Tolimųjų Rytų skonis
2024-02-04 15:54Keliauti smagu, ypač į tolimus kraštus. Deja, keliauti fiziškai ne visada pavyksta, užtat visuomet galima egzotiškus skonius pasikviesti į savo virtuvę ir svetimas kultūras pažinti per skonio receptorius. Susipažinkime su Kinijos perlais!
Vištienos terijakis
4 porcijos
100 g 274 kcal
Ruošti 45 min.
- 60 ml sojų padažo
- Apelsinas
- 3 šaukštai medaus
- Šaukštelis šviežiai tarkuoto imbiero
- Šaukštelis sezamų aliejaus
- 900 g vištų šlaunelių mėsos be kaulo
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 25 g sviesto
- Šaukštelis sezamų sėklų
- Keli svogūnų laiškai
GAMINIMAS. Sojų padažą sumaišyti su šviežiai spaustomis apelsino sultimis, medumi, imbieru ir sezamų aliejumi.
Mėsą supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais ir sudėti į paruoštą marinatą. Išmaišyti, uždengti maistine plėvele ir palikti 20 min. marinuotis.
Gilioje keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų ir sudėti marinuotą vištieną (be skysčio, jo neišpilti). Kepti pamaišant ant didelės kaitros apie 5 min., kol apskrus. Sudėti į dubenį.
Į keptuvę supilti likusį marinatą, įdėti sviestą ir kaitinti, kol išsilydys ir padažas ims tirštėti (apie minutę). Sudėti vištieną, suberti sezamų sėklas ir pamaišant kepti dar 1–2 min. Patiekti apibarsčius smulkintais svogūnų laiškais. Garnyrui rekomenduojami ryžiai arba makaronai.
Gyoza koldūnai
5 porcijos
100 g 312 kcal
Ruošti 40 min.
- 230 g maltos kiaulienos
- 20 g laiškinių česnakų
- Nedidelis svogūnas
- 3 šaukštai kukurūzų krakmolo
- 4 šaukštai Shaoxing ryžių vyno
- 1,5 šaukšto sezamų aliejaus
- 1,5 šaukšto sojų padažo
- 1,5 šaukšto palmių cukraus
- 1/4 šaukštelio druskos
- 1/4 šaukštelio maltų baltųjų pipirų
- 300 g gyoza koldūnų tešlos
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 180 ml vandens
- 240 ml vištienos sultinio
GAMINIMAS. Kiaulieną sumaišyti su smulkintais laiškiniais česnakais, svogūnu, 2 šaukštais krakmolo, ryžių vynu, sezamų aliejumi, sojų padažu, cukrumi, druska ir pipirais.
Iš tešlos išspausti apskritimus. Į kiekvieną dėti įdaro, sulenkti pusiau ir tvirtai užsukti arba užspausti kraštus, kad įdaras neiškristų.
Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų ir sudėti koldūnus. Kepti apie 2 min., kol apačia apskrus. Supilti vandenį ir sultinį, sumaišytą su likusiu krakmolu. Troškinti apie 5 min., kol įdaras išvirs.
Rekomenduojama patiekti su sojų, pomidorų ar kitu mėgstamu padažu.
Tonizuojanti sriuba
4 porcijos
100 ml 98 kcal
Ruošti 2 val.
- 2 l vandens
- 350 g kiaulienos šonkauliukų
- 30 g džiovintos kininio jamo (yam) šaknies
- 30 g lotoso sėklų
- 20 g eurialės (Euryales) sėklų
- 55 g poria cocos grybų
- Druskos pagal skonį
GAMINIMAS. Į verdantį vandenį sudėti šonkauliukus ir 3 min. pavirti. Šonkauliukus išgriebti, atidėti. Į tą patį verdantį vandenį sudėti likusius ingredientus. Jeigu reikia, grybus ir jamo šaknį pasmulkinti. Pavirti 10 min. ir vėl sudėti šonkauliukus. Sumažinti kaitrą ir uždengus virti apie 1,5 val.
Wok makaronai su krevetėmis
4 porcijos
100 g 296 kcal
Ruošti 30 min.
- 230 g visų grūdo dalių spagečių
- 300 g brokolių
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 450 g lukštentų krevečių
- 3 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Morka
- Raudona saldžioji paprika
PADAŽUI:
- Šaukštelis šviežiai tarkuoto imbiero
- 2 šaukštai medaus
- 60 ml sojų padažo su mažiau druskos
- 60 ml šviežiai spausto apelsino sulčių
- 2 šaukštai Hoisin padažo
- 2 šaukšteliai sezamų aliejaus
- 1/4 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
GAMINIMAS. Spagečius išvirti, kaip nurodyta ant pakuotės. Kai iki virimo pabaigos liks 2–3 min., sudėti smulkintus brokolius. Išvirus nupilti vandenį, atidėti.
Į keptuvėje įkaitintą aliejų sudėti krevetes, smulkintą česnaką, pagardinti druska ir pipirais. Po 2–3 min. įmaišyti stambiai tarkuotas morkas ir smulkiai pjaustytą papriką. Kepti dar 1–2 min. Sumaišyti su spagečiais ir brokoliais.
Padažo ingredientus sumaišyti ir apšlakstyti makaronus.
Spring rolls suktinukai
10 porcijų
100 g 346 kcal
Ruošti 30 min.
- Pusė nedidelio kopūsto
- Morka
- Paprika
- Pusė poro
- Svogūnas
- Skiltelė česnako
- 50 g pievagrybių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 250 g Spring rolls tešlos
- Kiaušinis
- 250 ml aliejaus
GAMINIMAS. Visas daržoves, grybus smulkiai supjaustyti. Kepti šlakelyje aliejaus, pagardinus prieskoniais, kol suminkštės. Palikti atvėsti.
Į atšilusios tešlos lakštus dėti daržovių įdaro ir, patepus kraštus kiaušinio plakiniu, suvynioti suktinukus.
Paruoštus suktinukus virti įkaitintame aliejuje (turi apsemti), kol gražiai apskrus. Išėmus padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Tinka patiekti su saldžiarūgščiu, aštriu arba sojų padažu.
Autorius Jūratė Survilė