus sumaišyti ir gautu mišiniu apšlakstyti keksą.
Avokadų ir žaliųjų citrinų ledai
5 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 4 gerai sunokę avokadai
- 80 ml šviežiai spaustų žaliųjų citrinų sulčių
- 200 g cukraus
- 240 ml pieno
- Truputis mėtų
GAMINIMAS. Avokadus nulupti, supjaustyti gabalėliais ir kartu su likusiais ingredientais sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Supilti į indą ir 2 val. dėti į šaldymo kamerą. Kas pusvalandį masę permaišyti.
Panakota su apelsinų žele
8 porcijos
100 g 162 kcal
Ruošti 4,5 val.
PANAKOTAI:
- 250 ml riebios grietinėlės
- 250 ml riebaus pieno
- 25 g cukraus
- Vanilės ankštis
- 3 lapeliai želatinos
APELSINŲ ŽELĖ:
- 300 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
- 2 želatinos lapeliai
GAMINIMAS. Grietinėlę, pieną ir cukrų supilti į puodą, dėti pusiau perpjautą vanilės ankštį ir kaitinti ant nedidelės kaitros, kol ištirps cukrus. Išimti vanilės ankštį. Želatinos lakštus užpilti šaltu vandeniu tiek, kad apsemtų, ir palikti kelias minutes, kol suminkštės. Nusunkti vandenį, želatiną sudėti į karštą panakotos masę. Gerai išmaišyti ir supilstyti į serviravimo indelius. 2 val. dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Sultis pašildyti. Želatinos lapus išbrinkinti šaltame vandenyje ir nusunkus sudėti į šiltas apelsinų sultis. Kruopščiai išmaišyti. Palikti 10 min. pravėsti. Supilti ant apstingusios panakotos ir dar 2 val. dėti į šaldytuvą.
Kepti greipfrutai
2 porcijos
100 g 92 kcal
Ruošti 15 min.
- Raudonasis greipfrutas
- Šaukštas minkšto sviesto
- 50 g rudojo cukraus
- Pusė šaukštelio cinamono
GAMINIMAS. Greipfrutą perpjauti pusiau, kiekvienai pusei po nedaug nupjauti apačią, kad tolygiai stovėtų. Sviestą sumaišyti su cukrumi (truputį pasilikti) ir cinamonu. Gauta mase padengti greipfruto puselių viršų, apibarstyti likusiu cukrumi. Kiekvieną puselę atskirai iki pusės susukti į foliją, kad kepant neišbėgtų sultys. Kepti apie 7 min. karšto oro gruzdintuvėje, įkaitintoje iki 200 °C. Patiekti šiltus.
Citrininis pudingas
6 porcijos
100 g 248 kcal
Ruošti 1 val.
- 3 dideli kiaušiniai
- 240 ml pieno
- 2 šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės
- 90 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
- 2 šaukštai lydyto sviesto
- Žiupsnelis druskos
- 45 g miltų
- 200 g cukraus
- Miltelinio cukraus patiekti
GAMINIMAS. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Trynius išplakti su pienu, citrinos žievele, sultimis, sviestu ir druska. Įmaišyti miltus, cukrų ir dar kartą perplakti. Baltymus išplakti elektriniu plaktuvu iki standžių putų. Atsargiai įmaišyti į bendrą masę. Viską sudėti į riebalais išteptas formeles ir kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 175 °C. Prieš patiekiant palaikyti 20 min., kad pravėstų ir sutvirtėtų. Pabarstyti milteliniu cukrumi.
Autorius Jūratė Survilė