Šildančios sriubos ir troškiniai
2024-01-25 09:56Kai už lango spaudžia šaltukas, ieškome būdų sušilti. Puiki idėja – pasigaminti šildančius pietus ar vakarienę. Kviečiame išbandyti keletą sriubų ir troškinių receptų, kurie sušildys tiek kūną, tiek sielą, ypač jeigu įdėsite slapto ingrediento – žiupsnelį meilės.
Klasikinė aštri sriuba
4 porcijos
100 ml 249 kcal
Ruošti 50 min.
- Šaukštas aliejaus
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Aitrioji paprika
- Šaukštas maltos saldžiosios paprikos
- Šaukštelis maltos aitriosios paprikos
- Saldžioji paprika
- 500 g maltos jautienos
- 400 g konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
- 200 g konservuotų raudonųjų pupelių
- 200 g konservuotų kukurūzų
- 400 ml daržovių sultinio
- 2 šaukštai pomidorų pastos
- Šaukštelis rudojo cukraus
- Pusė šaukštelio smulkintų džiovintų mairūnų
- Druskos pagal skonį
- 60 g tarkuoto fermentinio sūrio
- Žalumynų papuošti
GAMINIMAS. Keptuvėje su įkaitintu aliejumi apkepti smulkiai pjaustytą svogūną. Kai suminkštės, sudėti smulkiai kapotą česnaką, aitriąją papriką, maltas paprikas. Pakepus 5 min. sumesti mažais kubeliais pjaustytą saldžiąją papriką ir kepti dar 5 min. Į daržovių mišinį sudėti jautieną ir maišant troškinti 5 min. Į puodą sudėti konservuotus pomidorus, pupeles, kukurūzus, supilti sultinį. Įmaišyti pomidorų pastą, suberti cukrų, mairūnus, pasūdyti. Viską užvirinti, sudėti mėsos ir daržovių masę bei maišant virti apie 30 min. Patiekti įmaišius sūrį ir papuošus mėgstamais smulkintais žalumynais.
Aitri batatų sriuba
4 porcijos
100 ml 263 kcal
Ruošti 40 min.
- 3 batatai
- 40 g sviesto
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 500 ml daržovių sultinio
- Šaukštelis maltos aitriosios paprikos
- Šaukštelis smulkintos džiovintos kalendros
- 100 ml grietinėlės
GAMINIMAS. Batatus nulupti, supjaustyti nedideliais kubeliais ir 5 min. apkepinti lydytame svieste. Pagardinti druska ir pipirais, suberti smulkiai pjaustytą svogūną su česnaku ir maišant kepti dar 7 min., kol svogūnas suminkštės. Puode užvirinti sultinį, suberti keptus batatus su priedais, pagardinti paprika ir kalendromis. Virti apie 25 min. Nukėlus supilti grietinėlę ir sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos.
Česnakinė sriuba
6 porcijos
100 ml 211 kcal
Ruošti 1 val.
- 3 česnakų galvutės
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštas sviesto
- Svogūnas
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 120 ml baltojo sauso vyno
- Šaukštas smulkintų džiovintų itališkų žolelių mišinio
- 1 l vištienos sultinio
- 2 bulvės
- 120 ml riebios grietinėlės
- 45 g tarkuoto parmezano
GAMINIMAS. Česnakų viršų nupjauti. Kiekvieną atskirai dėti ant nedidelio folijos lapelio, apšlakstyti aliejumi ir uždengti susukant foliją, kad galvutės visiškai pasislėptų. Taip paruoštas apie 45 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Puode ištirpinti sviestą, sudėti smulkintą svogūną, pagardinti prieskoniais ir kepti kelias minutes, kol taps skaidrus. Supilti vyną, suberti prieskonius ir troškinti apie minutę. Supilti sultinį, sudėti skustas ir kubeliais pjaustytas bulves. Kai skystis užvirs, sumažinti kaitrą ir virti apie 15 min., kol bulvės suminkštės. Iškepusius česnakus truputį atvėsinti, tuomet išspausti jų skilteles ir suberti į sriubą. Supilti grietinėlę. Sriubą elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos tyrės. Patiekti užbarsčius sūrio. Rekomenduojama valgyti su baltos duonos skrebučiais.
Sotus jautienos troškinys
4 porcijos
100 g 289 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 400 g jautienos be kaulo
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštas sviesto
- 100 ml raudonojo sauso vyno
- 350 ml daržovių sultinio
- 4 bulvės
- Didelė morka
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio malto muskato
- Pusė šaukštelio cinamono
- Kelios šakelės šviežių kalendrų
GAMINIMAS. Jautieną supjaustyti nedideliais gabalėliais ir apkepti įkaitintame aliejaus bei sviesto mišinyje. Kai apskrus, supilti vyną ir troškinti dar 5 min. Užvirinti daržovių sultinį, sudėti keptą mėsą (supilti ir keptuvėje likusį skystį), smulkintas bulves, morką, svogūną, česnaką, pagardinti prieskoniais ir virti ant mažos kaitros apie 1 val.
Avienos troškinys
6 porcijos
100 g 345 kcal.
Ruošti 1,5 val.
- 900 g avienos be kaulo
- Šaukštelis aliejaus
- Svogūnas
- 2 morkos
- Saliero stiebas
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 3 skiltelės česnako
- 60 g pomidorų pastos
- Šaukštelis malto kumino
- Šaukštelis maltos rūkytos paprikos
- 1,2 l jautienos sultinio
- 200 ml raudonojo vyno
- Šaukštelis Vorčesterio padažo
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
- 2 laurų lapai
- 900 g mažų bulvių (baby potatoes)
- Saujelė šviežių petražolių
GAMINIMAS. Avieną supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais ir 10 min. pamaišant apkepti aliejuje. Išėmus mėsą kepti smulkintą svogūną, griežinėliais pjaustytas morkas ir kubeliais smulkintą salierą, kol šiek tiek suminkštės – apie 10 min. Pagardinti druska ir pipirais, sudėti česnaką, pomidorų pastą, suberti kuminą, papriką ir kepti dar porą minučių. Atgal sudėti keptą mėsą, viską užpilti sultiniu ir vynu, supilti Vorčesterio padažą, sudėti rozmarinus, laurų lapus. Užvirus skysčiui sumažinti kaitrą ir virti apie 30 min. Tuomet sudėti pusiau perpjautas bulves ir virti dar 30 min. Prieš patiekiant išimti rozmarinų šakeles ir laurų lapus. Pagardinti smulkintomis petražolėmis.
Autorius Jūratė Survilė