Sveiko gyvenimo ir tinkamos mitybos noras ne vieną žmogų paskatino atsisakyti cukraus ir mėgstamų desertų. Juos galima pakeisti sveikuoliškais saldumynais, kurių šiuolaikiniame pasaulyje visai nemažai. O didelė paklausa visada sukelia norą imituoti populiarų produktą. Kaip nesuklysti renkantis sveikus saldumynus ir nenusipirkti netikro ar nekokybiško produkto?

 

sveiki saldumynai

Pastilės

 

Pastilės gaminamos iš obuolių tyrės, kartais dedama kitų vaisių ir uogų. Pramoniniu būdu pagamintame saldainyje yra cukraus ir konservantų. Pirkdami tokius saldumynus atkreipkite dėmesį į cukraus kiekį, krakmolo sirupą, sierą ir titano dioksidą – tokie ingredientai skirti pagerinti produkto išvaizdą ir galiojimo laiką, bet ne jo naudą. Geriausia rinktis pastiles be cukraus ir konservantų, t. y. tas, kurias gamina nedidelės įmonės. Tokios pastilės gaminamos iš džiovintų vaisių tyrės ir atrodo kaip susukti vamzdeliai, supjaustyti į „sraigės” ir kitas keistas formas.

 

Zefyrai

 

Zefyrams gaminti dažniausiai naudojamas natūralus pektinas, gaunamas iš obuolių, citrusinių vaisių ir burokėlių. Tokiame saldumyne nėra kenksmingų riebalų ir jis yra nekaloringas, turi priešuždegiminį poveikį, gerina virškinamojo trakto veiklą, turi daug naudingų mikroelementų. Rinkdamiesi zefyrus, atkreipkite dėmesį į:

 
  • sudėtį: želatina, cukrus ir kiti nesveiki komponentai įspės, kad tokio produkto geriau nepirkti;
  • išvaizdą: per ryški spalva rodo kenksmingų sudedamųjų dalių buvimą,
  • aromatą: šviežias zefyras maloniai kvepia.
 

Džiovinti vaisiai

 

Džiovinti vaisiai yra gana kaloringi, todėl jais nereikėtų piktnaudžiauti. Tokių saldumynų per dieną rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip 50 g – pavyzdžiui, 5 datules ar saują razinų. Nereikėtų pirkti blizgių džiovintų vaisių, o sveiki, su nepažeista odele, be įtrūkimų džiovinti vaisiai rodo geros kokybės produktą. Šviesūs ir pernelyg gražūs džiovinti vaisiai – įrodymas, kad jie buvo apdirbti chemikalais.

 

Marmeladas

 

Naudingas marmeladas gaminamas iš vaisių ir pektino, želatinos arba agaro miltelių. Todėl būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kas parašyta ant pakuotės. Skaidrus ir formą išlaikantis marmeladas taip pat byloja apie jo aukštą kokybę. Nepamirškite, kad šviežią marmeladą nesunku sulaužyti, tačiau jei jis byra, geriau jo atsisakyti.

 

Vaisių traškučiai

 

Skanūs ir sveiki saldumynai be cukraus, kancerogenų, dažiklių ir konservantų. Atidžiau pažvelkite į vaisių traškučių išvaizdą ir atkreipkite dėmesį į jų aromatą – kaip ir džiovintų vaisių atveju, jų spalva neturi būti ryški, o aromatas – pernelyg stiprus. Jei perkate turguje, pirmą kartą pirkite nedaug. Jei jums viskas patiks, galėsite kitą kartą pirkti daugiau iš to paties pardavėjo.

 

Medus

 

Natūralus produktas, labai naudingas sveikatai. Jame daug vertingų vitaminų (B, E, C), eterinių aliejų, flavonoidų. Vargu ar galima pervertinti jo naudą sveikatai: stiprina imuninę sistemą, turi priešuždegiminį ir baktericidinį poveikį. Paprastos taisyklės padės išsirinkti gerą medų:

 
  • konsistencija: rudens viduryje jau labai sunku rasti skysto medaus;
  • spalva: kad nesuklystumėte rinkdamiesi, rinkitės tamsų medų, jį padirbti sunkiau nei kitų rūšių medų;
  • skonis: karamelės ar deginto cukraus skonis rodo, kad medus buvo kaitinamas aukštoje temperatūroje.