Viena iš daugelio priežasčių, kodėl žmonės taip laukia vasaros, yra saldžios, prisirpusios uogos. Kurios iš jų skaniausios ar vertingiausios galima diskutuoti ilgais vakarais. Sultingos vyšnios patinka daugeliui. Vyšnios – tai lyg desertas, kurios taip pat turi ir daug sveikatai naudingų savybių. Galima sakyti, kad vyšnios tikras sveikuolių maistas. O kai atsibos valgyti vyšnias, išvirkite iš jų uogienę arba iškepkite pyragą. 2 gardūs ir nesudėtingi receptai – „Prie kavos“ tinklapyje.

 

"vyšnių džemas"

11 priežasčių, kodėl sveika valgyti vyšnias:

 

  • Sumažina diabeto riziką. Saldžios vyšnios turi mažą glikemijos indeksą (22). Mažesnį nei abrikosai (57), vynuogės (46), persikai (42), šilauogės (40), slyvos (39). Dėl šios priežasties vyšniomis smaližiauti yra sveikiau nei kitomis uogomis ar vaisiais, ypač sergantiems diabetu.
  • Turi organinių junginių, padedančių įveikti vėžį (ypač žarnyno).
  • Mažina uždegimą ir podagros išsivystymo riziką.
  • Gerina miego kokybę (turi natūralaus melatonino). Sunku užmigti? Kankina nemiga? Tokiu atveju rekomenduojama išgerti vyšnių sulčių, praėjus 30 minučių po pabudimo ir 30 minučių prieš vakarienę. Šių nurodymų klaususių tyrimo dalyvių organizme padidėjo metalotino kiekis. Vyšnių sultis taip pat padėjo greičiau atsigauti, pajutus paros ritmo sutrikimus, perskridus kelias laiko zonas. Pastaba! Rūgščiose vyšniose melatonino yra daugiau negu saldžiose.
  • Malšina artrito skausmą. 20 moterų nuo 40 iki 70 metų, du kartus per dieną, tris savaites gerdamos vyšnių sultis, praėjus bandomajam laikotarpiui pažymėjo, kad sumažėjo sąnarių tinimas ir skausmas.
  • Tirpdo riebalus. Mokslininką atliko tyrimą su žiurkėmis ir šėrė jas riebiu maistu bei vyšniomis. Taip šeriami graužikai priaugo mažiau svorio negu tie, kurie mito tik riebiu pašaru.
  • Malšina raumenų skausmą po treniruotės.
  • Lėtina odos senėjimą. Vyšniose yra didžiausias antioksidantų kiekis iš visų vaisių ir uogų. Antioksidantai nukenksmina laisvuosius radikalus, dėl kurių išryškėja senėjimo požymiai. Stiklinė rūgščių vyšnių sulčių per dieną sulėtina organizmo senėjimo procesus, teigia Mičigano valstijos universiteto mokslininkai. Vyšnių sultys taip pat gali palengvinti odos ligų gydymą.
  • Sveika širdžiai. Vyšnios turtingos kalio, kuris palaiko normalų širdies ritmą ir kraujo spaudimą, sumažina hipertenzijos riziką. Fitosteroliai vyšniose padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Sumažina insulto riziką.
  • Sumažina Alzheimerio išsivystymo riziką.

 

Vyšnių uogienė su lazdyno riešutais

 

  • 1 kg vyšnių
  • 200 g lazdyno riešutų
  • 1 kg cukraus
  • Cinamono lazdelė

 

Gaminimas

 

 

Vyšnias nuplauti, išimti kauliukus, užpilti cukrumi, įdėti cinamono lazdelę ir palikti 3 valandoms. Kartais masę pamaišyti. Riešutus pakepinti sausoje keptuvėje ir pašalinti žievelę. Vyšnias dar kartą sumaišyti ir virti. Kai užvirs, dar pavirti 15 minučių, nugraibant putas. Su kiaurasamčiu išgriebti vyšnias. Į vyšnių sirupą sudėti riešutus ir virti, kol sutirštės. Tada sudėti vyšnias atgal ir pavirti dar 5 minutes. Uogienę supilti į sterilius stiklainius. Laikyti vėsioje vietoje.

 

100 g apie 261 kcal

Paruošimo laikas: 4 val.

5 – 6 stiklainiai

 

Vyšnių pyragas

 

  • 450 g vyšnių
  • 75 g avižinių dribsnių
  • 90 g miltų
  • 100 g cukraus
  • 45 g rudojo cukraus
  • 55 g margarino
  • 3 šaukštai vandens
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto

 

Gaminimas

 

Margariną ištrinti su ruduoju cukrumi ir vanile. Įmaišyti avižinius dribsnius, miltus ir vandenį. Tada tešlą supilti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą pyrago formą. Atskirai sumaišyti vyšnias be kauliukų su cukrumi ir tolygiai paskirstyti ant tešlos. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių, apie 12 minučių arba, kol pyrago pagrindas taps gražios auksinės rudos spalvos.

 

100 g apie 215 kcal

Paruošimo laikas: 24 min

8 žmonėms

Spausdinti