3 patarimai, kaip panaudoti ryžių vandenį
2015-09-28 16:41Ar žinojote, kad ryžių vanduo gali padėti numesti svorio, pagerinti odos būklę ir sustiprinti plaukus? Ryžių vanduo – tai visame pasaulyje prieinama priemonė sveikatai ir grožiui. Jo efektyvumas ir universalumas gali būti prilyginamas nebent sodai ir citrinos sultims. Senovinis azijietiškas grožio receptas pamažu vėl atsikovoja prarastas pozicijas.
1 patarimas. Ryžių vanduo – veido ir kūno odai valyti. Ryžių vandenyje gausu vitaminų B, C, E, mineralų. Dėl vertingos sudėties šis vanduo mažina poras, minkština odą, suteikia jai sveiko švytėjimo. Negana to, magiškas vandenėlis net apsaugo odą nuo žalingo saulės poveikio. Geriausia, kad, norint pasigaminti ryžių vandens, reikės tik ryžių ir vandentiekio vandens.
Nuplauti maždaug 200 arba 100 gramų ryžių nuo dulkių ir nešvarumų. Ryžius suberti į emaliuotą puodą, užpilti vandeniu ir palikti 15 minučių. Per tiek laiko į vandenį išsiskirs vitaminai ir mineralinės medžiagos (tai gali būti veiksmingas veido prausiklis!). Tada nusunkti vandenį į švarų indą. Ryžių neišmesti, juos galima išvirti ar kitaip paruošti.
Ryžių vanduo naudojamas veidui prausti. Nedideliu vandens kiekiu masažuoti veido odą apie minutę. Teigiama, kad jau po vienos procedūros, galima pamatyti pokyčius – oda tampa švelnesnė, minkštesnė, atrodo jauniau.
Ryžių vandenį laikyti sandariame inde šaldytuve, ne ilgiau kaip 5 dienas.
2 patarimas. Ryžių vanduo plaukams stiprinti. Tas pat receptas kaip ir odai gali būti naudojamas ir plaukams trinkti. Rekomenduojama plaukus trinkti arba skalauti ryžių vandeniu. Plaukai taps minkštesni ir labiau žvilgės. Gali būti tai net pakeis brangias procedūras plaukams grožio salonuose.
3 patarimas. Ryžių vanduo svoriui mesti. Jeigu tikslas numesti svorio, ryžių vanduo turėtų būti ruošiamas šiek tiek kitaip. Pagal šį receptą reikia išvirti nuovirą. Tiesiog kitą kartą, verdant ryžius, įpilti daug daugiau vandens. Tikslas, kad susidarytų kuo daugiau ryžių vandens. Turi gautis labai skysta ryžių košė arba tyrsriubė (angl. „Congee“). Tai lengviausias būdas išvirti ryžių vandenį, nors azijiečiai ją verda kur kas sudėtingesniu būdu. Norint sulieknėti ryžių nuovirą gerti per pusryčius ir visą dieną. Jis tonizuoja ir suteikia energijos.
Azijietiškas receptas svoriui mesti. 190 g ryžių užpilti 1 – 1,5 l vandens. Virti ant mažos ugnies 2 – 4 valandas arba palaikyti ant krosnies per naktį. Paruoštą nuovirą paskaninti druska.
Ryžių vanduo gali pakeisti vieną dienos valgymą, nekenkiant sveikatai. Vieną iš pagrindinių dienos valgymų paprastai sudaro iki 650 kalorijų, o ryžių vanduo teturi tik 150 kalorijų. Savaitę taip maitinantis galima numesti kilogramą svorio!
Fermentuotas ryžių vanduo. Toks vanduo šiek tiek rūgštoko skonio. Maistinė vertė yra net didesnė, nes tada ryžių vandenyje atsiranda daugiau antioksidantų, mineralų, vitamino E, fermentų. Dėl tokios sudėties fermentuotas ryžių vanduo pasižymi gydomosiomis ir senėjimą lėtinančiomis savybėmis: gydo odos randus, aknę (spuogus), mažina raukšles, mažina uždegimą ir suteikia odai spindesio.
Skalauti plaukus ryžių vandeniu – vienas iš senovinių Tolimosios Azijos grožio receptų. Viename Japonijos regione moterys gali pasigirti itin ilgais ir storais plaukais, net sulaukusios 80 metų. Vidutinis moterų plaukų ilgis Yao regione Japonijoje – apie 1,8 metro! Pasak istorikų ir grožio ekspertų, jų paslaptis – plaukų trinkimas ryžių vandeniu. Ryžių vanduo naudingas ne tik dėlto, kad atkuria plaukus, bet taip pat pagreitina jų augimą!
Ilgus amžius moterys Kinijoje, Japonijoje ir Pietryčių Azijoje trinkdavo ir skalaudavo plaukus ryžių vandeniu. Jis suteikia plaukams blizgesio, švelnumo, daro juos paklusnesnius ir lengviau šukuojamus. Be to, ryžių vanduo maitina plaukus ir neleidžia jiems išsausėti.
Azijietiškas fermentuoto ryžių vandens receptas. Japonės niekada neišpila vandens, likusio išvirus ryžiams. Jos renka šį vandenį ir vėliau panaudoja savo poreikiams. Plaukams trinkti reikia daugiau vandens negu veidui prausti, paprastai tiek, kiek lieka po 2 – 3 virimų. Ryžių vandenį nusunkti reikia iš karto, kai grūdai išverda. Kai kurie japonų restoranai, kuriuose dažnai verdami ryžiai, net parduoda ryžių vandenį, išpilstytą į butelius.
Kai surenkamas ryžių vanduo, prasideda fermentacijos procesas. Tyrsriubė turi būti paliekama kambario temperatūroje dieną, o paskui ją reikia išvirti aukštoje temperatūroje, kad sustotų rūgimo procesas. Tuomet įpilti 2 – 3 lašus eterinio aliejaus (arbatmedžių, levandų, rozmarinų). Viskas! Ryžių vanduo paruoštas naudojimui. Šiuo skysčiu reikėtų pamasažuoti galvą minutę kiekvieną kartą, trenkant plaukus.
Jeigu vanduo labai koncentruotas (drumzlinas), jį galima skiesti vandeniu. Laikyti šaldytuve, kad nesugestų.