Nieko tokio dėti produktų iš akies arba šiek tiek optimizuoti pyrago gaminimo procesą, pavyzdžiui, leisti tešlai kilti ne pusantros valandos, o tik valandą. Tačiau yra taisyklių, kurių kepant pyragus, nederėtų laužyti. Tai padarius gardaus pyrago nereikėtų tikėtis!

 

pyragai

7 didžiausios pyragų kepimo klaidos:

 

  • Nesijoti miltų. Ši procedūra dažniausiai nėra reikalinga tam, kad miltai būtų išvalyti nuo priemaišų. Visų pirma sijoti reikia dėlto, kad miltuose atsirasti deguonies. Tada tešla geriau iškyla, kepiniai būna minkštesni ir puresni. Jeigu recepte nurodyta, kad reikia naudoti kepimo miltelius, būtina juos sijoti kartu su miltais, kad kepimo milteliai geriau pasiskirstytų miltų mišinyje.

 

  • Prieš gaminimą neišimti produktų iš šaldytuvo. Kai kurie kepiniai turi būti gaminami iš atšaldytų produktų. Tačiau tokiu atveju tai būna nurodyta recepte. Pavyzdžiui, angliškos bandelės (angl. k. Scones). Jeigu bus naudojami šilti produktai, bandelės bus kietos ir sprangios. Šalti produktai naudojami tik gaminant trapios ir sluoksniuotos tešlos gaminius. Daugeliu atveju reikia, kad produktai būtų kambario temperatūros. Pagalvokite, kiek pakils mielinė tešla, jei ruošite ją lediniu vandeniu? Kiaušiniai, pienas – viskas turi būti atšildyta iki kambario temperatūros.

 

  • Plakti ir minkyti per ilgai. Manote, kad kuo geriau išplaksite ar išminkysite, tuo geriau bus? Tikrai ne. Paprastai reikia tešlą maišyti tol, kol tiesiog susimaišys skysti ir sausi produktai. Dažniausiai nereikia maišyti tol, kol nebeliks gumulėlių, o tiesiog leisti tešlai pastovėti, kad gumulėliai išsisklaidytų. Kepdamas pyragas pats panaikins gumulėlius. Jei tešlą maišysite per ilgai, ji taps per daug tanki ir kieta. Tas pats pasakytina ir apie mielinę tešlą. Pirmojo minkymo metu maišykite, kol tešla bus vientisa. Po pirmo pakilimo minkyti šiek tiek kruopščiau, bet pakanka energingai rankomis minkyti 10 – 12 min. Tik tešlą koldūnams, čeburekams ir virtiniams reikia labai kruopščiai minkyti. Šiuo atveju reikia, kad tešla būtų vientisa ir lygi.

 

  • Maišyti ingredientus ne ta tvarka kaip nurodyta recepte. Klystate, jei manote, kad pyrago skoniui ir išvaizdai neturi įtakos, kokia tvarka sudedate produktus? Kepiniams, bandelėms ir sausainiams sausus ir skystus ingredientus reikia sumaišyti atskirai: miltus su cukrumi, druska ir prieskoniais bei kiaušinius su pienu ir sviestu. Tik tada juos reikia sumaišyti kartu. Kartais trynius ir baltymus reikia išplakti atskirai. Baltymus, beje, į tešlą reikia pilti paskutinius ir labai atsargiai išmaišyti. Bananų tyrę į tešlą taip pat reikia dėti paskutinę. Gaminant labai svarbu nuoseklumas.

 

  • Pakeisti ingredientus. Be abejo, cukrų galima pakeisti medumi, bet tada reikia žinoti, kad nuo medaus gali pasikeisti tešlos struktūra. Geriau tada į kepinį iš viso nedėti cukraus, bet po to jį aptepti medumi. Cukrų galima pakeisti tik cukraus pakaitalais, pavyzdžiui, agavų sirupu. Galima eksperimentuoti keičiant sviestą aliejumi arba kepimo miltelius soda, bet tada negalite būti garantuoti, kad kepinys išeis lygiai toks, kokio jums reikia.

 

  • Kepimo indą su pyragu dėti į neįkatintą orkaitę. Gaminant tešlą, reikia pradėti kaitinti orkaitę. Paprastai reikia, kad orkaitė įkaistų iki 180°. Jeigu pyragą įdėsite kepti į šaltą orkaitę, jis keps ilgiau ir didės tikimybė, kad pyragą įtrauksite plokščią ir kietą.

 

  • Dažnai darinėti orkaitės dureles. Ne tik geriau nedarinėti orkaitės durelių, bet ir apskritai nevaikščioti virtuvėje, kad netyčia nesupurtytumėte orkaitės.