Imbierai tūkstančius metų užima itin pagarbią vietą Azijos ir Indijos virtuvėse. Šiuose prieskoniniuose augaluose gausu maisto medžiagų ir bioaktyvių junginių, naudingų ne tik kūnui, bet ir smegenims. Aštraus skonio gėrybėmis galima gardinti daugybę karštų patiekalų, desertų ir gėrimų.

 

Naudingosios medžiagos       100 g

 

Angliavandeniai         17,8 g

Baltymai                    1,8 g

Riebalai                      0,7 g

 

Vitaminas C               5 mg

Vitaminas E               0,3 mg

Vitaminas K              0,1 µg

Niacinas                     0,7 mg

Vitaminas B6               0,2 mg

Folio rūgštis               11 µg

Pantoteno rūgštis       0,2 mg

Cholinas                    28,8 mg

Kalcis                         16 mg

Geležis                       0,6 mg

Magnis                       43 mg

Fosforas                    34 mg

Kalis                          415 mg

Natris                         13 mg

Cinkas                       0,3 mg

Varis                          0,2 mg

Manganas                0,2 mg

Selenas                       0,7 µg

100 g 80 kcal

 

Daugiausia pagamina Indija

 

 

Imbierų tėvyne laikoma Indija ir Kinija. Jau bemaž prieš 5000 šios tonizuojančios šaknys laikytos vaistu nuo visų negalavimų. Tikėta, kad šis prieskonis – puikus afrodiziakas, be to, padeda apsisaugoti net nuo maro. Anot ajurvedos propaguotojų, tai Dievo siųstas vaistas, o štai senovės kinai tikėjo, kad ilgai vartojami imbierai padeda įgauti antgamtinių galių.

 

Iš Pietryčių Azijos šie augalai pasiekė senovės Romą. Žlugus šiai imperijai, daugiausia jų parduodavo arabų šalys. Imbiero milteliai, kaip ir kiti prieskoniai, tapo prabangos preke. Viduramžiais 450 g kainavo tiek, kiek viena avis. Imbierų šaknys dažniausiai būdavo konservuojamos ir vartojamos karštiesiems patiekalams, o milteliai suteikdavo pikantišką skonį saldumynams.

 

2013 m. duomenimis, pasaulyje užauginama 2,1 mln. tonų imbiero. Indija į rinką tiekia 33 % viso parduodamo kiekio (683 000 t), kiek mažiau Kinija (390 000 t) ir Nepalas (235 000 t).

 

Nauda sveikatai

 

Slopina pykinimą. Kramtant gabaliuką šviežio imbiero ar geriant juo gardintos arbatos gali sumažėti pykinimas. Teigiamas poveikis pastebėtas ir tiems, kurie gydomi nuo vėžio, ir nėščiosioms. Atlikus 12 mokslinių tyrimų, kurių metu buvo ištirta beveik 1300 nėščiųjų, pastebėta, kad rytinis šleikštulys sumažėja vartojant iki 1,5 g imbiero.

 

Malšina skausmą. Irano mokslininkų tyrimų duomenimis, imbierai mažina menstruacijų skausmus. 150 moterų per pirmąsias 3 menstruacijų dienas vartojo po 1 g imbiero miltelių. 83 % teigė, kad jautė mažesnius skausmus. 47 % vartojusių placebą teigė, kad menstruacijų skausmas joms taip pat sumažėjo.

 

Saugo nuo vėžio. Leidinyje „Cancer Prevention Research“ skelbiama, kad imbiero papildai per mėnesį sumažina gaubtinės žarnos uždegimo žymenis. Mokslininkai tikina, kad tai gali padėti išvengti storosios žarnos vėžio. Teigiama, kad imbieras naikina vėžines ląsteles, tad gali apsaugoti ir nuo kitų vėžio rūšių, tarkime, krūties, odos, prostatos, kasos ar kiaušidžių.

 

Įveikia uždegimus. Majamio (JAV) mokslininkų tyrimai rodo, kad šis prieskoninis augalas gali turėti teigiamos įtakos norint išvengti osteoartrito. Ištyrus 247 žmones, kentėjusius kelių skausmus, pastebėta, kad imbieras sumažina skausmą. Tai leidžia sumažinti vaistų dozes. Įrodyta, kad tepamas imbiero, mastikos, cinamono ir sezamų aliejaus mišinys gali sumažinti sąnarių skausmus ir sustingimą.

 

Mažina cukraus kiekį kraujyje. 2015 m. tirtas 41 asmuo, sergantis II tipo cukriniu diabetu. Pastebėta, kad prieš valgį suvartojus 2 g imbiero cukraus kiekis sumažėjo 12 %. Per 12 savaičių 10 % sumažėjo HbA1c (glikuoto hemoglobino), 28 % – ApoB/ApoA-I (apolipoproteino A ir B) rodikliai. Šios medžiagos pavojingos širdžiai.

 

Padeda atsikratyti kenksmingojo cholesterolio. Irano mokslininkai 45 dienas tyrė 85 asmenis, kurie skundėsi aukštu cholesterolio kiekiu kraujyje. Pastebėta, kad 3 g šio prieskonio padeda sumažinti mažo tankio cholesterolio kiekį kraujyje.

 

Gerina smegenų veiklą. Antioksidantai ir bioaktyvūs junginiai gali pagerinti smegenų veiklą ir apsaugoti nuo Alzheimerio ligos. Tailando mokslininkai tyrė 60 vidutinio amžiaus moterų ir nustatė, kad imbiero ekstraktas gerina reakcijos laiką ir darbinę atmintį. Kiti tyrimai rodo, kad šis maisto produktas mažina migrenos skausmus.

 

Užkerta kelią infekcijoms. Imbierai veiksmingai kovoja su įvairių rūšių bakterijomis. Pietų Korėjos mokslininkų duomenimis, jei ypač padeda nuo burnos ir dantenų ligų, tarkime, gingivito ar periodontito. Liaudies medicinos žinovai pataria šviežiais imbierais mėgautis ir sergantiems kvėpavimo takų infekcijomis. Azijos sveikuolių išmintis teigia, kad kovojant su peršalimo ligomis ir gripu itin naudingas imbierų, citrinos ir medaus mišinys.

 

imbieras (2)

Imbierinė morkų sriuba

 

100 ml 40 kcal

4 porcijos

Ruošti 45 min.

 

  • 10 g imbiero šaknies
  • 500 g morkų
  • Svogūnas
  • 2 česnako skiltelės
  • 5 ml rapsų aliejaus
  • 850 ml daržovių sultinio
  • 400 g konservuotų pupelių
  • Muskato

Papuošti:

  • 10 g kedrinių pinijų
  • 4 šalavijo šakelės

 

Gaminimas

 

Stambiai sutarkuoti imbierą. Supjaustyti morkas, svogūną, sutraiškyti česnako skilteles. Imbierus, svogūnus ir česnakus kepti aliejuje apie 5 min. Pagardinti muskatu ir kaitinti dar minutę. Sudėti morkas. Supilti daržovių sultinį. Sudėti konservuotas pupeles, supilti jų skystį. Troškinti 20–25 min. Sutrinti. Pakepinti kedrines pinijas. Sriubą papuošti riešutais ir šalavijo šakelėmis.

 

 

Lašišos kepsniaiimbieras (1)

 

100 g 225 kcal

4 porcijos

Ruošti 30 min.

 

  • 10 g imbiero šaknies
  • 450 g lašišos filė
  • 10 ml alyvuogių aliejaus
  • 15 g medaus
  • 15 g garstyčių

 

Gaminimas

 

Stambiai sutarkuoti imbiero šaknį. Lašišos filė padalyti į 4 kepsnius. Tarkuotą imbierą sumaišyti su alyvuogių aliejumi, medumi ir garstyčiomis. Padažu ištepti lašišą. 175 °C temperatūros orkaitėje kepti žuvį 10–15 min.

 

imbieras (3)

Organizmą valantis gėrimas

 

100 ml 10 kcal

3 porcijos

Ruošti 40 min.

 

  • 30 g imbiero šaknies
  • Citrina
  • 10 g medaus
  • 600 ml vandens
  • Ciberžolės

 

Gaminimas

 

Sutarkuoti imbierą. Griežinėliais supjaustyti citriną. Sumaišyti imbierą, citriną, medų. Pagardinti ciberžole. Užplikyti verdančiu vandeniu ir palikti 30 min. Gerti kambario temperatūros arba pašildyti.

 

Specialisto komentaras

Asmeninis treneris Paulius Dragūnas

 

 

Šis ypatingas prieskoninis augalas ne tik gydo, bet ir stiprina imunitetą bei didina ištvermę. Gruzijos mokslininkai, ištyrę 74 savanorius, nustatė, kad 11 dienų vartojant po 2 g imbiero preparatų kasdien raumenų skausmas, patiriamas po treniruočių, sumažėjo 25 %. Šis prieskoninis augalas naudingas ir virškinimui. Taivano mokslininkai įrodė, kad esant lėtiniam virškinimo sutrikimui vos 1 g imbiero prieš valgį gali paskatinti skrandį ištuštėti 50 %. Būtent skrandžio pilnumas ir sukelia šį sutrikimą. Apskaičiuota, kad suvalgius sriubos ir šiek tiek imbiero, skrandis geriau pradeda veikti jau po 12–16 min. Beje, šis šimtmečiais vartojamas augalas padeda atgauti apetitą, atsikratyti nereikalingų kilogramų, skatina prakaitavimą.

 

Tiesa, šiuo naudingu produktu nerekomenduojama piktnaudžiauti. Ypač atsargiems vertėtų būti tiems, kurie vartoja vaistų nuo širdies ligų, uždegimų ar kraują skystinančių preparatų.

 

Spausdinti