Laiko patikrintas šedevras – trupininiai skanėstai
2024-05-22 09:11Trupininis pyragas, trupininiai sausainiai ir kiti panašūs skanėstai – konditerijos klasika. Patikrinti laiko, turintys šimtus variacijų ir visada pateisinantys lūkesčius. Keliaujame į virtuvę ruošti gardžiausių trupininių desertų!
Trupininis vyšnių pyragas
8 porcijos
100 g 377 kcal
Ruošti 1,5 val.
TEŠLAI:
- 280 g miltų
- 140 g cukraus
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 250 g šalto sviesto
- Kiaušinis
ĮDARUI:
- 500 g vyšnių džemo
GAMINIMAS. Tešlai sumaišyti sausus ingredientus. Įtarkuoti šaltą sviestą ir trinti pirštais, kol išeis į smėlį panaši konsistencija. Trečdalį tešlos atskirti, suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldymo kamerą. Į likusią tešlą įmušti kiaušinį, gerai išminkyti ir iškočioti apie 0,5 cm storio apskritimą. Juo iškloti kepimo popieriumi padengtos skardos dugną ir kraštus. Bent 15 min. dėti į šaldytuvą.
Ant atvėsusio pagrindo tolygiai paskleisti vyšnių džemą. Užberti šaldytos tešlos trupinius. Kepti 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Palikti pravėsti, kad truputį sutvirtėtų ir būtų lengviau pjaustyti.
Trupininis obuolių pyragas puodelyje
2 porcijos
100 g 322 kcal
Ruošti 45 min.
ĮDARUI:
- Didelis obuolys
- Šaukštas cukraus
- Pusė šaukštelio cinamono
VIRŠUI:
- 30 g miltų
- 25 g cukraus
- 30 g sviesto
GAMINIMAS. Obuolį nulupti, supjaustyti mažais kubeliais. Sumaišyti su cukrumi ir cinamonu. Padalinti į dvi lygias dalis ir sudėti į karščiui atsparius puodelius.
Miltus sumaišyti su cukrumi, supilti ištirpintą sviestą. Maišyti šakute, kol tešla sušoks į stambokus trupinius. Lygiomis dalimis užberti ant obuolių. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti šiltą, galima pagardinti ledais.
Trupininiai sausainiai
10 porcijų
100 g 336 kcal
Ruošti 45 min.
TEŠLAI:
- Kiaušinis
- 150 g cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
- 2 šaukštai majonezo
- 200 g kambario temperatūros sviesto
- 400 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
ĮDARUI:
- 250 g juodųjų serbentų (ar kitos mėgstamos) uogienės
GAMINIMAS. Kiaušinį išplakti su cukrumi, vanile ir druska. Įmaišyti majonezą, kubeliais pjaustytą sviestą ir dar kartą perplakti iki vientisos masės. Pamažu maišant suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Užminkyti tešlą.
Trečdalį tešlos atskirti, susukti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldymo kamerą, kad sustingtų. Likusią perminkyti ir iškočioti apie 0,5 cm storio lakštą. Jį dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tolygiai paskleisti uogienę, užtarkuoti likusią tešlą. Kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Kai atvės, supjaustyti į sausainių dydžio gabalėlius.
Sluoksniuotas desertas
2 porcijos
100 g 224 kcal
Ruošti 45 min.
- 80 g saldžių krekerių
- Šaukštelis cinamono
- 60 g sviesto
- 150 g maskarponės
- 60 ml plakamosios grietinėlės
- 2 šaukštai klevų sirupo
- Trečdalis šaukštelio maltų žvaigždinių anyžių
- Kakavos puošti
GAMINIMAS. Krekerius sutrupinti, sumaišyti su cinamonu ir ištirpintu sviestu.
Maskarponę sumaišyti su standžiai išplakta grietinėle ir klevų sirupu.
Stikliniame indelyje sluoksniuoti desertą: pradėti trupiniais, dėti kremo, vėl sausainių trupinių, ant šių vėl kremo. Paruoštą desertą bent 30 min. dėti į šaldytuvą. Patiekti apibarsčius kakava.
Nekepti trupininiai batonėliai
16 porcijų
100 g 364 kcal
Ruošti 5 val.
PAGRINDUI IR VIRŠUI:
- 150 g pekaninių karijų
- 90 avižinių dribsnių
- Žiupsnelis druskos
- Pusė šaukštelio cinamono
- 50 g džiovintų slyvų be kauliukų
- 55 g kokosų aliejaus
ĮDARUI:
- 2 dideli obuoliai
- 3 šaukštai rudojo cukraus
- Pusė šaukštelio cinamono
- 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
- 120 ml vandens
GAMINIMAS. Pekanines karijas, dribsnius, druską ir cinamoną sutrinti elektriniu trintuvu iki trupinių. Sudėti slyvas ir dar kartą pertrinti, kol viskas gerai susimaišys. Įmaišyti kokosų aliejų. Pusę gautos masės paskirstyti ant folija išklotos skardos. Tvirtai suslėgti.
Obuolius nulupti ir supjaustyti smulkiais gabalėliais. Įmaišyti cukrų, cinamoną, krakmolą ir užpylus vandeniu kaitinti, kol skystis užvirs. Sumažinti kaitrą ir pamaišant virti 20 min., kol obuoliai sukris, susidarys tiršta masė. Ją paskirstyti ant paruošto pagrindo. Ant viršaus paskirstyti likusią trupinių masę. Švelniai paspausti. Bent 4 val. dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Prieš patiekiant supjaustyti batonėliais.
Autorius Jūratė Survilė