Valgyti šviežias vasaros gėrybes be galo skanu. Šiltymečiu daugelis bent savaitgaliais ar šventinėmis dienomis valgomąjį kambarį iškeičia iškylą lauke medžių pavėsyje. Tačiau gardžiuojantis skanėstais reikėtų nepamiršti, kad apsinuodijimas maistu yra viena dažniausių sveikatos problemų vasarą. Bakterijos maisto produktuose dauginasi greičiau, kai oras karštas ir drėgnas. Be to, tikrai ne visi turi pritaikytą virtuvę, kurioje galėtų saugiai laikyti didelį kiekį maisto produktų. Gaminant maistą gamtoje taip pat ne visada įmanoma laikytis visų higienos taisyklių: nėra šaldytuvo, produktai per ilgai laikomi lauke, nėra galimybės gerai nusiplauti rankų ir t. t.

 

"Maistas, apsinuodijimas"

Apsinuodijimas maistu sukelia vėmimą ir viduriavimą, ypač pavojingas vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms bei tiems, kurių imuninė sistema yra nusilpusi. Viso to galima išvengti. Laikantis keleto svarbių taisyklių vasara bus saugi, skani ir nekels jokių nemalonių rūpesčių:

 

  • Nustatyti termostatą. Šaldytuve turėtų būti 5, o šaldiklyje nuo -15 iki -18 laipsnių Celsijaus temperatūra. Maisto aušintuvas turėtų būti prikrautas ledo. Tai padės ilgiau išsaugoti daržoves ir mėsą šviežius iki virimo arba kepimo.

 

  • Kuo greičiau parsinešti maistą namo. Atvėsintą, šaldytą arba karštą maistą gabenti specialiose izoliuotose maisto talpyklose.

 

  • Neleisti, kad karštas maistas atšaltų. Jei planuojama valgyti vėliau, maistą reikėtų nuolat šildyti, kad jis būtų maždaug 60 laipsnių Celsijaus. Atšalusį maistą gerai pašildyti, galima net užvirinti.

 

  • Nepalikti karšto maisto, kad visiškai atšaltų prieš dedant į šaldytuvą. Karštą vasaros dieną maistą į šaldytuvą dėti iš karto, kai tik nustoja garuoti. Maistą atvėsinti greitai – šalto vandens vonelėje arba su ledais. Maistą sudėti į mažesnius, negilius dubenis, kad atvėstų greičiau.

 

  • Žalią mėsą, vištieną ir jūros gėrybes laikyti atšaldytas ir toliau nuo kitų maisto produktų. Jei bakterija nuo žalios mėsos pateks ant paruošto maisto, gresia apsinuodijimas. Šiuos produktus reikėtų laikyti šaldytuve žemiau, kad jų sulčių neužlašėtų ant kitų produktų. Naudoti skirtingas pjaustymo lenteles arba labai gerai nuplauti prieš pjaustant kitus produktus. Palietus mėsą kruopščiai nusiplauti rankas.

 

  • Šaldytą maistą atšildyti iš karto prieš gaminimą. Kai kurių šaldytų maisto produktų prieš naudojimą nebūtina atšildyti, bet tai paprastai būna parašyta ant pakuotės.

 

  • Neprikrauti į šaldytuvą labai daug maisto produktų. Šaldytuve turėtų būti laisvos vietos, kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti. Ruošiantis šventei dalį maisto galima laikyti šaldytuve, gėrimus vėsinti ledu, o likusius sudėti į maisto aušintuvus.

 

  • Maisto likučius laikyti saugiai šaldytuve ir suvartoti per 3 dienas. Neplanuojant suvalgyti taip greitai, likučius iš karto užšaldyti.

 

  • Nevalgyti maisto, kuris buvo išimtas iš šaldytuve ilgiau nei 4 valandoms, ypač vištienos, mėsos, jūros gėrybių, virtų ryžių bei makaronų.

 

  • Stengtis kuo mažiau liestis prie maisto, pasijutus blogai. Jei prasidėjo viduriavimas, vėmimas, gerklės skausmas ir karščiavimas, gelta, odos infekcijos vengti kontakto su maistu. Jei simptomai nesilpnėja, kreiptis į gydytoją.