7 priežastys įtraukti į mitybą ciberžolę
2018-05-17 10:04Pastaruoju metu gana dažnai galima išgirsti kalbant apie naudingąsias ajurvedinio prieskonio – ciberžolės – savybes. Iš tikrųjų ciberžolė ne tik pagerina maisto skonį ir suteikia jam gražią geltoną spalvą. Dėl didelio antioksidantų kiekio ciberžolė padeda sulėtinti ląstelių pažeidimų ir padeda nuo uždegimo. Tai reiškia, kad ciberžolė gali padėti nuo aknės, vienodina odos toną ir naikina smulkias raukšleles. Ciberžolė auginama Indijoje ir kitose Azijos dalyse. Tai vienas iš pagrindinių ajurvedinių gydymo priemonių ir kario prieskonių pagrindinė sudedamoji dalis. Šiandien ciberžolės dažniausiai galima įsigyti arba kaip prieskonių arba kaip maisto papildų. Prieskoniai dažnai naudojami pagardinti ir pagražinti spalvą troškiniams, sriuboms, glotnučiams ir kt.
7 priežastys įtraukti į mitybą ciberžolę:
- Ciberžolė gali padėti pagerinti atmintį. Azijos gyventojų tyrimai rodo, kad žmonės, kurie valgo ciberžole pagardintą maistą, gauna geresnius rezultatus pažintiniuose testuose (tai testai, kuriuose tikrinama atmintis, dėmesio koncentracija ir kt.) negu tie, kurie šio prieskonio daug nevartoja. 2018 metų kovo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 51 – 84 metų žmonės, parodė, kad tie, kurie vartojo 90 mg ciberžolės du kartus per dieną 18 mėnesių, sustiprino atmintį labiau negu tie, kurie vartojo placebą. Manoma, kad ciberžolės papildai net gali sumažinti Alzheimerio riziką.
- Ciberžolė gali padėti išvengti širdies ligų. Ciberžolėje esantys antioksidantai ir priešuždegiminiai junginiai gali apsaugoti nuo kai kurių širdies ligų, įskaitant diabetinės kardiomiopatijos (širdies raumens liga), aritmijos (širdies ritmo sutrikimai) ir kt.
- Ciberžolė gali padėti sumažinti kai kurių tipų vėžio riziką. 2015 metų tyrimas, publikuotas žurnale „Molecules“, parodė, kad ciberžolė gali sumažinti kai kurių tipų vėžio riziką. Didžioji dalis tyrimų buvo in vitro, bet mokslininkai mano, kad ciberžolė gali apsaugoti ir sulėtinti kai kurių piktybinių ląstelių aktyvumą, įskaitant tų, kurios sukelia odos, virškinamojo trakto ir kitus vėžius.
- Ciberžolė gali sumažinti osteoartrito skausmą. Osteoartritas JAV yra pagrindinė neįgalumo priežastis (apie 3,8 milijonus amerikiečių). Tyrimai rodo, kad 4 savaites vartojant ciberžolę gali sumažėti osteoartrito skausmą (poveikis panašus į nesteroidinių priešuždegiminių vaistų ir gliukozamino).
- Ciberžolė gali paskaninti maistą. Dauguma žmonių vis dar nevalgo pakankamai vaisių ir daržovių, todėl ciberžolė naudojama kaip prieskonis maistui pagardinti gali šiek tiek kompensuoti antioksidantų trūkumą. Sveikuoliai rekomenduoja kasdien išgerti puodelį šilto pieno su ciberžole ir maltais juodaisiais pipirais – nereikės nė pirkti brangių maisto papildų ir vitaminų.
- Ciberžolė gali padėti numesti svorio. Ajurvedinis prieskonis pagerina insulino atsparumą ir pagreitina metabolizmą. Tyrimai su laboratorinėmis pelėmis parodė, kad graužikai 12 savaičių šeriami ciberžole ir riebiu maistu priaugo mažiau svorio negu tie, kuriems ciberžolės nebūdavo duodama.
- Ciberžolė suteikia odai natūralaus švytėjimo. Ajurvedinis prieskonis stiprina imuninę sistemą ir mažina odos uždegimus. Naujausi tyrimai parodė, kad į kasdieninį kremą, įdėjus šiek tiek ciberžolės, gali sumažėti smulkių raukšlelių. Ciberžolėje taip pat yra mineralo mangano, kuris palaiko kolageno gamybą. Gražią ir sveiką odą išsaugoti gali padėti ciberžolės ir medaus kaukės 1 – 2 kartus per savaitę (prieš naudojant būtina įsitikinti, kad nesate alergiški sudėtinėms kaukės dalims).