Prieš 26-erius metus Lietuva paskelbė nepriklausomybę. 1990 metų kovo 11-ąją Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo aktą. Nepaisant to, kad iš pradžių Rusija nenorėjo pripažinti Lietuvos nepriklausomybės ir net siuntė kariuomenės tankus sausio 13-osios naktį užimti Vilniaus televizijos bokštą, tačiau galiausiai ji turėjo nusileisti ir pripažinti visišką Lietuvos Respublikos nepriklausomybę. Kiekvienam lietuviui tai turėtų būti svarbi metų šventė. Kaip ją minėti priklauso nuo noro ir galimybių. Galbūt vieni norės sudalyvauti patriotiniuose renginiuose, kiti žiūrės šventinę televizijos programą arba suorganizuos jaukų draugų vakarą namuose. Idėjų, ką veikti yra daugybė – tereikia pasukti galvą. Be abejo, nepriklausomybės diena sunkiai įsivaizduojama nuo lietuvių pamėgtų, tautiškų patiekalų. Kada, jei ne kovo 11-ąją leisti sau jais pasilepinti?

 

Klasikinis medaus tortas

 

"medaus tortas"

  • 440 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g sviesto
  • 2 šaukštai medaus
  • Šaukštelis sodos

Įdarui:

  • 1 l 20 – 30 % grietinės
  • 2 šaukštai želatinos
  • 3 – 5 šaukštai miltelinio cukraus
  • Citrinos sulčių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Maišant ant mažos ugnies kaitinti kambario temperatūros sviestą, medų ir cukrų, kol taps vientisa masė. Kai šiek tiek atvės, sumaišyti su plaktais kiaušiniais. Supilti nugesintą sodą ir išmaišyti. Supilti miltus ir išminkyti tešlą. Ji turėtų būti minkšta ir nelipti prie rankų. Tešlą padalinti į 5 dalis. Iškočioti plonus tešlos lakštus, dėti ant kepimo popieriaus. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, 3 – 4 minutes, kol gražiai paruduos. Iškepusius lakštus apipjaustyti, kad būtų trupiniams. Paruošti įdarą. Želatiną sumaišyti su vandeniu ir palikti, kad išbrinktų. Grietinę sumaišyti su milteliniu cukrumi, citrinos sultimis. Želatiną pakaitinti, palikti, kad šiek tiek atvėstų ir sumaišyti su įdaru. Įdarą palikti šaldytuve 1 – 2 valandoms, kad sustingtų. Torto lakštus pertepti įdaru. Viršų ir šonus pabarstyti likusiais trupiniais.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 450 kcal

Paruošimo laikas: apie 120 min

 

 

Bulviniai kukuliai su spirgučiais

 

  • 8 bulvės
  • 2 svogūnai
  • 100 g lašinių
  • Kiaušinis
  • Šaukštas bulvių krakmolo
  • Druskos pagal skonį
  • Žalumynų puošti

 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti. 6 iš jų sutarkuoti ir išspausti. 2 bulves išvirti ir sutrinti. Viską sumaišyti su druska ir krakmolu. Masę išminkyti su kiaušiniu ir smulkintais žalumynais. Lašinius smulkiai supjaustyti ir pakepinti. Svogūnus nulupti, susmulkinti ir pakepinti. Sudėti į bulvių masę, išminkyti ir formuoti kukulius. Sudėti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti 15 – 20 minučių. Galima patiekti su grietine.

 

2 žmonėms

100 g apie 140 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

 

Trijų spalvų salotos

 

  • Geltona paprika
  • Žalia paprika
  • Raudona paprika
  • Poras
  • Raudonasis svogūnas
  • Svogūnų laiškų pagal skonį
  • 300 g pekininio kopūsto
  • 75 g juodųjų alyvuogių

Užpilui:

  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas obuolių sidro acto
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Visus ingredientus salotoms supjaustyti ir sumaišyti. Aplieti užpilu iš alyvuogių, acto, citrinos sulčių ir prieskonių. Viską dar kartą sumaišyti. Galima papuošti trijų spalvų paprikų griežinėliais.

 

2 žmonėms

100 g apie 81 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti