Sėjamoji gražgarstė (lot. Eruca sativa) – valgomas augalas, kilęs iš Vakarų Azijos, Pietų ir Centrinės Europos, bet gerai auga ir šiauriniuose kraštuose. Labai aromatingas, lapai tamsiai žali, šiek tiek primena ąžuolo, aštraus, pikantiško skonio. Įvairius patiekalus jos praturtina sveikatai naudingomis medžiagomis. Gražgarstės paprasta auginti. 100 g šių lapinių daržovių turi tik apie 5 kalorijas. Tai puikus užkandis, nes būdamos nekaloringos, jos suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą bei gerina virškinimą. Gražgarstės taip pat mažina cholesterolį, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

 

"gražgarsčių salotos"

9 priežastys, kodėl verta į valgiaraštį įtraukti gražgarstes:

 

  • Gražgarstės valo organizmą, gali padėti išvengti vėžio. Jos priklauso kryžmažiedžių augalų šeimai kaip brokoliniai, lapiniai ir baltagūžiai kopūstai. Šios šeimos daržovės yra turtingos antioksidantų, gliukozinolatų, kurie gali sumažinti plaučių, žarnyno, krūties, prostatos, kasos vėžio riziką.

 

  • Gražgarstėse gausu chlorofilo. Ši augalinė medžiaga neutralizuoja toksines medžiagas, pelėsį, kuris kartais aptinkamas kukurūzuose, žemės ir kituose riešutuose. Daugiausiai chlorofilo išlieka žaliose, neperdirbtose daržovėse. Šviežių lapelių galima dėti į salotas.

 

  • Gražgarstės sveika kaulams. Jose net 8 kartus daugiau kalcio ir vitamino K negu gūžinėse salotose. Šios medžiagos yra labai svarbios sveikiems dantims ir kaulams. Vitaminas K taip pat sumažina širdies ligų riziką. Iš dalies kalcis sumažina kraujagyslių kalkėjimą, todėl jo turtingus produktus rekomenduojama įtraukti į kasdienę mitybą.

 

  • Gražgarstės mažina organizmo uždegimo procesus. Žaliuose lapeliuose yra organinių junginių, kurie slopina uždegimą ir naikina jo sukėlėjus.

 

  • Gražgarstės gali apsaugoti nuo pažintinės veiklos susilpnėjimo ir smegenų senėjimo. Gražgarstėse taip pat daug B grupės vitaminų bei folio rūgšties. Įrodyta, kad sumažėjęs folio rūgšties kiekis vyresnio amžiaus žmonių organizmuose gali būti susijęs su atminties silpnėjimu ir kitais smegenų veiklos sutrikimais.

 

  • Gražgarstėse apstu geležies ir vario, mineralų, todėl jos gali pakeisti špinatus.

 

  • Pikantiškas gražgarsčių skonis vėsina, todėl jos ypač rekomenduojamos vasarą, kai termometro stulpelis šokteli į viršų.

 

  • Gražgarstėse yra apie 90 % vandens, todėl jų vartojimas apsaugo organizmą nuo dehidratacijos.

 

  • Gražgarstės turi afrodiziakams būdingų savybių, nes suteikia energijos ir išjudina organizmą. Apie jų galias žinota jau senovės Romoje. Jie taip pat gražgarstes vartojo dėlto, kad tikėjo jos neša laimę.

 

Salotos su gražgarstėmis, pomidorais ir feta

 

  • 100 g gražgarsčių
  • 6 pomidorai
  • 200 g fetos
  • 10 juodųjų alyvuogių
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai raudonojo vyno acto
  • Šaukštelis maltų raudonėlių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Pomidorus gana stambiai supjaustyti. Fetą taip pat susmulkinti. Sumaišyti su gražgarstėmis ir alyvuogėmis. Užpilti alyvuogių aliejumi, sumaišyti su raudonojo vyno actu. Paskaninti druska, pipirais ir raudonėliais.

 

100 g apie 171 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

4 porcijos

 

Lengvos salotos su lašiša ir gražgarstėmis

 

  • 200 g lašišos filė
  • 100 g gražgarsčių
  • 4 vyšniniai pomidorai
  • 50 g kalendrų
  • ¼ agurko
  • ¼  mango
  • Laiškinis svogūnas
  • 200 g ryžių makaronų
  • Pusė citrinos
  • 3 šaukštai sojų padažo
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Ryžių makaronus išvirti taip, kaip nurodyta ant pakelio (virti pasūdytame vandenyje 3 minutes). Paskui išvirusius makaronus sumaišyti su sojų padažu. Lašišos filė ištrinti druska, pipirais ir citrinos sultimis ir palikti 10 minučių marinuotis. Tada į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir iš abiejų pusių apkepti lašišos gabalėlius. Susmulkinti agurkus, mangą ir laiškinį svogūną. Vyšninius pomidorus perpjauti per pusę. Į lėkštę dėti ryžių makaronų, keptos lašišos, mango ir agurko griežinėlius, smulkintus svogūnus, kalendras ir sėjamąsias gražgarstes.

 

100 g apie 176 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

2 porcijos

 

Skrudintas sumuštinis su kiauliena ir gražgarstėmis

 

  • 30 – 60 g gražgarsčių
  • 40 g rūkytos kiaulienos
  • 2 riekės duonos
  • Pusė pomidoro
  • Majonezo pagal skonį

 

Gaminimas

 

Sausoje keptuvėje pakepinti kiaulienos juosteles, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Paskui išgriebti ir padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus. Toje pačioje keptuvėje pakepinti gražgarstes, kol šiek tiek apvys. Paskrudinti duonos riekeles, užtepti majonezo, dėti kiaulieną, pomidorų griežinėlius, gražgarstes. Uždengti kita duonos riekele.

 

 

100 g apie 189 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

1 porcija

Spausdinti