Sotūs ir gardūs patiekalai su šonine
2023-12-05 07:25Nors sveikos mitybos specialistai pataria riebios mėsos atsisakyti, kartais ja pasimėgauti galima. O ir atsispirti skanutėlei šoninei taip sunku… Ji tiesiog sukurta tamsioms ir šaltoms šaltymečio dienoms sušildyti.
Orkaitėje keptos bulvės su įdaru
2 porcijos
100 g 332 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 2 didelės bulvės
- Pusė šaukšto rapsų aliejaus
- 100 g sviesto
- 30 g rūkytos šoninės
- 60 g grietinės
- 60 g tarkuoto čederio
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Keli svogūnų laiškai
GAMINIMAS. Bulves kruopščiai nuplauti ir subadyti šakute. Įtrinti aliejumi ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Bulvės turi būti minkštos, bet tvirtos – galite patikrinti įdūrę mediniu smeigtuku.
Kol bulvės kepa, dubenyje sumaišyti gabalėliais pjaustytą sviestą, šoninę, grietinę ir pusę sūrio.
Bulves išimti iš orkaitės ir truputį atvėsinti. Perpjauti pusiau, išskobti vidų paliekant pakankamą sluoksnį, kad atlaikytų įdarą. Išskobtą minkštimą sutrinti ir įmaišyti į įdarą. Pagardinti prieskoniais ir įdaryti bulvių puseles. Užberti likusį sūrį. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C. Patiekti papuošus smulkintais svogūnų laiškais.
Bandelės su smidrų ir šoninės įdaru
8 porcijos
100 g 289 kcal
Ruošti 20 min.
- Didelis lakštas sluoksniuotos tešlos
- Saujelė smidrų
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio česnakų miltelių
- 4 griežinėliai rūkytos šoninės
- 100 g tarkuoto griujero
- Kiaušinis
GAMINIMAS. Tešlą supjaustyti į 8 kvadratėlius.
Smidrams nupjauti apatines kietas dalis. Apšlakstyti aliejumi, pagardinti prieskoniais.
Ant tešlos lakštų per vidurį įstrižai dėti po pusę griežinėlio šoninės, ant viršaus po kelis smidrus ir pabarstyti sūriu. Suformuoti bandeles užlenkiant du priešingus tešlos kampus. Per vidurį juos tvirtai suspausti, kad kepant neišsiskirtų.
Bandeles aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Šonine apsukti vištienos kepsneliai
4 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 1 val.
- 100 g špinatų
- 2 skiltelės česnako
- 80 g fetos
- 5 šaukšteliai kreminio sūrio
- 400 g vištų krūtinėlės filė
- 8 juostelės rūkytos šoninės
GAMINIMAS. Špinatus porą minučių kepinti sausoje keptuvėje, kol lapai suglebs. Palikti atvėsti. Tuomet nuspausti, kad liktų kuo mažiau skysčio, ir supjaustyti. Sumaišyti su smulkintais česnakais, trinta feta ir kreminiu sūriu.
Mėsą supjaustyti į keturias dalis (jei stambi, į daugiau). Kiekvieną jų išmušti iki 0,5 cm storio. Ant viršaus uždėti įdaro ir susukti suktinuką. Kiekvieną apsukti šoninės juostelėmis. Kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.
Džiovintų slyvų užkandėlė
4 porcijos
100 g 247 kcal
Ruošti 30 min.
- 12 džiovintų slyvų be kauliukų
- 200 ml raudonojo vyno
- 4 rūkytos šoninės juostelės
GAMINIMAS. Slyvas užpilti pašildytu vynu ir mirkyti apie 20 min.
Per tą laiką sausoje keptuvėje iš abiejų pusių apskrudinti šoninės juosteles.
Nupilti vyną nuo slyvų. Kiekvieną slyvą susukti į šoninę (ją supjaustyti reikiamo dydžio gabalėliais) ir trumpai kepti keptuvėje, kol sušils.
Spagečiai „Carbonara“
3 porcijos
100 g 368 kcal
Ruošti 1 val.
- 250 g spagečių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 4 kiaušinių tryniai
- 250 ml riebios grietinėlės
- 100 g tarkuoto kietojo sūrio
- Pora šakelių šviežių čiobrelių
- 100 g karštai rūkytos šoninės
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- Šaukštelis malto muskato
GAMINIMAS. Sūdytame vandenyje išvirti makaronus.
Kol makaronai verda, dubenyje sumaišyti kiaušinių trynius, grietinėlę, sūrį ir smulkintus čiobrelius.
Į keptuvę sudėti mažais gabalėliais pjaustytą šoninę, svogūną, kapotus česnakus. Kepinti 5 min., kol lengvai apskrus, o svogūnas ir česnakas suminkštės. Sudėti nusausintus makaronus. Nukėlus keptuvę supilti kiaušinių su priedais mišinį, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti.
Autorius Jūratė Survilė